fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 8 augustus 2022

Proberen Jeruzalem te begrijpen in een paar uur is een absoluut onmogelijke taak. Ik maak een dagtrip vanuit Tel Aviv en weet daarin met een beetje goede wil wel de highlights van de oude stad te proppen.

Ondoorgrondelijk Jeruzalem

Zowel Israël als Palestina claimen Jeruzalem als (toekomstige) hoofdstad. Politiek en religie zijn hier complex en gaan hand in hand. Zowel Joden, christenen als moslims beschouwen Jeruzalem als een belangrijke stad binnen hun religie. Het is niet te bevatten in de vele boeken en artikelen die erover zijn geschreven, laat staan in een paar zinnen in deze blog. Als vluchtige bezoeker is de gemengde cultuur zichtbaar, maar ondoorgrondelijk. Ik zie de kerken, de moskeeën, de keppeltjes, de sluiers en als souvenirs Mariabeeldjes, kruizen en de zevenarmige Joodse kandelaar. Ik hoor de verschillende talen. Maar ik ben er duidelijk geen onderdeel van.

Tip! Ik bezoek Jeruzalem op eigen gelegenheid, maar ik kan me zo voorstellen dat je juist meer achtergrond wilt. Kijk dan eens bij Get Your Guide voor tours.

Toeristische en religieuze trekpleister

Stiekem vind ik de oude stad van Jeruzalem erg commercieel. De smalle straten zijn volgepropt met souvenirs. Ik waan me op een markt in Turkije. Op één of andere manier vind ik dat een raar contrast met het religieuze karakter van de stad.

De oude stad is omgeven door stadsmuren en in vier delen te splitsen, hoewel dat een beetje in elkaar over lijkt te lopen. Er is een moslim deel, een Joods deel, een christelijk deel en een Armeens christelijk deel. Jeruzalem is voor de Joden de plek waar Abraham bijna zijn zoon offerde en David een altaar op de Tempelberg oprichtte. Voor christenen is dit de plek waar Jezus zijn laatste levensjaren heeft doorgebracht en voor de moslims heeft Mohammed hier zijn hemelreis gemaakt. Genoeg historie dus.

Via Dolorosa in Jeruzalem

Via Dolorasa is de weg die Jezus heeft gelopen om gekruisigd te worden. De weg loopt van de Leeuwenpoort naar de Heilig Grafkerk. Een stuk van 600 meter, wat Jezus met een kruis heeft afgelegd. Op deze route zijn verschillende belangrijke plekken, staties genaamd. Het is wel even opletten om ze te ontdekken tussen de mensen door. Veelal is een groepje toeristen dat naar een muur staart een goede indicatie dat daar iets is gebeurd. Zo willen veel mensen bijvoorbeeld de plek aanraken waar Jezus zijn hand tegen leunde om even uit te rusten.

De Heilig Grafkerk in Jeruzalem

Naar verluid is de Heilig Grafkerk de plek waar Jezus is gekruisigd, begraven en opgestaan. De meeste mensen lijken te komen om een bezoekje aan de graftombe te brengen. Daar staat dan ook een serieuze rij voor. Ook de marmeren steen waarop Jezus is gebalsemd trekt veel mensen die de steen aanraken, oppoetsen en kussen. Ik besluit dat over te slaan en ontdek andere delen van de Heilig Grafkerk. De trappen leiden naar prachtige ondergrondse ruimtes waar het ook nog eens koel is. Best een aangename afwisseling op de drukkende warmte in de stad.

De Tempelberg

Bij de Tempelberg komen de drie grootste religies in Jeruzalem extreem dicht bij elkaar. Wat voor zoveel mensen een heilige plek is, is ook een plek van onrust en rellen. Dat er spanningen zijn, wordt duidelijk door de vele bewakers die toezicht houden op de poorten van de omringende muur. Ik beland met mijn vrienden per ongeluk bij de verkeerde toegangspoort. Enkel moslims mogen hier doorheen. Wij mogen alleen via de Moghrabi-poort naar binnen. Daar is een korte controle op onze tassen.

De klaagmuur in Jeruzalem

Aan de linkerzijde ligt de beroemde klaagmuur. De Joden bidden hier en stoppen briefjes met verzoeken in de muur. De mannen en vrouwen doen dit gescheiden van elkaar, alhoewel er wel degelijk contact is. Jongens hebben hier bijvoorbeeld hun bar mitswa. Als een jongen dertien wordt, is hij religieus gezien meerderjarig. Hij mag dan voor het eerst zelf een stuk uit de tora lezen. Dit gebeurt onder toeziend oog van feestvierende mannen. De dames staan op stoelen en bankjes aan de andere kant over het geïmproviseerde hekwerk mee te zingen en joelen. Zo zijn ze er toch bij. Als toerist kun je dit hele spektakel bekijken en als je wilt ook zelf een briefje in de klaagmuur achterlaten. De mannen krijgen een leenkeppeltje (die steeds afwaait, houd ‘m goed vast!), de dames kunnen gewoon doorlopen.

De Rotskoepel

Aan de achterzijde ligt de toegang naar de Rotskoepel. Hier is opnieuw een controle en zodra je het gangpad hebt doorlopen, worden de dames gekeurd op hun kleding. Als dat te bloot is, krijg je een shawl of broek aangeboden om je goed te bedekken. Overigens kies ik in Jeruzalem sowieso voor een lange broek. Dat voelt voor mij fijner in een stad waar religie zo’n grote rol speelt.

Wij hebben mazzel dat we de Rotskoepel nog kunnen bezoeken. Het blijkt namelijk dat in de zomer niet-moslims de koepel alleen mogen bezoeken tussen 8.30 en 11.30 uur en tussen 13.30 en 14.30 uur. We hebben nog precies tien minuten om foto’s te nemen van het prachtige bouwwerk. Dan worden we snel weggewerkt. En raad eens… Dan mogen we het terrein wel via de moslimpoort verlaten. De logica ontgaat me.

Tip! Ook de Davidstoren kent openingstijden. Deze is tot half vijf geopend. Even rekening mee houden dus.

Waterpijp roken: sociale activiteit

Een waterpijp roken met een kopje zoete thee erbij is een goed moment om in aanraking te komen met de lokale bevolking. Wij kiezen een klein tentje uit direct net buiten de muren van de Tempelberg. Het kost even wat tijd, maar de nieuwsgierigheid van de mensen wint toch. Kleine kinderen komen even een kijkje nemen bij die gekke Westerse mensen, een gesluierde dame bekijkt ons aandachtig en probeert voorzichtig wat zinnetjes in het Engels.

Rokerige foto: waterpijp roken in Jeruzalem.

Ronddwalen in Jeruzalem

En verder is Jeruzalem eigenlijk ook een interessante stad om door de smalle straten te dwalen. In het oude gedeelte kom je om de haverklap een gebouw met religieuze betekenis tegen dat je kan bezoeken. Zo beland ik onbedoeld op de plek waar Jezus gevangen heeft gezeten. Wees dus lekker nieuwsgierig en glip overal naar binnen.

Naar Jeruzalem vanuit Tel Aviv

Vanuit Tel Aviv pakken wij de bus 480 naar Jeruzalem. De busrit duurt ongeveer een uur en kost 16 Shekel (nog geen 4 euro). Een kaartje koop je in de bus zelf. Op het busstation van Jeruzalem is het even zoeken naar de uitgang. Als je die hebt gevonden, kun je voor de deur een kaartje voor de tram kopen bij de automaat. Die brengt je naar de oude stad. In totaal, inclusief lunch en een terrasje, zijn wij zo’n vijf uur in Jeruzalem geweest. Dat is voldoende voor de echte highlights, maar veel te weinig om de stad echt te ervaren natuurlijk. Als je wat langer wilt blijven, check dan de opties op Booking.com.

Booking.com

Meer Israël inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Bij Tiqets krijg je trouwens 5% korting op musea en attracties met deze kortingscode: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Wil je meer prijzen vergelijken? Check dan Discover Cars.
 • Bus en trein. Boek busreizen, treinen en meer in Israël via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik raad je DIY Tel Aviv aan. Geen mooie plaatjes, maar echte inside tips. Fijn om mee te nemen naast je reisgids mét mooie plaatjes. Te koop bij Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Probeer het bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot SawadeeTui, D-Reizen of liever de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of misschien heb je zin in een yoga retreat?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2018. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie