fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

Eerst denk ik nog dat het mensen zijn. Dat in de verte wat mensen naar elkaar rare geluiden maken. Maar het geluid houdt te lang aan voor een grapje. Het is een diepe, luide… brul. Hier in de jungle van de Maya stad Lamanai ben ik omgeven door brulapen.

De brulapen van Lamanai

Brulapen brullen om aan te geven waar ze zich bevinden. Zo houden de mannelijke brulapen de groep bij elkaar en zorgen ze ervoor dat ze niet in de buurt komen van andere groepen. Het geluid begint zodra ik de eerste voet aan wal zet bij Lamanai en houdt aan tot ik weer de boot terug naar Orange Walk instap. Zelfs op een afstand hoor ik het indrukwekkende geluid nog. Zo’n brul kan wel tot 3 a 5 kilometer in de omgeving te horen zijn, vertelt de gids. Ook als ik bovenop de hoogste ruïne sta (en angstvallig alles vastgrijp voor een beetje houvast, want: hoogtevrees) hoor ik ze. En zo uitkijkend vanaf El Castillo over de eindeloze jungle is dat enorm imposant.

Hoe bezoek je Lamanai?

Lamanai is de meest indrukwekkende Maya plaats in het Noorden van Belize. Er is heel veel werk en geld gestopt in restauratie en onderhoud. De paden zijn netjes bijgehouden en er zijn voldoende faciliteiten voor een picknick lunch. Toch komen de meeste mensen hier met een tour, ik ook. Lamanai is namelijk met het openbaar vervoer slecht bereikbaar. De beste manier om er te komen, is met de boot vanuit Orange Walk.

De rivierboten zien er zo uit.

Varen over de New River

De boottocht is niet alleen een manier om van A naar B te komen, maar geeft me ook de kans om de omgeving te bewonderen. Ik vaar de New River af, een vrijwel stilstaande rivier. De gids wijst regelmatig dieren aan: krokodillen, apen en vogels. Soms kunnen we heel dichtbij komen, maar soms varen we zo hard dat stoppen even geen optie is. Alleen als we langs een dorpje varen, minderen we vaart. We varen ook langs de laatste opererend suikerfabriek van het land en een kleine Mennonietengemeenschap. De boottocht duurt al snel 1,5 uur en in die tijd zie ik alle weertypes voorbij komen. Het ene moment brand de zon op mijn huid, het volgende schuil ik onder een stuk zeil voor een ontzettende plensbui. Op de terugweg is er een continue rum punch toevoer om de passagiers te doen vergeten dat we zeiknat zijn geregend.

De krokodillen van Lamanai

Lamanai ontdek ik onder leiding van een luidkeelse gids. Wellicht is hij geïnspireerd door het volume van de brulapen? We bekijken meerdere tempels en hij wijst ons op de meest interessante elementen. Zoals de verschillende beeltenissen van krokodillen. Lamanai betekent namelijk ondergedompelde krokodil. Vandaar de vele referenties. Tot slot bezoeken we El Castillo, waar we op mogen klimmen (zie eerste filmpje). De gids doet alsof dat een hele onderneming is en dus wil ik er bijna vanaf zien. Toch spiek ik even om het hoekje en ontdek dan dat er gewoon een stevige trap naar de top loopt. Netjes aangelegd, netjes onderhouden. Dit kan ook ik aan.

De trap van El Castillo, Lamanai.

De beste prijs voor je Lamanai tour

De tour naar Lamanai is wel pittig geprijsd. In Orange Walk kun je het boeken vanaf BZ $150 per persoon. Dat is 75 Amerikaanse dollar. Maar je kunt US $30 besparen! Hoe? Nou, boek je verblijf bij Casa Ricky’s (aff.) in Orange Walk. Ricky kan namelijk de hele Lamanai tour inclusief vervoer van en naar het hostel / pension en picknick lunch met oneindige voorraad rum punch voor je regelen voor slechts $45. Dit is de beste deal die ik gezien heb in Orange Walk. Besteed je bespaarde geld trouwens maar aan muggenspray (aff.). Lamanai is niet alleen onder toeristen populair, maar ook onder muggen.

1 Reactie

Schrijf een reactie