fbpx

Laatste update: 1 december 2018

Spaanse zeerovers lieten hun liefjes veilig achter op een 8 kilometer lang eilandje voor de kust van Cancún terwijl zij de boel plunderden op het vasteland. Dit vrouweneiland (Isla Mujeres) wordt nu zelf geplunderd door een grote hoeveelheid toeristen.

Gemoedelijker toerisme

Of de legende waar is, laat ik aan jou. Een andere variant over het ontstaan van de naam, is dat er beeltenissen en kleifiguren van Maya godinnen zijn gevonden op het eiland. Ook plausibel, nietwaar? Isla Mujeres is hoe dan ook geliefd onder toeristen. Voor sommigen als dagtrip vanuit Cancún (je kunt de stad zien liggen vanaf het eiland), maar je kunt er ook een paar dagen blijven. En hoewel Isla Mujeres een verademing is ten opzichte van de hotelzone van Cancún, is het wel aan alle kanten volledig ingespeeld op toerisme. Het is wel een stuk gemoedelijker, vooral als je de hoofdstraat ontwijkt. Zoals zoveel plekken in Mexico, vind je ook op Isla Mujeres overal mooie muurschilderingen.

Zon, zee, strand

Rondom het eiland zijn er veel mogelijkheden om te duiken en te snorkelen. Vanaf half juni tot en met augustus kun je zelfs walvishaaien zien. Uiteraard is gewoon zonnebaden ook een geliefde activiteit. Isla Mujeres belooft betere stranden dan Cozumel en Isla Holbox. Wat mij betreft wint Cozumel. Holbox ben ik (nog) niet geweest. Playa Norte staat hoog aangeschreven als het mooiste strand. Daar weten meer mensen van: wat een drukte! Ik kan tussen de mensen door nog net zien dat het een mooi stuk strand is. Een plekje vinden is lastig en voor de kust liggen boten die allemaal om ‘t hardst andere muziek draaien. Erg zonde! Zo tegen zonsondergang druipen veel mensen gelukkig af en zo kunnen wij rustig genieten van een Coronaatje al schommelend bij de Treehouse Bar.

Golfkar huren

De meest populaire activiteit is ongetwijfeld over het eiland crossen in een golfkarretje. In 2016 vermeldt de Lonely Planet nog dat dit je zo’n 550 pesos moet kosten voor een dag. Anno 2018 weten mijn reisgenoten en ik de prijs niet onder de 750 pesos te krijgen. Wij huren een golfkar bij Prisma. Eigenlijk doet iedereen hetzelfde rondje en rijdt er iedere dag een stoet golfkarretjes over het eiland. We maken verschillende stops voor foto’s, eten en drinken en een bezoek aan de Isla Mujeres Turtle Farm. Een project ter bescherming van de schildpadden, maar de glazen bakken met schildpadden doen wat treurig aan. Een andere populaire stop is Punta Sur waar je een vuurtoren, tuinen en ruïnes kunt bekijken. Ons is afgeraden de entree te betalen: de ruïnes zijn door de verschillende orkanen omgetoverd tot puin. Wat mij betreft zijn het ook niet de stops die het rondje leuk maken, het is vooral het golfkarretje zelf.

Backpackers hostel Poc-Na

Wij verblijven bij Hostel Poc-Na (aff.): erg gewild onder backpackers. We kiezen voor een privékamer. Die bestaat heel simpel uit een stapelbed, een queensize bed, een klein tafeltje en een muurschildering. Het is in het hostel dan ook vooral de bedoeling dat je je in de gemeenschappelijke ruimtes begeeft. Elke avond is er live muziek en een Argentijnse barbecue (150 pesos inclusief 1 drankje). Nadat de band klaar is, gaat het feestje nog even door bij de beach bar. De ene avond is die goed bezocht, de andere wat minder. Het ontbijt is inclusief, maar is zo slecht dat we liever ergens anders gaan ontbijten. Bij het hostel kun je ook een golfkarretje regelen. Hier zien we de laagste prijs, maar helaas is de golfkar al vergeven als wij hem willen huren.

De beach bar van Poc-Na Hostel.

Verplichte kost: Pita Amore

Stel, je mag maar één keer eten tijdens je verbijf op Isla Mujeres, doe dat dan bij Pita Amore. Hier eet je de lekkerste pita’s. Mijn favorite is die met ei en gehakt, een beetje spicy, maar niet te. Geloof me maar, je krijgt geen spijt.

Yum! Pita's van Pita Amore.

Hoe kom je op Isla Mujeres?

Het is een eiland, dus je komt er met de boot. In Cancún kun je bij de hotelzone of bij Puerto Juarez een Ultramar-boot pakken. Die bij de hotelzone zou extra duur zijn, maar we merken dat de prijzen bij Puerto Juarez in twee jaar tijd ook verdubbeld zijn. Reken op 300 pesos voor een retourtje. De boottocht duur ongeveer 15 minuten.

Het oordeel van deze mujer

Isla Mujeres is zeker een uitstapje waard. Ik raad je ook aan om er in ieder geval een nachtje te blijven slapen. ‘s Avonds is het wat rustiger in het stadje omdat de dagjesmensen dan zijn vertrokken. Verwacht echter geen idyllisch eiland vrij van toeristen. Het is gemoedelijker dan Cancún en Playa del Carmen, maar ook zeer populair.

Schrijf een reactie