fbpx

Laatste update: 7 augustus 2018

Breda: een trendy stad die je koopverslaving stilt en je aanzet tot schaamteloos bourgondisch gedrag. Ik heb een paar tips om je bezoek aan deze stad nóg leuker te maken. 

Nostalgisch Breda

Breda heeft een speciaal plekje in mijn hart. Het is mijn studentenstadje. Zelfs al heb ik er strikt gezien maar drie maanden gestudeerd (iets met een verkeerde keuze en vervolgens op en neer pendelen naar Rotterdam). Ik ben er bijna 2,5 jaar blijven hangen en eens in de zoveel tijd moet ik terug. Samen met een vriendin die ik uit ‘die tijd’ ken, blijven we een weekend in Breda. Leve de nostalgie!

Grand Theatre boekhandel

We ontdekken al snel dat we niet alleen nostalgie vinden in Breda. De stad heeft niet stilgestaan. Het Grand Theatre is geen theater of bioscoop meer, maar een heel indrukwekkende boekenwinkel. Ik verlies hier de tijd en word extreem hebberig. Er wordt nog keihard gewerkt aan het pand. Je kunt al terecht bij de espressobar, maar straks is er ook een lunchroom.

Blind Walls Gallery

Ook ‘nieuw’ (voor ons tenminste) is de Blind Walls Gallery. Sinds 2015 maken kunstenaars muurschilderingen verspreid over de stad. Alle schilderingen hebben betrekking op Breda; het verleden, het heden of de toekomst van de stad. Omdat er zoveel verschillende kunstenaars aan meewerken, is het werk heel divers. Van heel grafisch tot meer illustratief. De organisatie kiest overigens niet zomaar een muur uit hoor. Dat gaat in overleg met pandeigenaren. Houd de website van Blind Walls Gallery bij de hand terwijl je door de stad loopt zodat je eenvoudig op kunt zoeken wie de muurschilderen heeft gemaakt en wat de achterliggende gedachte is. Of ga mee op tour. De laatste zondag van de maand is er sowieso een tour (11 uur, 15 euro, start op de Mols Parking) en je kan voor grotere groepen ook een privé-tour boeken. Een andere leuke tour is trouwens de fietstour van Baja Bikes. Die vertrekt meestal op zaterdag, maar check de data (aff.) even online.

Shoppen, lunchen en koffie

Het centrum van Breda is lekker overzichtelijk. Er is één grote winkelstraat met wat zijstraten waar je de meeste grote ketens vindt en ook wat kleinere winkels. In de wijk Ginneken (of ’t Ginneke) vind je ook trendy boetiekjes en hippe winkels. Uiteraard moet je ook af en toe even stoppen om bij te komen en je aankopen te bewonderen. In ’t Ginneke tip ik Stilleven. Je kunt er terecht voor een goede kop koffie, ontbijt en lunch, maar het is tegelijkertijd ook een winkel. Veel curiosa vooral: je kijkt je ogen uit en waarschijnlijk herken je nog een paar voorwerpen die je ouders of opa en oma vroeger thuis hadden staan. In het centrum van Breda raad ik je In Kannen en Kruiken aan. Aan de Veemarktstraat (een zijstraat van de Grote Markt) kun je hier voor een fijn prijsje ontbijten en lunchen. Heel wat mensen hebben deze plek ook ontdekt als werkplek. Laptop opengooien en een taartje bestellen: niks meer aan doen toch?

Een drankje en een dansje

Eenmaal in Breda zit er (zoals Guido Wijers ook zingt) in de avond nog maar één ding op: de kroegen overvallen, hier in ons mooi Breda. De stad barst van de kroegen en terrassen. Voor mij steken er twee bovenuit: De Beyerd en Bruxelles. De Beyerd heeft een rijke familiehistorie die teruggaat tot maar liefst 1838. Het is een speciaalbiercafé met meer dan honderd verschillende bieren. Uiteraard probeer je hier ook een biertje uit de eigen brouwerij. Het café trekt een heel gemêleerd publiek zodat iedereen zich er al snel op z’n gemak voelt.

Bruxelles is de kroeg waar ik veel, heel veel tijd heb doorgebracht toen ik in Breda woonde. Altijd gezellig, snelle service en het avondeten loopt moeiteloos door in de borrel gevolgd door een dansje of twee. Ik vind het hier nog even leuk als tien jaar geleden. Bruxelles lijkt tijdloos populair.

I’ll be back. 

Reacties

Schrijf een reactie