fbpx

Laatste update: 19 april 2017

In een onbekende stad is het altijd even uitvogelen waar je nou precies moet zijn voor de leukste plekken om te eten. Zeker als er zo ontzettend veel keuze is zoals in de Franse stad Bordeaux. Dit zijn mijn tips voor ontbijt, lunch en diner. Neem je elastische broek mee en verwen jezelf in Bordeaux! 

Ontbijten bij PLUME

Vanaf tien uur ’s ochtends kun je bij PLUME terecht voor een ontbijtje. Buiten staan een paar tafeltjes op de smalle stoep en binnen is ruim voldoende plaats. Ik ben helemaal fan van de inrichting: rustiek vol leuke details. De kaart is klein en heeft twee standaardontbijtjes die je kunt aanvullen met extra’s als kaas, ham en een brioche. Ik ga voor de yoghurt met granola, fruit en een brioche. Daar krijg ik een sapje met gember en een cappuccino bij. De bordjes zijn mooi opgemaakt, het is vers en het is een flink ontbijt ook. Dit is echt precies zoals het zijn moet op een lazy morning. Mocht je geen zin of tijd hebben om al zo vroeg bij PLUME te zijn, reserveer dan even. Er schijnen weleens rijen te staan, zeker met de brunch in het weekend. En dat snap ik wel! PLUME is elke dag vanaf tien tot zeven open, maar gaat op zondag al om drie uur dicht.

PLUME
32 Rue Cheverus – 33000 Bordeaux

Lunchen bij Magasin Général

In het creatieve stukje Bordeaux genaamd Darwin vind je naast een skatepark en veel graffiti in oude loodsen het restaurant Magasin Général. Het gebouw is omgetoverd tot een hippe plek waar je terecht kan voor een zelfgebrouwen Darwin biertje en een biologisch verantwoorde maaltijd. Jong, oud, hip, minder hip en alles daartussen komt hier om even wat gas terug te nemen en te relaxen. Het is niet de goedkoopste plek, maar de setting maakt meer dan goed. Plof neer op het overdekte terras op de bank, zoek een tafeltje binnen of sla het hoekje om en ga in de schaduw van de boom zitten (pas op voor de duivenpoep!). Neem een lekker wijntje en ga mensen kijken. Haal je je drankje aan de bar en geef je fooi, dan kun je een luid applaus van het barpersoneel verwachten. Een beetje ongemakkelijk, maar ach.

Je moet er wel wat voor over hebben, want Magasin Général ligt aan de andere kant van het water. Je kunt de brug oversteken en dan links aanhouden, reken dan op een dikke 25 minuten lopen inclusief de brug. Of pak de veerboot voor € 1,50 per persoon en begin je wandeltocht na de brug. Doordeweeks is het restaurantgedeelte open vanaf 8.30 uur en sluit op maandag om 18.00 uur, dinsdag om 19.30 en woensdag, donderdag en vrijdag om middernacht. Zaterdag kun je van 9.30 uur tot middernacht terecht, maar op zondag sluit het om 18 uur.

Magasin Général
Darwin Caserne Niel / 87 quai des queyries – 33100 Bordeaux

Dineren bij Le Bouchon Bordelais

De inwoners van Bordeaux heten Les Bordelais en volgens Google Translate is een bouchon een stopper of kurk. Ik gok dus maar dat dit restaurant naar een wijnkurk is vernoemd. En anders niet, dat maakt het eten er niet minder lekker op. Le Bouchon Bordelais is een kleine bistro met vriendelijk personeel. Er wordt  met verse seizoensproducten, bij voorkeur van de markt, gekookt en alle gerechten die op tafel verschenen waren stuk voor stuk kunstwerkjes. Ik geniet van de gevulde scheermesjes en een heerlijk stukje vis. Voor een hoofdgerecht ben je ongeveer € 20 kwijt. Le Bouchon Bordelais is iedere avond geopend en je kan er ook lunchen. Reserveren is wel aan te raden, want het succes van dit restaurant gaat niet onopgemerkt.

Le Bouchelon Bordelais
2 rue Courbin – 33000 Bordeaux

Simple comme bonjour

Uiteraard zijn er nog veel meer plekken in Bordeaux die ik graag nog had uitgeprobeerd. Belle Campagne en Miles staan nog op mijn verlanglijst voor een volgende keer. Verplicht tijdens je bezoek aan Bordeaux zijn trouwens ook oesters en een canéle de Bordeaux (een soort cakeje). Oh ja, laatste tip: begroet alsjeblieft de barman of serveerster als je binnenkomt. De Fransen vinden het echt niet kunnen als je niet eerst ‘bonjour’ zegt en ze maken daar graag een punt van. Lees deze blog over the power of bonjour en doe er je voordeel mee!

Schrijf een reactie