fbpx

Laatste update: 17 maart 2024

Als de dagen weer kort worden en de avonden donker en lang is het de perfecte tijd om een lichtfestival te bezoeken. In Nederland kun je in verschillende steden terecht voor de mooiste lichtfestivals. Check snel of er eentje bij jou in de buurt is. 

Winters uitje: lichtfestivals in Nederland

Volgens mij waren het Amsterdam Light Festival en GLOW ooit de eerste lichtfestivals in Nederland. De mooie lichtkunstwerken inspireerden, want inmiddels kun je in meerdere steden in Nederland naar een lichtfestival toe in de herfst of winter. Soms kun je langs de lichtkunstwerken lopen, maar soms kun je ook een boottochtje maken. 

De meeste lichtfestivals kun je gratis bezoeken. Behalve als je een rondleiding met gids wilt of een boottocht. De lichtjes komen het best tot z’n recht als het goed donker is. Dus zorg dat je niet te vroeg gaat. Dat zou zonde zijn. Neem er sowieso lekker de tijd voor: warme chocomel o glühwein erbij? Waarom niet?! Dit is een heerlijk uitje op donkere, koude dagen. 

Lichtfestivals Nederland

Lichtfestival Amsterdam: Amsterdam Light Festival

Dit is alweer de 12e editie van het Amsterdam Light Festival. Maar liefst 20 lichtkunstwerken zullen in Amsterdam te zien zijn. Met de wandelapp van Amsterdam Light Festival ontdek je ze allemaal, maar je kunt ook met de boot de lichtjes bekijken. Deze editie heet LOADING… Revealing Art, AI and Tech. De organisatie heeft de kunstenaars gevraagd na te denken over het effect van technologie en AI op ons dagelijks leven. Ik ben in ieder geval heel benieuwd hoe ze dat hebben gedaaan! 

Meer info: website
Datum: 30/11/2023 – 21/01/2024
Tijdstip: de lichten worden om 17.00 uur aangezet en gaan om 22.00 of 23.00 uur weer uit. 
Tickets: wandelen is gratis, boottochten boek je via GetYourGuide of de festivalsite

Lichtfestival Rotterdam: De Grote Schijn

Het lichtfestival van Rotterdam vindt al in oktober plaats. Bij De Grote Schijn kun een een mooie herfstwandeling in het donker maken. Het is inmiddels alweer de vierde editie in het Kralingse Bos. De wandeling langs de lichtprojecties is twee kilometer lang, dus prima te doen. Reken op ongeveer een uurtje. En bij het horecaplein vind je leuke foodtrucks. Opwarmen met een warme chocolademelk of marshmellows roosteren? Het kan bij De Grote Schijn in Rotterdam. 

Meer info: website
Datum: 12/10/2023 – 29/10/2023
Tijdstip: de starttijd is afhankelijk van de dag dat je gaat, maar de lichtjes gaan sowieso om 23.00 uur weer uit. 
Tickets: bij Ticketmaster

Lichtfestival Nieuwegein: VONK Festival

Als je naar het lichtfestival in Nieuwegein wilt, moet je er snel bij zijn. Het is alleen tijdens de herfstvakantie open namelijk. En dit lichtfestival vind je op wel een heel bijzondere locatie: in Fort de Batterijen. De luisterroute brengt je langs interactieve kunstinstallaties, performance art, lichtprojecties en meer. De route over het fortterrein duurt ongeveer een uurtje. Je moet wel even vooraf een ticket kopen met tijdslot. 

Meer info: website
Datum: 13/10/2023 – 22/10/2023
Tijdstip: de lichtjes gaan om 19 uur aan en weer uit om 23.30 uur
Tickets: via de festivalsite

Lichtfestival Utrecht: Lumen

Eigenlijk is het in Utrecht het hele jaar door feest. Het lichtfestival van de stad is er gewoon altijd. Maar Lumen is natuurlijk wel extra leuk om te bezoeken in de herfst of winter. In het najaar zijn er namelijk ook weer tours met gids langs alle lichtkunstwerken. Zo ontdek je ook het verhaal achter de kunstwerken en anders kun je dat nalezen op de website. 

Meer info: website
Datum: altijd
Tijdstip: van zonsondergang tot middernacht
Tickets: wandelen is gratis, tours met gids boek je bij Ontdek Utrecht

Lichtfestival Eindhoven: GLOW

GLOW is het bekende lichtfestival van Eindhoven. Door de hele stad vind je lichtinstallaties, projecties en andere lichtkunstwerken. Het thema van GLOW van dit jaar is The Beat. “‘The Beat’ registreert én dirigeert het ritme van de stad, de dynamiek tussen de mensen die er wonen en het leven dat zij delen,” aldus GLOW. Dat klinkt in ieder geval veelbelovend. De route door de stad is vijf kilometer lang en dan zie je alle lichtjes rondom dit thema. Als je het fijn vindt om ook de verhalen van de lichtkunstwerken te ontdekken, kun je met een gids op pad. 

Meer info: website
Datum: 11/11/2023 – 18/11/2023
Tijdstip: van 18.30 tot 23.00 uur
Tickets: gratis zelf rondwandelen of boek een tour met een gids

Lichtfestival GLOW Eindhoven
Foto: Museum Monsters – Hugo Vrijdag

Lichtfestival Den Haag: The Hague Highlights

Er is een nieuwe editie van The Hague Highlights aangekondigd! Op het moment van schrijven kunnen lichtkunstenaars zich nog aanmelden voor het lichtfestival in Den Haag. De lichtkunstwerken zijn te zien op museum Escher in Het Paleis. Hier worden in totaal 15 creaties van één minuut van de lichtkunstenaars op geprojecteerd. Daarnaast kan iedereen die dat wil een kleurplaat inkleuren en die insturen om ‘m tijdens The Hague Highlights op de gevel van het museum geprojecteerd te zien.

Meer info: website
Datum: 24/1/2024 – 11/2/2024
Tijdstip: nog onbekend
Tickets: gratis

Meer lichtfestivals in Nederland

Verdeeld over het land zijn er meer lichtfestivals te vinden. Zo is er ook Gouda bij Kaarslicht en heb ik nog hoop dat Warm Winter Licht in Braamt z’n lichtjes weer laat schijnen. En wie weet zijn er nog wel meer kleinschalige lichtfestivals deze herfst en winter! Google even op lichtfestival in combinatie met jouw woonplaats.

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie