fbpx

Laatste update: 17 maart 2022

Las Coloradas is een tip die ik van de Mexicaanse eigenaar van de wasserette krijg. Het staat nog lang niet op iedereens standaard Yucatan route, en dat maakt het voor mij extra leuk. Althans, dat dacht ik…

Uitgestorven Las Coloradas

Las Coloradas is de naam van een ieniemienie dorpje en de bijbehorende meren. De mensen leven hier van de visserij en zoutproductie. Misschien dat ze zich ooit nog echt op toerisme gaan richten, maar voor nu absoluut niet. Behalve de meren bekijken, is er hier niks te beleven. Het strand is niet bijzonder en ligt vol vissersbootjes. Er is één restaurantje, wat gesloten is als ik er ben. Neem dus zelf voldoende snacks mee!

Ik ben ongeveer alleen als ik de roze meren bezoek begin 2018. Eind 2018 lees ik online dat er steeds meer tourbussen de weg weten te vinden naar Las Coloradas. Instagram-foto’s van influencers hebben Las Coloradas een populariteitsboost gegeven.

De route: Valladolid – Tizimín – Río Lagartos – Las Coloradas

Ik bezoek Las Coloradas vanuit Valladolid. Ik neem een vroege Oriente bus vanaf het ADO busstation (28 pesos) naar Tizimín. Daar pak ik op busstation Noreste een bus naar Las Coloradas. Die bus gaat maar twee keer per dag (8.45 en 10.30 uur in 2018).

Busstation Noreste in Tizimin.

Tizimín is een typische plek waar je alleen komt om over te stappen naar een andere bus. Ik heb nog wat tijd voor de bus naar Las Coloradas gaat en bezoek in hoog tempo de markt en dierentuin. Het is een beetje een rare dierentuin waar honden, geiten en duiven worden gehouden naast de leeuwen en aapjes.

Vanaf Tizimín is het nog anderhalf uur naar Rio Lagartos en Las Coloradas. Río Lagartos is het thuis van de grootste flamingokolonie van Mexico. Je kunt hier een boottour boeken om de flamingo’s te bekijken en soms ook Las Coloradas, het roze meer. Zorg dat je goed afspreekt wat je bezoekt en hoe lang de tour duurt. Ik sla Río Lagartos over, omdat ik net in Celestun al veel flamingo’s heb bekeken. Ik reis daarom direct door naar Las Coloradas.

Eerlijk gezegd is deze trip veel te veel moeite voor enkel de roze meren. Met een half uurtje heb ik Las Coloradas wel gezien. Ik heb m’n foto’s en verder is er weinig te beleven. Ik raad je dus aan om het te combineren met Río Lagartos.

Niet pootjebaden in Las Coloradas

Zodra ik de bus uitstap, word ik omringd door mannetjes die tours aanbieden. Ik heb daar echt totaal geen zin in. Zeker als ze me om dollars in plaats van pesos gaan vragen, raak ik licht geïrriteerd en besluit ik Las Coloradas gewoon op eigen houtje te bekijken. Ik mag daardoor een bepaald stukje niet oplopen, maar ik heb niet echt het idee dat ik iets mis. Je mag sowieso niet het water in, nee ook niet met één enkele teen. De roze meren zijn namelijk privé-eigendom en worden dankzij alle Instagram-gekte ook streng bewaakt. Vandaar dat hier en daar een toegangsprijs wordt gevraagd.

Waarom is het water roze?

Het water is écht roze hier. Niet zo roze als op Instagram natuurlijk, maar toch. De meren zijn door de mens gemaakt. Het zoute zeewater verdampt hier en laat zeezout achter. Het zeezout wordt verwerkt in de fabriek in het dorp. Omdat het water zo ondiep is, zorgt de concentratie van rode algen, plankton en pekelgarnalen voor de roze kleur.

Tour, auto huren of openbaar vervoer

Helaas is er zeer beperkt busvervoer naar Tizimín. Enkel om 16.00 uur gaat er een bus terug. Maar gelukkig komt er een taxi voorbij. Een taxi is hier gewoon een colectivo, dus voor 60 pesos ben ik weer terug bij het busstation van Tizimín. Als je een auto hebt, is dit uitje natuurlijk een stuk makkelijker te doen. Dan kun je onderweg ook nog een paar mooie stops maken langs het strand waar schildpadden hun eieren leggen. Ik vind een tour in ieder geval niet nodig, het is prima alleen te doen… als je maar de tijd neemt.

Maar! Er zijn ook verschillende tours beschikbaar. Check maar eens bij GetYourGuide:

Tip! Een betrouwbare autoverhuurder in Mexico is Sunny Cars (aff.).

Meer Mexico inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie