fbpx

This post is also available in: Engels

Zo’n klein eiland, zo veel te doen. Op Koh Phangan in Thailand hoef je je niet te vervelen. Daarom geef ik je 22 tips voor activiteiten en bezienswaardigheden op Koh Phangan. Veel plezier!

Tip 1: Huur een scooter

Een scooter is het ideale vervoersmiddel om bezienswaardigheden op Koh Phangan te bekijken. De wegen zijn als je voorzichtig rijdt goed te doen en op de meeste plekken is er maar weinig verkeer. Reken op ongeveer 250 tot 350 Baht per dag, een beetje afhankelijk van waar je huurt en wat je eisen aan een scooter zijn. Iedere verhuurder zal je paspoort innemen als borg, of een hoog bedrag daarvoor vragen. Ga uit van 5000 Baht borg. De helm krijg je erbij en doe die alsjeblieft ook op. De wegen op Koh Phangan zijn verraderlijk: veel scooters slippen weg op zanderige stukken. Ik ben ruim een maand op Koh Phangan en zie echt te veel mensen de mist in gaan. Zo’n helm is misschien niet fashionable, maar een enorme schaafwond is dat ook niet.

Tip 2: Geniet van de zonsondergang en muziek op Zen Beach

Aan het eind van de middag begint het vol te lopen op Zen Beach. Iedereen wil front row seats voor de zonsondergang. Rond die tijd verzamelen drummers, dansers, jongleurs, acrobaten en andere artiesten op dit strandje om gezamenlijk de avond in te luiden. Vooral in het weekend kan het behoorlijk druk worden, maar de sfeer is altijd gemoedelijk. Families, stelletjes en vriendengroepen zijn allemaal vertegenwoordigd.

Zen Beach op Google Maps.

Zen Beach bij zonsondergang

Tip 3: Doe de Haad Rin – Haad Yuan Trek

Zin om een sportieve wandeling te maken? Wandel dan van Haad Rin naar Haad Yuan door de jungle. Het is een pittige tocht, van 1,5 tot 2 uur. De route is uitdagend, omdat je veel omhoog klautert en het pad op plekken dichtbegroeid is. Het is prachtig groen, je komt vogels en misschien zelfs slangen tegen en sowieso een uitkijkpunt waar je U tegen zegt. De eindbestemming is het Haad Yuan strand waar je kan bijkomen. Gelukkig kun je met de boot terug.

Tip! Lees alles over de wandeltocht van Haad Rin naar Haad Yuan.

Tip 4: Bezoek de mooiste stranden

Op Koh Phangan is er een overschot aan mooie stranden. Spring op je scooter en laat je verrassen. Zen Beach is mooi en Secret Beach (Haad Son) is lekker kleinschalig, maar zeker niet geheim. Een steil pad naar beneden leidt je naar Secret Beach. Mij is het iets te steil, dus ik parkeer m’n scooter liever bovenaan de weg en loop verder. Op het strand zijn wat kleine bars, je kunt er een massage nemen of lekker chillen bij Koh Raham. Koh Raham is een beach bar op de rotsen. Achterin de zaak kun je het water in om te zwemmen of snorkelen, of chill in de hangmat en genieten van het uitzicht terwijl je een verse kokosnoot leegslurpt. Life is good.

Google Maps locatie Koh Raham

Koh Raham op Secret Beach

Haad Salad is ook een populaire strandkeuze. Dit is een wat langer stuk strand met meer keuze in restaurants en bars. En wat meer noordelijk ligt Haad Khom (Coral Bay). Omdat dit strandje wat te ver rijden is voor sommige mensen, is het hier meestal lekker rustig. Bijkomend pluspunt: bij de Coral Bay Bar hebben ze een varken rondlopen. Cute! Overigens kun je vanaf Haad Khom ook de trek naar Bottle Beach starten. Net zoals de Haad Rin – Haad Yuan trek, staat deze wandeling bekend als pittig.

Google Maps locatie Coral Bay Bar

Tip 5: Maak een koffiestop bij Bubba’s

Als je op zoek bent naar een leuke koffietent, uitgebreid ontbijt of goede lunch tijdens je scootertocht, denk dan aan Bubba’s. Er zit er eentje in Baan Taai (meer zuidelijk) en eentje in Haad Yao (noordwesten). Het is een heerlijke oase van rust en verkoelende airco. Bubba’s serveert zelfgeroosterde koffie en een ruime keuze aan gezonde gerechten.

Bubba’s in Baan Taai op Google Maps.
Bubba’s in Haad Yao op Google Maps.

Tip! Op zoek naar vegetarische of veganistische restaurants. Dit is de blog voor jou!

Tip 6: Bezoek de Night Market in Thong Sala

Thong Sala is de ‘hoofdstad’ van Koh Phangan. Het is waar de meeste mensen aankomen per boot. In principe kun je hier elke avond terecht voor een night market, bijvoorbeeld bij Phantip. Phantip is een eetmarkt, misschien het best te beschrijven als een parkeerplaats waar al in de vroege middag allerlei kleine eetkraampjes staan.

Een andere markt is de Jengor Fresh Market. Dit is een overdekte markt die de hele dag en avond open is. Deze markt heeft wat meer weg van een foodcourt. En net zoals bij Phantip: het eten is enorm vriendelijk geprijsd. Voor een goedkope maaltijd zit je bij deze twee markten echt goed.

Op zaterdagavond is er een speciale Night Market op de Chinese Walking Street (Talad Kao Market). De straat wordt tussen 17 en 22 uur afgezet en het verkeer maakt plaats voor veel, heel veel kraampjes. Er is eten en drinken, er is kleding, er zijn souvenirs én het is er druk. Hoewel ik het leuk vind om een beetje rond te lopen, koop ik niks. Er zijn voor mij iets te veel mensen en het is vooral troep die ik toch nooit gebruik.

Phantip op Google Maps.
Jengor Fresh Market op Google Maps
Night Market op Google Maps.

Tip 7: Voel je klein bij de grootste boom van Thailand

Of het helemaal waar is, is echt nog maar de vraag. Maar van de Yang Na Yai boom wordt beweerd dat het de grootste van Thailand is. Deze boom is maar liefst 53 (of 54) meter! De boom is meer dan 400 jaar oud en gratis te bezoeken. Hij staat gewoon langs de weg en je herkent ‘m aan het hekje en kleurrijke linten en bloemen rondom de boom. En uiteraard aan de lengte.

Yang Na Yai boom op Google Maps

Yang Na Yai boom op Koh Phangan

Tip 8: Chill bij Infinity Beach Club

In Baan Tai ligt de Infinity Beach Club waar je kan chillen op bedjes en een duik kan nemen in het zwembad of in de zee. Verwacht geen super-de-luxe beach club, maar gewoon een prima plek om een paar uurtjes door te brengen. Als je wat te drinken neemt, mag je gebruikmaken van de faciliteiten. Het zwembad is echt fijn en als je wilt, brengt de bediening je drankje gewoon aan de rand van het zwembad. Regelmatig draaien er dj’s vanuit de dj booth aan het zwembad.

Infinity Beach Club op Google Maps

Tip 9: Bezoek de juiste Wangsai waterval

Oefff die Thaise bewegwijzering… Ik dacht dus dat ik bij de Wangsai waterval was, en eerlijk gezegd, die viel een beetje tegen. Op Google leek het heel wat, maar in realiteit was het een klein waterpoeltje waar je niet in kon zwemmen. Dat bleek dus niet de goeie te zijn. Ik ben in de buurt van The Heaven Bar beland bij een Thais dametje die een paar Baht vroeg voor een watertje en entree bij haar waterval. Foto gemaakt, geklaagd over de teleurstelling en het dametje vriendelijk bedankt. Bij thuiskomst heb ik het nog eens opgezocht en ‘mijn’ waterval kan ik niet eens op Google Maps vinden. Check deze blog voor hoe de Wangsai waterval hoort te zijn.

Wangsai waterval op Google Maps.

Niet de Wangsai waterval

Tip 10: Neem een Thaise massage

Een vakantie in Thailand is geen echte vakantie als ik geen massage neem, toch? De Thaise massages zijn spotgoedkoop en overal verkrijgbaar. Op het strand zijn de massages vaak het goedkoopst, reken op 250 tot 350 Baht voor een Thaise massage van een uur. In een massagesalon betaal je meestal ietsje meer, 300 tot 450 Baht, een beetje afhankelijk van hoe fancy de plek is. De meeste massagesalons zijn heel simpel. Stel je een paar aansluitende bedden voor, beperkte privacy en zacht kletsende Thaise dames. Het voordeel van een massagesalon is natuurlijk dat er niet overal zand zit en dat er wat airco of ventilatie is. Maar ja, het strand is natuurlijk erg idyllisch. Doe het maar gewoon allebei!

Tip 11: Amsterdam Bar Koh Phangan met zonsondergang

Als ik tegen iemand op Koh Phangan zeg dat ik graag de zonsondergang wil zien bij de Amsterdam Bar, krijg ik een glimlach, een knikje en een opgetrokken wenkbrauw als antwoord. De Amsterdam Bar heeft namelijk de reputatie van een openlucht coffeeshop. En dat is ook waar. Er worden continu jointjes gerookt hier, je kunt ze hier zelfs bestellen. Maar daar hoef je niet aan mee te doen als je daar geen zin in hebt.

Vanaf de parkeerplek is er een steile trap omhoog en dan ben je bij de bar, het restaurant en het zwembad. Het zwembad is vrij klein en niet per se schoon, het is denk ik meer aangelegd voor het idee dan voor praktische bruikbaarheid. Rond vier uur, half vijf is het nog heerlijk rustig en dan begint het langzaam vol te stromen. De zonsondergang is hier namelijk prachtig

Amsterdam Bar op Google Maps.

Tip 12: Snorkelen op Koh Phangan

Op Koh Phangan zijn veel plekken om te snorkelen. Je kunt uiteraard ook een tour doen om naar wat verder gelegen plekken te gaan, maar in principe kun je op veel plekken zo het water in lopen. Bijvoorbeeld bij Haad Khom (het strand met het varken), Haad Salad of bij Secret Beach, waar je het water in plonst bij Koh Raham. Het is slim om je eigen snorkel mee te nemen. Het snorkelmasker van Decathlon is top!

Haad Salad Koh Phangan

Tip 13: Thaiboksen (muay Thai) leren of kijken

De Thai zijn gek op muay Thai: thaiboksen. Regelmatig zijn er dan ook wedstrijden muay Thai. Vraag even na bij je accommodatie of zij weten wanneer er weer een wedstrijd is. En kijk ook goed om je heen op straat: als er een wedstrijd of toernooi is, dan hangen overal posters om dit aan te kondigen.

Je kunt ook les nemen in muay Thai. Een goede school op Koh Phangan is Diamond Muay Thai. Je kunt daar losse lessen boeken (privélessen en groepslessen), maar ook een week of langer intern verblijven en ondertussen trainen.

Diamond Muay Thai op Google Maps

Tip 14: Chinese tempel Guan Yin & Wat Paa Sang Tham

Bij de Chinese tempel en Wat Paa Sang Tham krijg je er twee voor de prijs van één. Ik start bij de Chinese tempel en betaal 40 Baht entree en krijg er een banaantje bij. De Chinese tempel Guan Yin is de grootste tempel van Koh Phangan. De tempel is gewijd aan de godin Guan Yin die de vrouwelijke reïncarnatie van Boeddha zou zijn.

Guan Yin is prachtig gelegen tussen de bergen. Het is goed onderhouden en nog helemaal niet zo oud: het werd in 1992 gebouwd. Er liggen meerdere gebouwen op het complex en het is er heerlijk rustig. De kleurrijke Chinese versieringen zijn heel fotogeniek.

Een klein stukje verderop de weg ligt Wat Pha Sang Tham. Deze tempel is weer typisch Thais. Dus veel gouden Boeddha’s, olifanten en altaartjes. Er is wel ook wat Chinese invloed, maar niet zoveel als bij Guan Yin.

Wat Pha Sang Tham op Google Maps

Tip 15: Bezoek de Phaeng waterval

De Phaeng waterval is waarschijnlijk de populairste waterval van Koh Phangan. De entree is gratis, maar parkeren kost 20 Baht. Eigenlijk bestaat het ‘park’ uit twee watervallen: de Phaeng waterval en de Phaeng Noi waterval. Als je voorbij het kantoortje en de gratis toiletten loopt, kom je eerst bij het bassin van de Phaeng waterval. Eigenlijk is dat meteen het hoogtepunt. Misschien dat je dus liever eerst even de klim naar de rest van de waterval en Phaeng Noi aflegt?

Let op! In de droge maanden heb je kans dat de waterval droog staat.

Met bordjes is een ‘nature trail’ aangegeven. Dit pad brengt je langs de waterval omhoog. Aan het begin is dat goed begaanbaar via een trap, maar hoe verder je komt, hoe heftiger de klim. De trap verdwijnt ook. Ik red het niet tot de top van Phaeng Noi op m’n slippers. Het is me iets te glad en ik heb het gevoel dat het uitzicht en de waterval niet echt meer veranderen. Onderweg zijn er meerdere plekken om even uit te rusten en eventueel even in het water te gaan zitten. Zorg dat je voldoende water meeneemt, en misschien ook wat te snacken als je wat langer wilt blijven.

Phaeng waterval op Google Maps.

Trap bij Phaeng Noi waterval

Tip 16: Sporten bij Evolve Gym

Aan de doorgaande weg aan de westkant van het eiland ligt Evolve. Evolve is een openlucht sportclub waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kunt. Direct om 7 uur in de ochtend ben je waarschijnlijk de eerste en enige in de sportschool. Je kunt er fitnessen, maar ook muay Thai lessen krijgen en zelfs yogalessen (hoewel ik daarvoor naar een yogaschool zou gaan). Een dagpas kost 150 Baht, een weekpas kost 500 Baht. Het is een hele nette, schone sportschool en dat houden ze ook graag zo. Daarom krijg je een handdoek bij binnenkomst om je zweet netjes mee op te vegen. Bij vertrek kun je nog even een goede proteïneshake kopen. Kluisjes zijn gratis.

Evolve Gym op Google Maps.

Evolve sportschool op Koh Phangan

Tip 17: Ga feesten op Koh Phangan

Denk je Thailand, dan denk je Full Moon Party. De enige echte is op Koh Phangan, op het strand van Haad Rin. Bij volle maan komen hier duizenden feestvierders samen om helemaal los te gaan. Buckets, vuurspuwers, neon-verf… Alles erop en eraan. Vanwege het grote succes en omdat de maan maar één keertje per maand vol is, wordt het feest herhaald als het halve maan is. Je raadt het al: de Half Moon Party. Andere populaire feestjes zijn Jungle Party en Waterfall Party.  Bekijk de feestagenda van Koh Phangan hier.

Tip 18: Bewonder Wat Maduea Wan

Het hoogtepunt van de boeddhistische tempel Wat Maduea Wan is voor mij de lange trap naar de tempel op de berg. Beneden staan ook enkele tempelgebouwen, maar degene bovenop de berg is waar het om gaat. Daar zitten ook de monniken aan wie je eventueel een donatie kunt doen. De trap is vrij lang, dus je raakt zeker buiten adem.

Wat Maduea Wan op Google Maps

Tip 19: Speel in de Paradise waterval

De Paradise waterval is makkelijk begaanbaar. Het weggetje ernaar toe is met de scooter wel een uitdaging, maar zodra je geparkeerd hebt, ben je er zo. Geen eindeloos geklauter bij deze waterval dus. De entree is 10 Baht per persoon en daar krijg je een flesje water bij. De familie die hier woont, heeft ook een eindeloze voorraad aan goedkope boeken, dus mocht je nog iets te lezen zoeken… Ik vind dit eigenlijk de leukste waterval, leuker dan Phaeng. Lokale kinderen en toeristen springen via een touw het water in. Aan de linkerkant van het bassin kun je nog een stukje omhoog klimmen voor wat meer rust. De Paradise waterval is op z’n drukst aan het eind van de middag.

Paradise waterval op Google Maps

Tip 20: Spiritueel Koh Phangan

Op zoek gaan naar jezelf of spiritualiteit kan heel goed op Koh Phangan. Het contrast tussen Haad Rin (party vibe) en Sri Thanu (spiritueel epicentrum) had niet groter kunnen zijn. In Sri Thanu vind je alles wat spiritueel en zweverig is. Sound healings, ecstatic dance, bajans, Ayurveda, fire puja’s, kirtans en meer. Lees er alles over in mijn blog over hippievibes op Koh Phangan. Populaire aanbieders zijn Orion en Pyramid. Zij organiseren vrijwel dagelijks bijeenkomsten waar je gewoon naartoe kunt gaan en contant betaalt.

Fire Puja op Koh Phangan

Tip 21: Doe een tour

Vanaf Koh Phangan zijn er veel tours naar andere eilanden, zoals Koh Tao. Je gaat dan lekker een dagje snorkelen en eilandhoppen. In principe kun je zulke tours heel makkelijk op het eiland regelen. Wil je wat meer zekerheid, dan kun je alvast online een tour boeken.

Tip 22: Volg een yoga opleiding of ga op yoga retreat

Op Koh Phangan zijn er ontzettend veel yoga retreats. Als je dat wat lijkt, check dan Book Yoga Retreats voor veel opties. Daar vind je ook yoga opleidingen…

Mocht je overwegen om yogadocent te worden, of wil je gewoon veel meer van yoga weten, dan is een Yoga Teacher Training op Koh Phangan echt een aanrader. Zo’n opleiding is in Thailand veel betaalbaarder dan in Nederland, en zeg nou zelf: die omgeving is toch prachtig?

►► Leven in een yoga bubble op Koh Phangan – over hoe ik mijn yoga opleiding heb ervaren
►► Yoga Teacher Training in Thailand, wat kun je verwachten? – de praktische kant

Vervoer op Koh Phangan

Op Koh Phangan is het handig om een scooter te huren (zie tip 1). De wegen zijn niet gemaakt om langs te wandelen: er is geen rekening gehouden met ruimte voor wandelaars en in de avond is het te donker en ziet niemand je lopen. Een enkeling fietst, maar ook dat raad ik niet aan. De wegen zijn heuvelachtig, dus fietsen is enorm zwaar. Gedurende de dag rijden er veel songthaews rond (gedeelde taxi’s). Die houd je gewoon staande en je vertelt waar je heen wilt. Spreek direct de prijs af, anders kun je voor een vervelende verrassing komen te staan.

Op sommige plekken op het eiland kun je alleen komen met een long tail boot, of via een lange, vermoeiende wandeltocht. Stranden aan de oostkust en Bottle Beach bereik je beter met de boot. Onderhandelen met de kapitein is een must, want ze vragen sowieso de hoofdprijs.

Vervoer naar Koh Phangan

Vanuit Bangkok zijn er meerdere manieren waarop je op Koh Phangan kunt belanden. Bus, trein, boot en vliegtuig: het kan allemaal. Hoe je precies op Koh Phangan komt, lees je in de blog over vervoer tussen Bangkok en Koh Phangan. Of boek direct via 12Go Asia:

Powered by 12Go system

Verblijf op Koh Phangan

Ben je op zoek naar een unieke accommodatie op Koh Phangan? Kies dan voor Retro Mountain Koh Phangan. Een kleinschalig onderkomen midden in de bergen. Eigenaren Carlos en Isabel hebben bij hun huis een klein vakantieparadijsje gemaakt, geheel eigenhandig. In 2019 zijn drie accommodaties bij Retro Mountain: een lodge en twee tenten. De tenten zijn hartstikke luxe ingericht, dit is echt glamping. Ik verblijf in de Retro Mountain Lodge. De lodge bestaat uit een stijlvol ingerichte slaapkamer, een enorm balkon (deels overdekt) en een badkamer. Wat super cool is, is dat het huis en de natuur een geheel vormen. Enorme rotsen vormen de muren van de badkamer en er groeit een boom door het balkon heen. De inrichting van de lodge is, uiteraard, lekker retro en vol leuke details. Op verzoek serveren de eigenaren ook ontbijt en diner. Onderstaand een overdosis foto’s.

Wil je Retro Mountain boeken? Inmiddels is het een wat groter ‘resort’ geworden. Check op de website of het wat voor je is. En anders heeft Booking.com heel veel opties voor je.

Booking.com

Meer Thailand inspiratie

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. En WithLocals heeft ook leuke tours. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Neem ook een kijkje bij Tiqets voor tickets voor musea en attracties (je krijgt 5% korting met de code KIMOPREIS22)
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken, kun je bij Discover Cars terecht.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Krijg je al helemaal zin in je Thailand trip? Snap ik! Om je voorpret verder aan te wakkeren kun je alvast een reisgids bestellen, bijvoorbeeld bij Bol.com of Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Treinbus en boot. Reserveer bussen, treinen en boten in Thailand met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, of liever Tui, Corendon, Shoestring of de Vakantie Discounter? En dan heb je ook nog D-reizen.
 • Yoga retreat. Of, ga lekker op yoga retreat in Thailand.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: mei 2019. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie