fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

“Het is er stom. Er zijn alleen maar oude mensen en er is niks te doen”, vertelt een Nederlandse jongen me vol overgave. Voor de zekerheid boek ik dus maar één nachtje in Placencia, Belize. En zodra ik er ben, boek ik direct een nacht bij.

Meningen verschillen

Wat kunnen ervaringen toch ontzettend verschillen. En wat ben ik blij dat ik soms ontzettend eigenwijs ben. Ik vind het namelijk heerlijk in Placencia. Het voelt ontspannen, ongedwongen en rustig hier. Het is een heel gemoedelijke plek, waar je als buitenstaander makkelijk in contact komt met de lokale bevolking. Sla een zijweg in, en je bevindt je direct middenin het leven in Placencia. Check ook de laatste foto hieronder: vuilnis is helaas echt een probleem. Overal in Belize. De slogan Don’t litter, make Belize glitter is nog niet een levenswijze.
En ja, de oudere Amerikanen zijn absoluut in de meerderheid op dit schiereiland in het zuiden van Belize. Ik vind in Placencia Hostel toch al snel leuke mensen.

Schiereiland Placencia

Ik heb een vroege bus uit Hopkins gepakt en rij langs Maya Beach en Seine Bight richting Placencia. Het is één lange weg met hier en daar een concentratie van wat huisjes die armoedig afsteken tegen de hotels en resorts. Het noorden van het schiereiland is wat chiquer, terwijl in het zuiden wat meer budgetopties te vinden zijn.

Budget verblijftip: Placencia Hostel

Ik beland bij Placencia Hostel (wat me ook vurig werd afgeraden door dezelfde Nederlandse jongen). Ik heb een eigen kamer met een heerlijke douche. Voor mijn deur is een klein zitje, waar ik direct vergezeld word door de twee hondjes van eigenaar Chris. Er is een kleine gemeenschappelijke ruimte waar mensen zich aan het eind van de dag verzamelen, een biertje drinken en besluiten samen een hapje te eten. Chris komt daar ook graag een praatje maken. Placencia Hostel is een simpel verblijf, maar heel voordelig en centraal gelegen.

Boek Placencia Hostel bij Booking.com (aff.).

Luxere verblijftip: Dolce Cabana Waterfront Suites

Als je budget ietsje ruimer is, dan raad ik je Dolce Cabana Waterfront Suites aan. Ik ontmoet eigenaresse Nicole via mijn buurman in Placencia Hostel en ik ben direct welkom voor een zelfgemaakte maaltijd bij haar thuis. Mijn buurman is op een vistour geweest en heeft samen met een andere toerist barracuda meegenomen die Nicole klaar maakt. Dit aangevuld met goed gezelschap, gefrituurde gevulde courgettebloemen en rode wijn, maakt dit tot een prachtig mooie avond op een hele mooie plek.

Boek Dolce Cabana Waterfront suites bij Booking.com (aff.)

Koffie in Placencia

Placencia is in feite één lange straat met wat zijwegen. Veelal onverharde wegen, waardoor het flink stoffig is in het dorp. Een beetje regen kan geen kwaad, denk ik. Dat blijkt de goden verzoeken: al snel valt het met bakken uit de hemel. Gelukkig zijn er verschillende leuke koffietentjes om in te schuilen. Above Grounds Coffee serveert goede koffie in een boomhut en het voelt bijna als een hipster koffietentje. Meerdere mensen zitten hier urenlang met hun laptop (myself included). Bij Brewed Awakenings hebben ze ook goede smoothies.

Veel eetopties

Ik vind de kleinschaligheid van Placencia en de restaurants charmant. Veel tentjes dragen simpelweg de naam van de eigenaar. Zoals Carmen’s Kitchen (voor typisch Belizaanse snacks), Omar’s Creole en Mr Q’s. Bij die laatste kun je terecht voor barbecuegerechten en een goed gesprek met Mr Q en zijn vrouw. Naast dit soort plekken is er ook gewoon een Italiaans restaurant, een Chinees restaurant, drukbezochte Amerikaans georiënteerde beach bars en restaurants (Barefoot Bar, Typsy Tuna en DeTatch). Je hoeft in Placencia zeker geen honger te lijden.

Wat te doen in Placencia?

Qua activiteiten is het leuk om een wandelingetje te maken en de Caribische vibes op te snuiven. Aan de ene kant ligt de zee, aan de andere kant de lagune.

Tussen het strand en de hoofdstraat loopt een heel smalle boulevard. Deze heet de Sidewalk en heeft ooit in het Guinness Book of Records gestaan als smalste straat ter wereld. Tegenwoordig heeft Duitsland die eer. Vanuit Placencia kun je ook mooie duik- en/of snorkeltrips doen. Ze zijn hier wel iets duurder dan in bijvoorbeeld Hopkins. Placencia ligt simpelweg wat verder van de hotspots vandaan en benzine in Belize is duur.

Helemaal zen!

Placencia blijkt ook een yoga-minnend dorp te zijn. Op verschillende plekken kun je een les volgen: aan het strand, bij een chique resort, wat jij wilt! Er is een Facebookgroep waar alle yoga-opties van het moment in worden gepost. De groep heet Placencia Yoga Community Information Center. Dat had best wat korter gemogen.

Beste yogales ooit én een massage

Ik volg een yogales bij Eucalipto. Dit is misschien wel mijn beste yogales ooit. Omdat ik de enige ben die ochtend, heeft (de bloedmooie) Stephanie alle aandacht voor mij en helpt ze me intensief met aanpassingen om mijn poses te verbeteren. Ik moet hard werken deze les, maar dat vind ik fantastisch. Ik voel me zo lekker erna. Als ik zie dat er bij Eucalipto ook massages mogelijk zijn, boek ik dan ook meteen. In de namiddag krijg ik een massage van Amp. Een echte Thaise die over me heen loopt en met veel aandacht mijn schouders en nek probeert los te krijgen. Dat sjouwen met zo’n backpack is best pittig soms. Misschien toch maar eens minder spullen leren mee te nemen?

Yoga en massages bij Eucalipto.

Hoe kom je in Placencia?

Het is wel een beetje een onderneming om in Placencia te komen eerlijk gezegd. Ik neem een vroege bus uit Hopkins. Ook vanuit Dangriga gaan er directe bussen. Tussen Dangriga en Punta Gorda kun je ook een bus pakken die stopt bij Independence/Mango Creek. Daar vaart een pontje naar Placencia.

Tip! Meer info nodig over welke boten er varen in Belize? Check: Hoe ga je met de boot van A naar B in Belize?

Oude bussen wachten op hun volgende ritje in Placencia.

Ik ben trouwens heel benieuwd wat jij van Placencia vindt. Vind jij het net als ik een fijne, gemoedelijke plek, of wil je er zo snel mogelijk weg? Ik hoor het graag!

Schrijf een reactie