fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 20 oktober 2022

Slapen en eten in een kerkhotel? Ja hoor, count me in. In Amsterdam Noord kan het bij BUNK Hotel & Restaurant. Een oude kerk is omgebouwd tot een tof hotel vol leuke hoekjes en details om te ontdekken. Dit is mijn uitgebreide BUNK Hotel review zodat jij kan bepalen of je er ook een nachtje wilt slapen. Spoiler: het antwoord is ja. 

Op hotel in Amsterdam Noord

Vanaf het centraal station pak ik het pontje naar Amsterdam Noord. Wind in m’n gezicht, uitzicht op de A’DAM Toren: ik ben nog geen twintig minuten verwijderd van mijn huis, maar ben m’n gewone leventje en to do-lijstje al vergeten. Wat is dat toch met varen? Zelfs zo’n klein stukje maakt m’n hoofd al lekker leeg. Dus met een leeg hoofd stap ik vol in de wereld van BUNK. Een klein kwartiertje lopen vanaf de pont, of nog geen vijf minuten met de fiets. 

Kom je met de auto en wil je parkeren bij het BUNK Hotel? Het hotel heeft eigen parkeerplaatsen, maar de prijzen beginnen bij € 65 per dag. Als je dat een beetje te enthousiast vindt, kies dan voor een P&R plek en reis met het OV verder naar het hotel. Sta je toch nog op dat pontje!

Pont Amsterdam Noord: uitzicht op de torens en het Eye Museum vanaf de pont

Geschiedenis van BUNK Hotel Amsterdam

Bij het BUNK Hotel stap je de geschiedenis in, in een zeer modern jasje. Bij de ingang word ik begroet door een enorme paarse tyrannosaurus rex. Die is natuurlijk al eeuwen uitgestorven, al lang voor de Sint-Ritakerk in 1921 gebouwd werd. 

Het is een rooms-katholieke kerk die in de oorlog werd getroffen door een vliegtuigbom toen er een mis bezig was. De bom was eigenlijk bedoeld voor een vliegtuigfabriek in de buurt die werd bezet door de Duitsers. Een vergisbombardement dus. Extra pijnlijk. Anne Frank schreef er zelfs over in haar dagboek. Voor de kerk ligt een gedenksteen op de stoep. Als je meer over deze geschiedenis wilt weten, verwijs ik je graag naar Friendly Fire Amsterdam

De kerk werd na de oorlog herbouwd en deed op een gegeven moment dienst als kantoorpand van Universal Studios en als bibliotheek. En nu is het dus een hotel. 

Een kerkhotel in Amsterdam

Het BUNK Hotel in Amsterdam is nog maar net open, sinds maart 2022. Alhoewel er eigenlijk al een poging werd gedaan zo’n twee jaar eerder, maar die opening werd helaas vroegtijdig afgekapt. In maart 2020 zorgde de pandemie nou niet bepaald voor een droomstart. Inmiddels kun je dus wel lekker dromen. Het hotel in Amsterdam Noord is bijzonder en betaalbaar – een ideale mix. 

Pod hotel in Amsterdam

Er is namelijk slim gekozen voor compacte kamers en slimme pods. Een pod? Jazeker, je ziet tegenwoordig wel vaker pod hotels. En nu is er dus ook een pod hotel in Amsterdam. Dit is eigenlijk het hostelgedeelte van BUNK. Zie het voor je als een enorme kast waar in ieder vakje precies een matras past. Zo heb je dus je eigen mini-kamer, inclusief verduisterend gordijn en kluisje. Meer privacy ga je niet krijgen in een slaapzaal! BUNK heeft zelfs pods voor twee, mocht je samen met je partner of een goede vriend(-in) komen. Maar uh, het blijft een slaapzaal waar ook andere mensen slapen hè. Dus als je er een spannender avond van wilt maken: get a room. 😉

BUNK Amsterdam hotelkamers

Als je een kerk ombouwt tot hotel, moet je slim omgaan met de ruimte. Omdat het een monumentaal pand is, is de kerk letterlijk en figuurlijk heilig. Daar mag je niet zomaar aan zitten sleutelen en dus heeft BUNK met inventieve stellages en prefab kamers iets heel bijzonders gemaakt. Het lijkt wel een blokkendoos. Als je in het midden van de kerk rondkijkt, zie je de blokken speels op elkaar gestapeld staan. Het idee komt van een Italiaans bergdorp, waar het lijkt alsof de huisjes door de ruimte zweven. Dat effect is zeker geslaagd. Vooral als je naar de bovenste verdieping gaat, kun je het mooi bekijken en de graffiti ook goed zien. 

En, eerlijk is eerlijk, de witte wandjes vind ik niet zo inspirerend. Dus ik open mijn BUNK Room ++ een beetje aarzelend… en hij verrast! De kamer is niet al te groot, maar super functioneel. Het bed staat op een verhoging (een beetje bedstee-achtig) waardoor je er makkelijk je bagage onder kwijt kan. Er zijn genoeg stopcontacten om je telefoon op te laden en het badkamertje is slim ingericht. Dezelfde deur sluit zowel de douche als de wc af. Lekker ruimtebesparend – maar wat minder geschikt voor een lange toiletsessie want je kamergenoot hoort alles. Gelukkig is er een tv om hard aan te zetten. 

BUNK Hotel heeft ook nog andere kameropties, dus kies degene die bij je past op basis van je budget. Bekijk je opties

Ontdek het kerkhotel

Een hotel in een kerk kom je niet elke dag tegen. Ik in ieder geval niet. En dus ga ik op ontdekkingstocht: ik wil alles zien. Ik raad jou ook aan om echt even iedere gang en iedere trap af te lopen, want je vindt er vanalles van kunst tot kerkobjecten. Zo staat er nog een oude kerkbank, wandel je langs de statige kerkramen en zie je religieuze beelden in de muur. Er is een mooie bibliotheek en zelfs een studio waar je muziek kan draaien. En vergeet de bunker niet! 

BUNK Restaurant

Nog iets om te ontdekken: het restaurant van het BUNK Hotel. De menukaart stuurt je zo’n beetje alle continenten van de wereld over, maar wel met lokale, biologische producten. Van Thaise soep tot Mexicaanse taco’s en Griekse salade tot Marokkaanse stoofschotel.

Je kunt op het fijne terras plaatsnemen of binnen. Binnen is het wel erg mooi zeg. Heerlijk zachte bankjes en overal staan snuisterijen: van moderne beelden tot spullen die niet zouden misstaan in een antiekwinkel of op een rommelmarkt. 

In de ochtend is hier ook het ontbijt. Er is geen ontbijtbuffet, maar je mag gewoon iets van de kaart bestellen. Eggs Benedict of lekkere pancakes? Moeilijk kiezen. Het restaurant is elke dag van 7 tot 24 open. Het ontbijt kun je tot 16 uur bestellen. Je kunt dus zo lang uitslapen als je wilt, tenzij je moet uitchecken natuurlijk. 

Dit is echt geen typisch hotelrestaurant. BUNK Hotel zegt er zelf te zijn voor wereldreizers van ver en mensen uit de buurt en dat is ook echt waar. Een goede vriend van mij die in Amsterdam Noord woont vertelt me namelijk de dag na mijn verblijf dat hij er net heeft geluncht. Geen woord gelogen dus van BUNK.  

Wat te doen rondom het BUNK Hotel & Restaurant?

In Amsterdam is altijd wat te beleven. Ook in Amsterdam Noord en óók op nog geen kwartiertje lopen van het BUNK Hotel & Restaurant. Dus een paar tips om te doen in de omgeving van het hotel:

  • A’DAM LOOKOUT: schommel op het randje van de A’DAM toren en geniet van het uitzicht. Meer info.
  • Tolhuistuin: bezoek een concert, workshop of yogales. Meer info.  
  • Eye Filmmuseum: hypermodern gebouw met films, tentoonstellingen en meer. Meer info (en 5% korting met de code KIMOPREIS22).
  • WONDR Experience: een speeltuin voor volwassenen en kinderen om eindeloos veel Instagram-waardige plaatjes te maken. Meer info.
  • Oedipus Brouwerij: probeer de biertjes van Oedipus. Persoonlijke favoriet: Mannenliefde. Meer info

Als je van plan bent veel attracties te bezoeken en activiteiten te doen in Amsterdam, kijk dan ook zeker even of je een handige kortingspas kunt kopen. Hier wat opties: 

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik schreef deze BUNK Hotel review op uitnodiging van BUNK en MissPublicity. Zij hebben geen invloed gehad op de woorden die ik hier gekozen heb.

Schrijf een reactie