fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 11 maart 2023

Spaanse zeerovers lieten hun liefjes veilig achter op een 8 kilometer lang eilandje voor de kust van Cancún terwijl zij de boel plunderden op het vasteland. Dit vrouweneiland (Isla Mujeres) wordt nu zelf geplunderd door een grote hoeveelheid toeristen.

Gemoedelijker toerisme

Of de legende waar is, laat ik aan jou. Een andere variant over het ontstaan van de naam, is dat er beeltenissen en kleifiguren van Maya godinnen zijn gevonden op het eiland. Ook plausibel, nietwaar? Isla Mujeres is hoe dan ook geliefd onder toeristen. Voor sommigen als dagtrip vanuit Cancún (je kunt de stad zien liggen vanaf het eiland), maar je kunt er ook een paar dagen blijven.

En hoewel Isla Mujeres een verademing is vergeleken met de hotelzone van Cancún, is het wel aan alle kanten volledig ingespeeld op toerisme. Het is wel een stuk gemoedelijker, vooral als je de hoofdstraat ontwijkt. Zoals zoveel plekken in Mexico, vind je ook op Isla Mujeres overal mooie muurschilderingen.

Zon, zee, strand op Isla Mujeres

Rondom het eiland zijn er veel mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Vanaf half juni tot en met augustus kun je zelfs walvishaaien zien. Uiteraard is gewoon zonnebaden ook een geliefde activiteit. Isla Mujeres belooft betere stranden dan Cozumel en Isla Holbox. Wat mij betreft wint Isla Mujeres die wedstrijd niet.

Playa Norte staat hoog aangeschreven als het mooiste strand. Daar weten meer mensen van: wat een drukte! Ik kan tussen de mensen door nog net zien dat het een mooi stuk strand is. Een plekje vinden is lastig en voor de kust liggen boten die allemaal om ‘t hardst andere muziek draaien. Erg zonde! Zo tegen zonsondergang druipen veel mensen gelukkig af en zo kunnen wij rustig genieten van een Coronaatje al schommelend aan de bar.

Golfkar huren

De populairste activiteit is ongetwijfeld over het eiland crossen in een golfkarretje. In 2016 vermeldt de Lonely Planet nog dat dit je zo’n 30 dollar moet kosten voor een dag, anno 2018 weten mijn reisgenoten en ik de prijs niet onder de 40 dollar te krijgen en in 2023 is het al 70 dollar. Pffff. Maar het is zo leuk!

Wij huren een golfkar bij Prisma. Eigenlijk doet iedereen hetzelfde rondje en rijdt er iedere dag een stoet golfkarretjes over het eiland. We maken verschillende stops voor foto’s, eten en drinken en een bezoek aan de Isla Mujeres Turtle Farm, maar dat is inmiddels vanwege slecht management gesloten. Een andere populaire stop is Punta Sur waar je een vuurtoren, tuinen en ruïnes kunt bekijken. Ons is afgeraden de entree te betalen: de ruïnes zijn door de verschillende orkanen omgetoverd tot puin. Wat mij betreft zijn het ook niet de stops die het rondje leuk maken, het is vooral het golfkarretje zelf.

Heerlijk hostel: Selina Poc-Na

Wij verblijven bij Selina Poc-Na, toen het nóg niet was overgenomen door de Selina-keten. Toen al erg gewild onder backpackers, maar nu best een stuk duurder. Selina heeft het hostel namelijk nogal een upgrade gegeven en de privékamers zien er zo mooi uit. Alles trouwens, want bij Selina weten ze precies hoe ze fijne ruimtes maken. Er is ook een ruimte met bureaus zodat je wat kan werken als je wilt/moet. Het hostel nodigt in ieder geval uit om langer te blijven dan een dagje. Misschien moet ik maar eens terug…

De beach bar van Poc-Na Hostel.

Hoe kom je op Isla Mujeres?

Het is een eiland, dus je komt er met de boot. In Cancún kun je bij de hotelzone of bij Puerto Juarez een Ultramar-boot pakken. Voor de prijs maakt het niks uit. De boottocht duur ongeveer 15 minuten. Boek de boot hier of bekijk meteen de beschikbaarheid:

Het oordeel van deze mujer

Isla Mujeres is zeker een uitstapje waard. Ik raad je ook aan om er in ieder geval een nachtje te blijven slapen. ‘s Avonds is het wat rustiger in het stadje omdat de dagjesmensen dan zijn vertrokken. Verwacht echter geen idyllisch eiland vrij van toeristen. Het is gemoedelijker dan Cancún en Playa del Carmen, maar ook zeer populair.

Meer Mexico inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: januari 2018. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie