fbpx

Laatste update: 15 juni 2024

Het stadsbos van Hannover is twee keer zo groot als het Central Park in New York. De burgemeester wil het liefst een autovrij centrum en er zijn allerlei initiatieven onder de noemer ‘Meer natuur in de stad’. Oftewel: er zijn volop groene hotspots in Hannover. Ik wijs je graag de weg. 

Onverwachts groene stad

Ik ben voor de tweede keer in Hannover. De eerste keer kleurde de stad wit van de sneeuw tijdens de kerstmarkt. Nu ontdek ik hoe groen Hannover eigenlijk is. Heel groen zelfs. Even wat feitjes: Hannover heeft ongeveer 20.000 volkstuintjes, 46.000 bomen langs de wegen en 20 hectare aan groene stedelijke ruimte. Als je het dus een wat relaxtere citytrip met een vleugje natuur zoekt, is Hannover echt een aanrader. Want je kunt hier de stadse vibes prima combineren met activiteiten in het groen.  

Spring op de fiets

Omdat het groene gebied van Hannover heel wat kilometers telt, is het een goed idee om een fiets te huren. Wij doen dat achter het station bij Radstation 2 (hier). Daar kun je fietsen stallen, laten maken en dus huren. Dit fietsstation is een project van een verslavingshulpcentrum waar langdurig werklozen weer een kans krijgen. Ze hebben gewone fietsen en e-bikes. Wij gaan voor die laatste, want we hebben heel wat kilometers af te leggen. 

Wij gaan op pad met Elke van het toerismebureau. Zij leidt ons langs de groene plekjes van Hannover. Bij het toerismebureau (hier) kun je fietsroutes kopen en fietstours boeken. Zo’n tour duurt ongeveer drie uur. Loop dus vooral even langs (hier) om te informeren naar de mogelijkheden of boek meteen online

Powered by GetYourGuide

Stadsbos Eilenriede

Het stadsbos Eilenriede is met 640 km2 het grootste stadsbos van Duitsland. Eilenriede wordt de groene long van Hannover genoemd – en je kunt er de longen uit je lijf fietsen. Er liggen namelijk vele kilometers aan fietspaden en wandelpaden. Er is veel bos, maar dat wordt afgewisseld met picknickweides, speeltuinen, meertjes en biergartens. 

Wij doen eerst inkopen op het station en zoeken na een paar uurtjes fietsen een picknickplek uit. De rust die Eilenriede normaal gesproken uitstraalt, is vandaag licht verstoord. Het is namelijk Hemelvaart en dan pakt de jeugd een bolderkar, vult die met muziekboxen en drank en banjert door het bos. Het is vooral gezellige drukte hoor. 

Google Maps locatie

Ebike Eilenriede

Machsee

Aansluitend aan het stadsbos en het stadscentrum ligt de Machsee. Een enorm aangelegd meer waar je ook fijn kunt fietsen en wandelen. Of hardlopen: een rondje om de Machsee is 6,2 kilometer. Op mooie dagen komen de mensen hier ook graag een waterfiets of kano huren. Het meer is trouwens maar twee meter diep. Vanwege de grootte had ik het veel dieper verwacht. De Machsee is met 78 m2 het grootste meer in Nedersaksen.  

Langs de oevers van de Machsee liggen verschillende horecagelegenheden en in de zomer vindt hier het Machseefest plaats. Er zijn dan eetkraampjes, muziekpodia en gezelligheid. De entree is gratis én het duurt maar liefst drie weken. Doen ze goed in Hannover! Check de exacte data hier

Google Maps locatie

Herrenhäuser Gärten: vier tuinen

Al in de 17e eeuw werden de eerste zaadjes gezaaid en boompjes geplant in de tuinen van Herrenhausen. Het tuincomplex bestaat uit vier tuinen waaronder de Großer Garten. Dit is één van de belangrijkste baroktuinen in Europa. Als ik door dit deel van de tuin wandel, valt op hoe symmetrisch alles is. Staat er links een boom, dan ook rechts één. Links een beeld, rechts een beeld. Links een pad, rechts een pad. Nou ja, je snapt het idee. 

De grote fontein is de blikvanger en komt tot wel 70 meter hoog. Hij staat overigens niet altijd aan om zo water te besparen. En het water waar de planten mee worden besproeid komt uit de Leine rivier. In het Gartentheater, omlijnd met gouden beelden die doen denken aan de Oscars, worden in de zomer toneelstukken opgevoerd en concerten gehouden. In het Schloss Herrenhäuser zit een klein museum waar je meer leert over de geschiedenis van het slot en de voormalige bewoners en de Berggarten is de botanische tuin van Herrenhäuser Gärten. 

Als je het leuk vindt, kun je ook mee met een tour van het toerismebureau door de tuinen. Er is er eentje voor de Berggarten (deze) en eentje voor de Herrenhäuser Gärten (deze). Dan weet je zeker dat je alle groene highlights van de tuinen te zien krijgt!

Opvallend is nog de Grotto met beelden en mozaïek van Niki de Saint Phalle. De kleurrijke kunst past eigenlijk totaal niet in het plaatje van de chique Herrenhäuser Gärten. De grotto was er ook 300 jaar geleden al. Toen zocht de adel hier wat verkoeling op warme dagen. Nu is het dus helemaal vol gemozaïekt op basis van drie thema’s: spiritualiteit, de nacht en de kosmos en de dag en het licht. Niki maakte ook de Nana beelden die je in het centrum van Hannover vindt. 

Google Maps locatie

Bars in het groen

Als je zin hebt om even een drankje te doen in de natuur, kan dat uiteraard ook. Je kunt een plekje uitzoeken in stadsbos Eilenriede of langs de oever van de Machsee bijvoorbeeld. Ik ben ook heel enthousiast over Strandleben en Biergarten Gretchen. 

Strandleben is een strandtentje aan de rivier in Linden. Het is een soort containerbar, heel eenvoudig. Aan de oever van de rivier is een bak zand gestort en hier staan een stuk of honderd strandstoeltjes. Op mooie dagen is het even zoeken naar een plekje, maar anders is er ook altijd een plekje op het grasveld er direct naast. Het publiek is gemêleerd: jonge mensen, gezinnen, wandelaars met honden. En in en op het water liggen de actievelingen: de SUPpers en de roeiers. 

Google Maps locatie

Aan de overkant van het water (gewoon via een brug te bereiken) ligt Biergarten Gretchen met een superfijn terras in het groen. Lekker veel bomen en lekker ongedwongen. En lekker goedkoop. Voor een prosecco betaal je hier maar €2,80. En uiteraard hebben ze bij Gretchen veel biertjes en kun je er ook een pizza bestellen. 

Google Maps locatie

Vlakbij Hannover: Steinhuder Meer

Als je met de auto naar Hannover bent gekomen, dan is het de moeite waard om naar het Steinhuder Meer te rijden voor een dagje. Dat is een natuurpark met een groot meer waar je een boottochtje naar het Wilhelmstein eiland kan maken, een flinke fietstocht kunt doen of lekker chillen aan het strand. Lees alles over een bezoek aan het Steinhuder Meer.

Wilhelmstein eiland Steinhuder Meer


Meer Duitsland inspiratie?

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Je kunt het ook proberen bij WithLocals. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Wil je met 5% korting naar musea en andere attracties? Gebruik dan deze kortingscode bij Tiqets: KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. En bij Discover Cars kun je eventueel nog meer opties vergelijken.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met NS International of FlixBus naar Duitsland. En reserveer bussen en treinen met Busbud12Go of Omio.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Bijvoorbeeld bij Transavia. Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Sawadee, D-Reizen en Sunweb, of liever Tui of de Vakantie Discounter?
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Duitsland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik bezocht Hannover op uitnodiging van Visit Hannover. Zij hebben mij volledige redactionele vrijheid gegeven.

Reacties zijn gesloten.