fbpx

Laatste update: 24 juni 2018

Waarom Italianen niet moddervet zijn, is me een raadsel. In Turijn leef ik namelijk van het ene hapje naar de volgende maaltijd. Heerlijk! Vooral het aperitivo mag wat mij betreft gisteren nog in Nederland geïntroduceerd worden.

Eetgewoonten Italië

In het buitenland is het vaak even aftasten hoe het precies zit met eten. Hoe laat moet ik aanschuiven voor een diner? Eet ik tussen de middag warm of juist koud? En hoe ontcijfer ik in hemelsnaam de menukaart?! Met dat laatste kan ik je helaas niet helpen, maar een paar uitgangspunten voor eetgewoonten in Italië deel ik graag met je.

Ontbijt in Italië: cappuccino & cornetto

Italianen ontbijten eigenlijk onderweg. Ze bestellen bij een cafeetje een cappuccino en een cornetto, een soort zoet croissantje. Zorg dat je dit wel voor elf uur doet. Een cappuccino bestellen na dit tijdstip is namelijk een doodzonde. Je hoort dan over te stappen op de espresso: sterk en met zoveel mogelijk suiker.

Lunch in Italië: warm en veel

Het magere ontbijt maken de Italianen gelukkig ruimschoots goed met de lunch. Tussen 13.00 en 15.00 uur wordt er veelal buitenshuis warm geluncht. Vaak met een pasta als voorgerecht gevolgd door een licht vlees- of visgerecht. Veel bedrijven betalen dit ook voor hun medewerkers, of in ieder geval een gedeelte.

Tussendoor: zoet en koffie

Om de tijd tussen de lunch en het aperitivo te overbruggen duiken de Italianen graag bakkerijtjes of cafeetjes in om te genieten van zoete lekkernijen en espresso. Koekjes, gebakjes en chocolaatjes gaan er letterlijk in als zoete koek. In Turijn moet je simpelweg een bicerin gaan drinken bij Caffè al Bicerin. Dat is een koffie met chocolade en slagroom. Het kleine café is een zoete inval van Italianen die een koffietje komen drinken en een krantje lezen. Een andere optie is Baratti & Milano, beroemd om de warme chocolademelk van dik zeven euro. Dat moet wel bijzonder zijn toch? De setting is indrukwekkend, maar de chocolademelk is… chocoladesaus. Ik ben met twee vriendinnen en geen van ons weet de bodem van het kopje te bereiken.

caffe al bicerin

 

baratti e milano turijn
Baratti & Milano

Aperitivo: drankje met hapjes

Zo rond 18.00 uur begint Turijn uit te lopen. Mensen zoeken collega’s, vrienden of familie op in een leuke bar waar ze een aperitivo serveren. Een aperitivo is eigenlijk een drankje met een paar hapjes. Dit is bedoeld om de darmen op gang te brengen voor de komende maaltijd. Het aperitivo is in steden als Turijn en Milaan ontstaan rond 1800. Inmiddels is het een welbekend concept in heel Italië waar ik graag gebruik van maak. Voor zo’n zeven tot tien euro krijg je een drankje (officieel een campari of een aperol, maar eigenlijk is alles ok) met wat hapjes. Dat blijft niet bij een blokje kaas en een plakje leverworst. Hele buffetten staan voor je klaar. Salades, soepjes, toastjes met zalm, groentetaartjes… je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er. In theorie zou je je avondeten best over kunnen slaan na zo’n heftig aperitivo… Je kunt op veel plekken terecht voor een aperitivo, maar ik raad je met klem aan een keertje naar La Drogheria te gaan, direct aan het Piazza Vittorio Veneteo. Voor negen euro krijg je een drankje en zoveel hapjes als je wilt. Op een grote marmeren tafel staat alles uitgestald en het café heeft veel leuke hoekjes om knus te zitten.

la Drogheria Turijn Italie
Aperitivo La Drogheria

Diner in Italië: eindeloos tafelen

Probeer je een beetje in te houden bij het aperitief want er wacht je nog een Italiaans diner. Tussen 21.00 en 22.00 uur is het tijd voor eeen antipasti (koud voorgerecht), primi (warm voorgerecht, meestal pasta), secondi (hoofdgerecht met vlees of vis) én een dolci (nagerecht). Maar laat ik eerlijk zijn: dit red ik echt niet! Was mijn maag maar groter…

Reisgids voor eetadresjes

Zowel La Drogheria, Caffè al Bicerin en Baratti & Milano zijn tips uit de Wallpaper City Guide Turin. Ik vond het best lastig om een reisgids te vinden voor Turijn en ik wilde niet meteen heel Italie hebben. Hoewel de opbouw even wennen was, vond ik dit uiteindelijk een heel handig boekje. Niet alleen voor eetadresjes, maar ook voor sightseeing. Je koopt het bij bol.com (aff.) of Bookdepository (aff.).

Schrijf een reactie