fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 13 maart 2023

In Yucatán en Quintana Roo liggen vier belangrijke Maya-ruïnes op maximaal twee uur rijden van elkaar. Ik bezoek de big four: Chichén Itzá, Ek’ Balam, Cobá en Tulum.  

Het wereldwonder Chichén Itzá

Chichén Itzá is, sinds 2007, één van de nieuwe wereldwonderen. Zelfs degenen met 0,0 interesse in de Maya-geschiedenis, kunnen niet anders dan onder de indruk zijn van de gigantische bouwwerken. De grootste blikvanger is de El Castillo piramide. Je kunt ‘m alleen vanaf de grond bewonderen, want beklimmen is verboden sinds 2006. Toen is een vrouw er vanaf gevallen en overleden.

Twee keer per jaar, op 20 maart en 20 september kun je in de ochtend en aan het eind van de dag (dankzij de schaduwen) een slang met veren ontdekken op het bouwwerk. In de avonden is er een lichtshow waarbij deze slang ook geprojecteerd wordt, samen met veel andere afbeeldingen. Helaas hangt er een pittig prijskaartje aan.

De reguliere entree ligt rond de $ 26 dollar (prijzen 2023). Voor dit bedrag kun je Chichén Itzá overdag bezoeken tot 16.00 uur, of je kunt na 17.00 uur naar binnen. Omdat de zonsondergang dan inzet, is je bezoek wel een stuk korter, maar het is heerlijk rustig. Online kun je eventueel ook skip-the-line-tickets kopen, hoewel daar wisselende ervaringen mee zijn.

Vrijwel alle Maya-ruïnes hebben een groot speelveld. Die van Chichén Itzá is de grootste. Het is een spel met ringen op de muur en een grote bal van rubber. Een soort combinatie van voetbal en handbal. Afhankelijk van wie het verhaal vertelt, werd óf de verliezende partij geofferd, óf de winnaars. Gezellig spelletje nietwaar?

De schele kinderen van Ek’ Balam

Bij Ek’ Balam besluiten mijn reismaatjes en ik een gids mee naar binnen te nemen (2018: 600 pesos). We zijn namelijk echte cultuurbarbaren wat de Maya’s betreft, dus we kunnen wel wat achtergrondinformatie gebruiken. Ik raad je echt aan om dat bij in elk geval een van de Maya-ruïnes te doen. Het is heel informatief en de ruïnes komen zo echt tot leven.

Ik ben het meest verrast door het verhaal dat ouders hun best deden om hun kind een kleine handicap te geven. Zo plaatsten ze jade tussen de ogen van baby’s zodat ze scheel gaan kijken, of bonden ze een band om het schedeltje om die zo te misvormen. Gehandicapten genoten namelijk heel veel aanzien. Zelfs als je buiten de stadsmuren was geboren (waar de armste mensen leefden), dan werd je met open armen ontvangen in het rijke centrum. Een handicap werd echt gezien als schoonheidsideaal, waarschijnlijk vanwege incestueuze praktijken bij de hogere klasse.

Tip! Je kan het best zigzaggend een tempel omhoog klimmen. Dat is het snelst en minder vermoeiend.

Een bezoek aan Ek’ Balam kost 494 pesos (2023). Wil je ook de X’Canché cenote bezoeken, reken dan op wat extra pesos. De wandeling daar naartoe is ongeveer 2 kilometer lang. De beloning is groot! Er is bijna niemand bij de cenote. Ik vind deze cenote nog mooier dan de Gran Cenote in Tulum. Hij is groter, ruwer en simpelweg indrukwekkend.

Zonsondergang bij de Cobá ruïnes

Ons plannetje om de zonsondergang bij de Cobá ruïnes (2023: 100 pesos entree) te bekijken, viel dankzij een olielek en een lekke band in duigen. Wij zijn er daarom in de ochtend, nog voordat de tourbussen er zijn. Het terrein is best groot, dus houd rekening met een aardige wandeling. Of huur een fiets als je dat prettiger vindt.

Mocht je wel de zonsondergang vanaf de grote piramide (Grupo Nohoch Mul) bekijken, neem dan een zaklamp mee voor de terugweg. Het wordt pikdonker en de piramide is erg stijl: 42 meter hoog en 120 treden.

Heb je na je bezoek honger gekregen? Ga dan niet naar de restaurants op de parkeerplaats, maar loop langs het meer door naar de ‘hoofdstraat’. Hier zijn goedkopere restaurants waar je voor weinig een bord rijst met kip kan krijgen.

Tulum-ruïnes, met uitzicht op zee

De ruïnes van Tulum zijn indrukwekkend gelegen op een hoge klif direct aan de Caraïbische zee. Ik begrijp wel dat de Maya’s hier zijn neergestreken! De Tulum-ruïnes heetten voorheen Zama, dat betekent de stad van de dageraad. De zon komt hier namelijk op. Er is een klein stukje strand waar je eventueel kunt chillen. Omdat je vanuit Tulum heel eenvoudig bij de ruïnes kunt komen met de fiets, adviseer ik je dit lekker vroeg op de ochtend te doen. Zo vermijd je de grootste drukte en dan is de temperatuur ook nog aangenaam. Je betaalt hier 90 pesos (2023) voor de entree.

Meer Mexico inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Of probeer het bij WithLocals. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn. ‘Gratis’ tours boek je bij Freetours en GuruWalk – je geeft wel de gids fooi.
 • Attracties en musea. Met de kortingscode KIMOPREIS22 krijg je 5% korting bij Tiqets op musea en andere attracties.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, doe dat dan bij Discover Cars.
 • Bus. Boek busreizen in Mexico via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, Tui of liever D-reizen, Vakantie Discounter of Shoestring?
 • Visum. Controleer van tevoren goed welke papieren je nodig hebt om het land binnen te komen. Visums kun je eventueel bij iVisa regelen.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, boek een fijn yoga retreat naar Mexico!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: februari 2018. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie