fbpx

Laatste update: 28 mei 2020

Een typisch Nederlands landschap? Iets met tulpen, koeien, een watertje en molens. Het idyllische Kinderdijk zie je veel op promotiemateriaal voor Nederland. Duizenden toeristen komen de molens bewonderen en van een boottochtje genieten.

Kinderdijk op Unesco Werelderfgoedlijst

Kinderdijk is samen met de Zaanse Schands de plek waar je molens kunt bekijken. Voor de kenners: stenen grondzeilers, rietgedekte achtkanters en een wipmolen. De eerste molens werden gebouwd in de vijftiende eeuw om het water uit de polder te pompen. De meesten hebben echter als bouwjaar 1738 en 1740 op de gevel staan (noem je dat eigenlijk een gevel bij een molen?). De 19 molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Unesco Werelderfgoedlijst.

molen kinderdijk

Waarom heet Kinderdijk eigenlijk Kinderdijk?

Waar de naam Kinderdijk vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. De verhaal van de St. Elisabethsvloed in 1421 spreekt mij het meest aan en neem ik daarom voor waar aan. De storm en de vloed richtten volgens het verhaal flinke schade aan op de dijk. Toen de mensen gingen kijken of er nog iets te redden viel, kwam er een wiegje aandrijven met daarin een rustig slapende baby en een kat. De dijk is naar de baby vernoemd en heet daarom Kinderdijk. Er ligt nu ook een grote wieg in het water om ons aan dit verhaal te herinneren.

Bezoek aan Kinderdijk

Naast veel molens vind je bij Kinderdijk vooral veel Aziaten. Busladingen. Als je binnenkomt en je loopt een stukje voorbij de eerste molens dan is het echt een stuk rustiger. Je kunt gewoon over de voet- en fietspaden rondlopen door het gebied. Niet alleen de molens zijn de moeite waard, maar ook de natuur: veel water, groen en massa’s waterlelies. Wil je een molen in, koop dan een kaartje bij de entree voor € 11 (of bestel online en betaal maar € 9 ). Je kunt ook een boottochtje maken langs de molens met een rondvaartboot.

Tip! Wil je graag in de buurt van Kinderdijk overnachten? Dit is een superleuke B&B: Theetuin onder de Pannen. Bekijk de beschikbaarheid.

waterlelies kinderdijk

Hoe kom je bij Kinderdijk?

Het leukst is om Kinderdijk vanuit Rotterdam of Dordrecht te bezoeken. Een ticket koop je alvast online voor € 16,50 en daar zit je entree voor Kinderdijk bij inbegrepen. Je kunt ook alleen een retourticket kopen als je aan een kaartje hebt voor Kinderdijk zelf.

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Reacties

  1. Nederland is ook mooi! Nu ik in het buitenland woon maak ik zelfs to do lijstjes voor tijdens een vakantie naar ons kikkerlandje 😉

    • Absoluut. Stom dat je dat zo makkelijk over het hoofd ziet als je er zelf woont. Ik heb inmiddels de Lonely Planet voor Nederland: genoeg te doen nog!

Schrijf een reactie