fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 17 februari 2023

Curaçao heeft niet alleen vrolijk gekleurde Caraïbische huisjes, maar kent nog veel meer kleur. Kleurrijke street art, bonte kunstcollecties en fleurige schilderijen. Bewonderen of meedoen? Het kan allebei op Curaçao. 

Art Alley (de Windstraat in Punda)

Art Alley is een klein creatief stukje in Punda. Hier vind je kunstwinkels, meestal gerund door de kunstenaar zelf. Het zijn hele toegankelijke winkels en kunst hoeft zeker niet duur te zijn. Serena’s Art Factory zit hier, waar je een Chichi beeldje kan kopen, of neem een kijkje bij Enjoy by Carolina. Het straatje is op zichzelf sowieso al de moeite waard, want ieder hoekje en gaatje is voorzien van een likje verf, een beeld of andere creatieve uiting. 

Op donderdagavond is er Punda Vibes in Willemstad, dan kun je in en rondom Art Alley genieten van live muziek, traditionele dans en workshops. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen Chichi beeldje beschilderen. De avond wordt afgesloten met vuurwerk. 

Art Alley op Google Maps

De Chichi’s van Serena

Als je op Curaçao bent, kom je Chichi gegarandeerd een keertje tegen. In het Papiaments betekent Chichi grote zus. Chichi is een vrolijk geschilderd beeldje van een vrouw, sensueel en goed gevormd, aldus de makers. Ja, meervoud. Want hoewel Serena Janet Israël de Chichi bedacht, zijn er nu heel wat Chichi-schilders op Curaçao. Als je een Chichi beeld koopt, kun je op de site het nummer op het beeld opzoeken om te kijken wie jouw Chichi beeld beschilderd heeft. 

Er is een Chichi Shop in Punda waar je de beeldjes kan kopen (in de Art Alley) en in het Oosten van het eiland vind je Serena’s Art Factory. Hier kun je op je gemakje door de tuin slenteren en via informatieborden kennis maken met Chichi. Uiteraard is er ook een winkeltje hier. Op beide locaties worden er workshops georganiseerd. Dan kun je je eigen Chichi beschilderen. Check je opties. Je hoeft in principe niet te reserveren, maar het kan wel. Dan ben je zeker van je plek!

Chichi Shop op Google Maps
Serena’s Art Factory op Google Maps

Streetart in Willemstad

In Willemstad heb je de Art Alley, maar er is nog veel meer streetart te vinden. Ga naar de Nieuwestraat in Pietermaai, de Bitterstraat of Parke Leyba bijvoorbeeld. Of volg de weg achter Fort Amsterdam. Er is echt zoveel moois te zien hier. Ook in Otrobanda is er volop streetart te bewonderen, alhoewel je wel even moet weten waar je moet zijn. Ik heb daarom een tour gedaan geleid door kunstenares Avantia Damberg. Aanrader!

Avantia neemt me mee op pad door Otrobanda en lijkt daar iedereen te kennen. Tijdens de tour laat ze uiteraard ook haar eigen werken zien en we komen zelfs een paar kunstenaars tegen die bezig zijn met nieuw werk. Omdat Avantia zelf kunstenares is (en Curacao best klein is) kent ze veel van de artiesten en weet ze dus de verhalen achter de streetart. Wil je ook een keer mee? Check Facebook voor de beschikbare wandeltours. 

Kaya Kaya street party

Kaya Kaya betekent straat straat. Het is een drukbezocht buurtfeest waarbij het doel is enkele straten van een nieuw verfje te voorzien en de buurt te verbroederen. De initiatiefnemers van Kaya Kaya vonden het maar niks dat de wijk Seri’ Otrobanda alsmaar verder in verval raakte. Leegstaande panden, slecht onderhouden huizen: dat moest anders kunnen. 

Ieder jaar wordt er nu in een handjevol straten Kaya Kaya georganiseerd. Denk bands, dj’s, artiesten en verf. In de dagen vóór het feest worden huizen opnieuw geschilderd en maken artiesten prachtige muurschilderingen om de straten een echte upgrade te geven. Ieder jaar worden andere straten onder handen genomen. De afsluiting is de street party die een paar duizend bezoekers trekt. Check op Facebook wanneer de volgende editie is. 

Het Curaçaosch Museum 

In Het Curaçaosch Museum vind je enkele volledig ingerichte stijlkamers vol meubilair en kunst uit de 19e eeuw. Daarnaast worden er modernere werken tentoongesteld van Curaçaose kunstenaars en kunstenaars die in Curaçao gewerkt hebben. In de museumtuin vind je bijvoorbeeld beelden en sculpturen van Yubi Kirindongo, die ook een eigen museum aan huis heeft. De vaste collectie wordt aangevuld met tijdelijke collecties. 

Het Curaçaosch Museum op Google Maps

Museum, galerie en beeldentuin Yubi Kirindongo

Yubi Kirindongo is een beeldend kunstenaar en waarschijnlijk heb je, als je al even op Curaçao bent, al wat van zijn werk gezien. Hij heeft namelijk het Tula monument gemaakt: het grote witte beeld van een vuist die een gebroken keten vasthoudt. Daarvan staan er maar liefst zeven op het eiland. Er staat ook werk van hem in Het Curaçaosch Museum. 

Maar, voor wie meer Yubi wil, je kunt ook gewoon naar zijn huis. Daar heeft hij namelijk een eigen museum opgericht vol bijzondere creaties. Officieel iedere dag geopend van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, maar dat komt niet zo precies. 😉

Yubi Kirindongo museum op Google Maps

Landhuis Bloemhof

Landhuis Bloemhof ligt een beetje op een gekke plek langs de grote weg. Lees: ik mis de afslag en pas na een paar rondjes kom ik op de parkeerplek uit. Achter die troosteloze parkeerplek blijkt een hele wereld verscholen te gaan. Een prachtig landhuis, een enorme tuin en heel vriendelijke medewerkers. Het landhuis stond vroeger op een waterplantage, legt de receptiemedewerker uit. Hier werd regenwater opgevangen en verkocht om op het land te gebruiken, maar ook om mee schoon te maken en gewoon om op te drinken. Deze manier van water vervaardigen werd op een gegeven moment overbodig en toen werd hier lahara verbouwd. Dat is een vrucht die onder andere voor Blue Curaçao wordt gebruikt. Wist je trouwens dat je ook een cocktailworkshop kunt doen met de Curaçao likeuren?

Nu is het landhuis een plek waar je kunst kan bewonderen, maar ook terug de tijd in kan duiken. De werkruimte van kunstenares May Henriquez is nog in originele staat en op het terrein staan verschillende gebouwtje uit vroegere tijden. Er is een kleine tentoonstellingsruimte binnen waar ook regelmatig evenementen plaatsvinden. De gigantische tuin is leuk om doorheen te wandelen. De paden zijn dichtbegroeid en hier en daar vind je kunstwerken. Zo is er bijvoorbeeld de Kathedraal van Doornen, de naam zegt het al: het is een kathedraal gemaakt van doornen. In de kathedraal zijn vervolgens weer kleinere kunstwerken verwerkt. 

Landhuis Bloemhof op Google Maps

Nena Sanchez Gallery

In het Landhuis Jan Kock bevindt zich de Nena Sanchez Gallery. Een populaire Curaçaose kunstenaars die ooit Miss Curaçao was. Nena Sanchez maakt eenvoudige, kleurrijke schilderingen van vissen, huisjes en mensen die direct vrolijk stemmen. De locatie in het Landhuis Jan Kock is een winkel en museum in één. In Willemstad vind je ook een winkel. 

Landhuis Jan Kock op Google Maps 

Drijfhout beschilderen

Direct aan Tugboat Beach, een fantastische snorkelplek, ligt de Tugboat Bar. Er heerst een beetje een alternatief, relaxed sfeertje. Overal rondom de bar vind je kunstwerken gemaakt van allerlei soorten materialen: van duikmasker tot bierflesje. De medewerkers van de Tugboat Bar zijn nogal creatief en maken bijvoorbeeld kerstornamenten en bordjes van drijfhout. Dat kun jij ook doen. Onder leiding van een lokale artiest kun je een eigen drijfhout souvenir maken. Als je dit wilt, neem dan van tevoren even contact op via de site

Tugboat Bar op Google Maps

En dan is er ook nog de Alma Blou Gallery, de oudste kunstgalerij van Curaçao. Helaas gesloten tijdens mijn bezoek aan dit fijne eiland, maar misschien heb jij meer geluk!

Meer Curaçao inspiratie?

Curaçao blog overzicht
  • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Caribbean Tours en Viator. En voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je eens bij Discover Cars kijken.
  • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
  • Reisgidsen. Ruime keuze bij Bol.com en Amazon
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
  • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot CorendonTui of liever de Vakantie Discounter? Ook D-Reizen biedt vakanties naar Curaçao aan.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juni 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie