fbpx

Laatste update: 25 november 2020

Mensen maken de stad. De Maastrichtenaren maken Maastricht. Verschillende ondernemers zorgen ervoor dat Maastricht zichzelf blijft ontwikkelen en uitvinden. Dat doen ze vol passie en overgave. Ik bezoek het Sphinxkwartier, Jekerkwartier en het gebied aan de Maas om dat zelf te ervaren. Ontdek de onbekendere plekken van Maastricht met deze toffe tips!

Het Sphinxkwartier: hip & happening

In 2016 omschreef ik het Sphinxkwartier nog als een bouwval. Twee jaar later is er heel wat veranderd  en nodig ik je graag uit om je van het Vrijthof los te weken en dit nieuwe stukje Maastricht te ontdekken. Vroeger stond hier de Sphinx fabriek, maar die is in 2010 gesloten. De plek heeft een nieuwe bestemming gekregen, die de geschiedenis op creatieve wijze eert.

Sphinx belettering The Student Hotel: achterkant van de belettering op het dak

The Student Hotel Maastricht

Ook als je hier niet slaapt, is The Student Hotel een bezoekje waard. Het design van het hotel is zo tof! Overal zijn ook kleine referenties naar Sphinx te vinden. The Student Hotel is immers gevestigd in de oude fabriek. Zo staat er bij de toiletten in enorme letters ‘sanitair’ en luidt een spreuk op de muur ‘Great ideas are made on a porcelain throne’. En er zijn een trampoline en een glijbaan. Ik bedoel maar.

Sphinx passage

Aan The Student Hotel grenst de Sphinx passage. Dit is een lange overdekte gang betegeld met maar liefst 30.000 tegeltjes. Op deze tegeltjes staat de geschiedenis van Sphinx omschreven en uitgebeeld.

Filmtheater Lumière

Aan de overkant van de straat ligt filmtheater Lumière. Het is niet alleen bioscoop, maar ook een café en restaurant. Kijk een film, of kijk je ogen uit in het pand. Het design is door dezelfde mensen gedaan als Hotel New York in Rotterdam. Het is kleurrijk, industrieel en zit boordevol referenties naar de filmwereld.

filmtheater Lumière Maastricht: lichte eetzaal met op de muur talloze zwart wit foto's en daarnaast industriele elementen (buizen vooral)

Aan de Maas: nieuw bourgondisch

De Sint Servaasbrug is de oudste brug van Nederland. Dat is op zich natuurlijk een leuk feitje, maar het is ook de brug die het zuiden en het noorden van Maastricht met elkaar verbindt. Rondom deze brug over de Maas zitten verschillende nieuwe initiatieven die de Bourgondiër in je blij maken.

Brandsøn

Bij Brandsøn spat de passie er vanaf. Passie voor design, passie voor wijn, passie voor eten, passie voor cocktails en passie voor de Mosasaurus. Oftewel, de maashagedis. Het logo van Brandsøn is een Mosasaurus. Deze maashagedis heeft het niet alleen geschopt tot een afdruk op de muur, het servet en de personeelskleding, maar staat ook levenslang gegrift op de chef z’n arm. Vol trots showen chef Jeffrey en zijn collega hun identieke tattoeage. Dat is nog eens commitment! Bar en restaurant Brandsøn is nog maar net geopend en moet zich dus nog bewijzen Het personeel zet alles op alles om aan te tonen dat Brandsøn een aanwinst is voor de Maastrichtse horeca. Neem dus zeker een kijkje. Ook op het herentoilet: een gouden toilet! Dat willen wij dames ook hoor.

De Maastrichter Maltezer

Aan de overkant van de Maas, zijn ze bij Stadsbrouwerij De Maastrichter Maltezer volop aan het klussen. In juni 2018 opent de brouwerij daar een brasserie waar alles in het teken staat van bier en spijs. Het pand is al sinds 1857 in gebruik als brouwerij en sloot in 2002 de deuren toen Heineken geen brood meer zag in Brouwerij de Ridder. Stadsbrouwerij de Maastrichter Maltezer wil de biercultuur weer terugbrengen naar de Maasstad. Dat betekent onder andere dat het Ridder Maltezer biertje weer in productie zal worden genomen, de bierwinkel van The Hoppy Brothers de plek is om je speciaalbieren te kopen, er rondleidingen mogelijk zijn en dat je op het terras foodpairing met bier kunt ervaren. Nog even, en het is niet enkel de Maas die hier stroomt!

Jekerkwartier: lokaal ondernemerschap

Veel onderwijsgebouwen liggen in het Jekerkwartier. Van Universiteit Maastricht tot Toneelacademie. De wijk kent dan ook veel studentenwoningen. Die gaan zij aan zij met kunstgaleries en speciaalzaken. Dat geeft dit stukje Maastricht een uniek karakter. Leuke tips voor wie het wat onbekendere Maastricht wil ontdekken.

Adriaan de Smaakmaker

De speciaalzaken worden gerund door Maastrichtse ondernemers die duidelijk trots zijn op hun zaak. Zo vind ik bij Adriaan de Smaakmaker ambachtelijk gemaakte mosterd, jams, chutneys en vriendelijke eigenaresse Angeliek die me een paar producten laat proberen.

Japonais

In Japonais waan ik me heel even in Japan. De eigenaresse heeft hier al 30 jaar een winkel waar zij unieke Japanse stukken verzamelt: van kimono tot porselein. Ze bezoekt regelmatig Japan om daar nieuwe stukken te vinden. Soms voor in de winkel, soms heeft ze een specifieke koper op het oog.

Turasnu

Wat verderop in het Jekerkwartier stap ik Mexico binnen. Dit is een winkeltje naar mijn hart, omdat ik begin 2018 een paar weken in Mexico ben geweest. In Turasnu verkoopt Monica handgemaakte kleding en accessoires uit Mexico, allemaal fairtrade. Monica is geboren in San Cristobal de las Casas en reist regelmatig die kant op om met lokale mensen kleding te ontwerpen, of haar designs te laten uitvoeren. Aan ieder item in de winkel hangt een klein kaartje met informatie over het item, de productie en over degene die het heeft gemaakt. De meeste items die je kunt kopen in Turasnu komen uit de Chiapas regio. Monica vertelt dat ze binnenkort lokale coöperaties in Merida gaat opzoeken. Ik vind Merida geweldig, dus ik weet zeker dat ze daar zal slagen!

Stadswandeling

Ben je net als ik fan van onontdekte plekken? Dan heeft de VVV van Maastricht de perfecte wandeltour voor jou. Voor slechts € 8,50 kun je meedoen aan de stadswandeling Hidden Places, Secret Spaces. Tijdens deze wandeling bezoek je ook een aantal plekken die ik heb genoemd. Boek je tour hier. Ga je liever fietsen? Bekijk dan eens de opties bij Baja Bikes.

Hoteltip: Hotel Mabi Maastricht

Ik sliep trouwens in het mooie Hotel Mabi Maastricht in het centrum. Dit hotel was vroeger een bioscoop en de eigenaar heeft gekozen om dat oude karakter terug te laten komen in een modern design.

Meer hoteltips? Dit zijn de leukste hotels in Maastricht.

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Note: Ik bezocht Maastricht op uitnodiging van Maastricht-LAB ter ere van de Week Van Nieuw Maastricht. Ik volgde het bloggerprogramma en dat heeft tot deze blog geleid. Maastricht-LAB heeft geen invloed gehad op wat ik heb geschreven.

Schrijf een reactie