fbpx

Tijdens een detoxvakantie ben je 24/7 bezig met voedsel, bewegen en tot rust komen. Maar dan kom je thuis en moet je je goede gedrag volhouden in combinatie met een drukke agenda en een wereld vol verleidingen. Benieuwd of ik me staande weet te houden?

Home sweet home

De eerste dagen thuis na de detoxreis op uitnodiging van Health Holidays zijn eigenlijk best makkelijk. Ik kom zaterdagnacht aan en ga direct naar bed. Zondag regent het in Nederland en toch ga ik hardlopen. Ik vind mezelf een ontzettende bikkel. Ik ontbijt met wat fruit uit het afscheidstasje dat ik bij vertrek uit Turkije van de mensen van Health Holidays heb gekregen . Vervolgens koop ik de supermarkt leeg. Honderd euro verder heb ik een flinke voorraad aan groenten en fruit, en  ja, ook twee flessen wijn en repen Tony Chocolonely. Gewoon omdat het kan. Toch blijven de wijn en de chocolade nog een dikke week onaangeraakt. Mijn eerste wijntje komt pas na vijf dagen bij een wijnproeverij, waarbij ik alle wijn netjes uitspuug in het emmertje. Dat heb ik echt nog nooit gedaan! Ik vind ze niet eens lekker. Bizar.

Let’s move!

Ik ben blijkbaar zo aan het sportprogramma gewend dat ik de eerste week al tussen zes en half zeven naast mijn bed sta om te gaan hardlopen of yoga oefeningen te doen. Ik heb geen idee of dit een blijvend iets is, dus ik geniet er verwachtingloos van voor zolang het duurt. Ik dacht juist dat ik wel even klaar met dat ritme zou zijn na de detoxweek, maar het heeft me juist een zetje gegeven om door te gaan. Eerlijk is eerlijk, twee weken later is het fanatisme wel afgezwakt. Ik doe echt wel meer dan voor de detoxweek, maar dagelijks én zo vroeg is iets te enthousiast voor mij.

yoga Kas detoxvakantie

Let’s eat!

Van Health Holidays heb ik een programma gekregen om mijn voeding op te bouwen. Meteen een vette hamburger op een lege maag gooien is namelijk niet zo’n goed idee. Het advies is vooral rauw, vers, biologisch en seizoensgebonden te eten. Dan ben je al een heel eind op weg. Start de ochtend met een glas water met citroensap: daardoor krimpt de maag en wordt de darmwand gereinigd waardoor de voedingsstoffen beter worden opgenomen. Vervolgens ontbijten met een fruitsap en de rest van de ochtend enkel fruit eten. Dit vraagt namelijk weinig energie van de spijsverteringsorganen en die energie kun je dan mooi gebruiken voor het reinigen van het lichaam van de afvalstoffen. Als er in een sapje geen vezels zitten, kan het snel langs de darmwand en zo komen alle voedingsstoffen vrijwel direct in de bloedbaan. Zonder vezels zijn sapjes volledig opneembaar waardoor je er minder van nodig hebt dan van normale voeding. Geen hongergevoel dus!

Ik heb er ook ontzettend veel plezier in om allerlei gezonde dingen voor mezelf klaar te maken. Ik  kan alleen totaal geen porties inschatten. Ik zit steeds zo ontzettend vol. Of at ik voorheen gewoon veel te veel? Waarschijnlijk moet mijn maag nog wennen aan traktaties als zelfgemaakt krokante muesli, zelfgemaakt bananenijs, lekkere salades, guacemole en hummus. Alles heeft de eerste week zo’n intense smaak. Dingen die ik altijd heel ‘normaal’  vond smaken, vind ik nu heel zout of juist heel zoet. Dat trekt wel weer weg met de tijd trouwens.

Let’s feel!

Wat voel ik nu eigenlijk in mijn lijf? Ik vind het fantastisch dat ik weer op dingen mag kauwen. Dat is zo’n bijzonder gevoel na een week. Vreemd genoeg krijg ik zelfs een soort spierpijn in mijn kaken. Ik wist niet eens dat dat kon. Verder komt de stoelgang weer terug en ben ik erg blij dat ik tijdens de detoxweek geen bijwerkingen heb gehad afgezien van een uitgeslagen tong. Ook daar komen de afvalstoffen naar buiten. Na een paar dagen thuis is mijn tong gewoon weer mooi roze. De eerste twee dagen voel ik me een beetje rozig. Ik ben superrelaxed en het lijkt soms een beetje alsof ik zweef. Ik voel me, los van de vroege ochtenden aan het begin, even energiek als voorheen. Wel gezonder en dat geeft me een trots gevoel. Ik merk ook dat ik een schuldgevoel heb richting ongezonde dingen. Ik neem een stukje Tony Chocolonely en het voelt meteen alsof ik alles verpest. Ook dat gevoel ebt weg met de dagen. Uiteindelijk draait het voor mij namelijk om genieten en balans daarin aanbrengen.

Let’s change!

Volgens Health Holidays is discipline, bewustwording en creativiteit nodig om blijvend te veranderen. Direct na thuiskomst maak ik een lange lijst met goede voornemens. Sommige gaan me makkelijk af: opstaan met een glas water met citroensap, alleen koffie als het echt een lekkere is en niet dat spul op kantoor,  in de ochtend alleen fruit en meer bewegen. Andere voornemens houd ik onregelmatiger vol: ’s ochtends voor het werk yoga of hardlopen, meer water drinken bij alcohol, überhaupt meer water drinken, niet meer snoepen na 20 uur, meer lezen…  Ik laat mijn eet- en beweegpatroon weer veel meer van mijn sociale agenda afhangen, maar ik ben er wel veel bewuster mee bezig.

Let’s look back!

Inmiddels ben ik een maand terug.  Ik was 4,5 kilo verloren en nu zijn er weer 3,5 bij. Weg strakke buik! Ik mis ‘m wel een beetje. Moet je je dus de moeite besparen? Nee, ik vind van niet. Ik ben een week lang voor mezelf en met mezelf bezig geweest. Ik heb het ervaren als een kickstart voor nieuwe gewoontes. Mijn lijst van goede voornemens was ook wat ambitieus, maar ik vind iedere kleine aanpassing in mijn levensstijl al winst. Het is me voorheen immers niet gelukt. Voor mij was de detoxreis een fantastische kans om een moment van bewustwording en bezinning af te dwingen en daar vervolgens ontzettend van te genieten. Veel meer dan verwacht zelfs. Wat mij betreft is een detoxvakantie op z’n tijd echt een aanrader. Wat denk jij, ga je het ook eens proberen?

 

Lees ook deel 1 en deel 2 over de detoxvakantie.

Reacties

  1. Ook net 5 dagen terug van een week detoxen in kas! Wat heb ik genoten van alles, behalve de avondsap was het prima vol te houden! Het sporten , vooral de wandeling in de ochtend was heerlijk , vanwege de extreme warmte , gingen we al om 6 uur! Zowiezo de combinatie sappen en sporten vond ik fijn! Eerste dagen erg moe, dus veel geslapen ! Ik was alleen, en vond het heerlijk om eens niet met andere bezig te zijn, dan alleen met mezelf! De omgeving heeft ook zeker meegewerkt en het mooie weer, om deze week te doen slagen! Het was mijn eerste keer, en ga zekers weer terug! Wat voel ik me goed im me vel zitten, wat een energie gekregen ! Het was voor mij echt vakantie ! Nu thuis zit ik nog in de flo, was 4,6 kilo afgevallen , en hoop het zo te houden! Vanavond mijn eerste yogales, heb er zin in! Dit zou iedereen een keer moeten ervaren! Gr corine

    • Hi Corine, wow! Het enthousiasme spat van je reactie af! Wat ontzettend fijn dat het jou ook zo goed is bevallen. En jij mocht dus om zes uur al aan de bak, knap hoor. Ik vond het ook helemaal niet erg om in mijn eentje vakantie te vieren op deze manier. Je zit met de hele groep in hetzelfde schuitje en als je even lekker alleen wilt zijn, is dat ook ok. Veel plezier bij yoga straks!
      Groeten,
      Kim

  2. Vind het best stoer dat je dat “even” doet! Ik hou nogal van vast voedsel en zie mijzelf niet zo heel snel op vakantie elke dag sporten, gezond eten enz enz, dus petje af! Maar toch, dit motiveert mij dan wel weer om toch weer eens wat vaker gebruik van mijn sportschoolpasje te gaan maken en om eens wat meer groente en fruit te eten. Dus dank je 🙂

Schrijf een reactie