fbpx

Laatste update: 6 december 2023

Honderden stalletjes, duizenden lampjes en vele liters glühwein: veel Duitse steden staan eind van het jaar volop in het teken van de kerst. Zo ook Keulen, één van mijn favoriete steden voor de Weihnachtsmarkt.

Dag Sinterklaas! Welkom Kerstman!

Nu Sinterklaas ons land heeft achtergelaten, mogen we de pepernoten verruilen voor kerstkransjes. Omdat ik Sinterklaas niet vier, is de kerstmarkt in Duitsland voor mij de aftrap van de feestdagen. Al een paar jaar ga ik met mijn ouders richting Duitsland voor een dagje kerstmarkt. Dit jaar ook samen met mijn broertje en zijn vriendin. We hebben al een redelijk aantal kerstmarkten bezocht en Keulen is tot nu toe mijn favoriet. Er heerst een gezellige, warme sfeer. Het is redelijk ruim opgezet en prachtig versierd. Daarnaast biedt Keulen voldoende vermaakt naast de kerstmarkt.

Kerstdrukte in Keulen

Stiekem vind ik kerstmarkten veel te druk. Duizenden mensen die voetje voor voetje langs de stalletjes met prullaria lopen. Ik kan me er flink aan ergeren. Veel stalletjes verkopen ook nog eens hetzelfde dus ik ben al vrij snel uitgekeken. Voor zo ver ik me kan herinneren heb ik nog nooit iets gekocht op de kerstmarkt.

Waarom ik dan toch ga? De sfeer en de hapjes en drankjes. Ik vind het namelijk heerlijk om een beetje mensen te kijken terwijl ik mijn handen warm aan een glühwein. Of aan een Feurzangentasse: een glühwin met rum en suiker. De suiker is in rum gedoopt en staat letterlijk in brand boven je drankje. Flink sterk glühweintje kan ik je vertellen.

glühwein glübier keulen kerstmarkt

Menigte vermijden op de kerstmarkt

Zodra het donker begint te worden, stroomt de kerstmarkt vol. Onze familiestrategie is daarom om al wat eerder langs een paar stalletjes te lopen. Dan hebben we onze portie shopping wel weer gehad en hoeven we later niet bij de menigte aan te sluiten. Het liefst pak ik dan ook nog even een reguliere bezienswaardigheid mee. Zo is er in Keulen het prachtige Museum Ludwig waar je moderne kunst kunt bewonderen, de indrukwekkende Dom en direct daarachter de Hohenzollernbrücke. Die brug is erg leuk om even overheen te lopen omdat er ontelbaar veel slotjes aanhangen van verliefde stelletjes.

Google Maps locatie

Eten, eten, eten en drinken in Keulen

Op meerdere locaties in Keulen vind je de kerststallen. Overdag bezoeken wij de markt bij het chocolademuseum en later wandelen we nog wat rond bij de markt bij de Dom en Alter Markt. Naast prullaria vind je bij veel stalletjes ook eten en drinken. Typisch Duitse braadworsten, maar ook lekkere vishapjes, worstjes, kastanjes en nog veel meer. Het is lastig kiezen en ik zou zo graag willen dat mijn maag groter is! Verder is er natuurlijk ook eierpunch, glühwein en zelfs glühbier (lekkerder dan je denkt).

Een vaste stop is de Heumarkt. Hier ligt ook een grote ijsbaan en er staat een grote houten schuur waar je lekker binnen kunt staan en een drankje kan drinken. Aan het plafond hangen allemaal schaatsen. Erg leuk gedaan.

Keulen Kerstmarkt drukte

Op naar het brauhaus in Keulen

Een dagje Duitsland is wat mij betreft niet compleet met een bezoekje aan een brauhaus. Dus als je vanaf de Heumarkt de Salzgasse in loopt, kun je daar prima terecht bij meerdere brauhausen voor een goede warme maaltijd. Iets verderop bij het Maritime hotel zit Brauerei zur Malzmühle, ook een aanrader. In de brauhausen krijg je flinke vleesgerechten in een, voor mij, typisch Duitse setting. De obers lopen vrijwel non-stop rond met bier. Je krijgt een smal glas en zodra je die op hebt, wordt er direct een nieuwe voor je neergezet. Hoeveel je er op hebt, wordt bijgehouden op een bierviltje.

Google Maps locatie

Kerstmarkt Keulen voor iedereen

Als je zo’n dagje over de kerstmarkt loopt, valt op dat er mensen van alle leeftijden zijn. Best opvallend, want in Nederland denken nog best wat mensen dat de kerstmarkten alleen voor bejaardenuitjes zijn. Wrong! De kerstmarkt in Keulen is ieder jaar ongeveer een maand geopend. Check onderstaand kaartje voor de locatie van de verschillende markten. Zorg voor een lege maag, een warme jas en geniet ervan!


Meer Duitsland inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. En bij Discover Cars kun je eventueel nog meer opties vergelijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Duitsland. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Bijvoorbeeld bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, D-Reizen en Sunweb, of liever Tui of de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Duitsland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie