Muurschildering met de Hamburgse groet: Moin

Hamburg bezienswaardigheden: mix van extremen

Laatste update

Hamburg is de op één na grootste stad van Duitsland. Het is zo groot, dat het onmogelijk is om in een weekend alle bezienswaardigheden van Hamburg te zien. Je moet dus echt even keuzes maken, en uiteraard help ik je daar graag mee.

Stad van tegenpolen

Ik ervaar Hamburg als een mix van extremen. Midden in de stad ligt een prachtig meer, de Auβenalster, waar je heerlijk kunt relaxen. Joggers, zeilbootjes, picknicken en jeu de boulen aan het water met daar omheen de prachtigste villa’s. Tien minuten verderop sta je plots in de hoerenbuurt of tussen actievoerende vluchtelingen. Of je vaart tussen immens grote schepen met duizenden containers. Ik houd wel van die afwisseling, maar het voelt ook flink tegenstrijdig. Wat je er ook van vindt, je kijkt in ieder geval je ogen uit.

De 104 wijken van Hamburg

Het is een onmogelijke opgave om tijdens je stedentrip in Hamburg alle wijken te zien. Hamburg heeft maar liefst 104 wijken! Soms bestaat een wijk uit niet meer dan een paar straatjes, of zelfs huizen. Dan is een wijk nog redelijk behapbaar, maar vaak zijn ze ook een stuk groter. Klik op de naam van de wijk om direct naar de tips te gaan, of lees ze gewoon allemaal voor je weekendje Hamburg.

Tip! Koop een Hamburg Card voor kortingen op bezienswaardigheden, attracties, openbaar vervoer en meer.

St. Pauli: het rauwe Hamburg

St. Pauli is één van de grotere wijken van Hamburg. Hier speelt het uitgaansleven zich af op de beruchte Reeperbahn, waar toeristen vluchtige blikken uitwisselen met ongure types en vrijgezellenfeestjes tot diep in de nacht doorgaan. Het is ook de wijk waar je veel streetart vindt, skatebanen, actiegroepen en hipstertentjes.

De beroemde/beruchte Reeperbahn

In het midden van St. Pauli ligt de Reeperbahn. Overdag is hier weinig te beleven, maar ‘s avonds is het verschrikkelijk druk. Vooral toeristen lijkt het. De Reeperbahn is een straat van bijna een kilometer lang. De straat zelf en de zijstraten bestaan uit neonverlichting, seksclubs, kroegen en fastfood ketens. Dit stuk heet der Kiez (de hoerenbuurt). Niet het mooiste gebied, maar wel verplichte kost bij een bezoekje aan Hamburg. Wij beleven een mooie avond in de Mash Up, maar waarschijnlijk was de kroeg ernaast, of die daarnaast, precies hetzelfde want het is wel een beetje eenheidsworst hier.

Uitgaan in Hamburg op de Reeperbahn, drukke straat vol mensen en neonverlichting

De Beatles en St. Pauli

Ooit, heel lang geleden, waren de Beatles in Hamburg. En daar zijn de mensen in St. Pauli trots op. Aan het eind van de Reeperbahn vind je de Beatles-Platz. Een nogal zielig, naar plas ruikend, pleintje waar de silhouetten van de Beatles staan. Toen de Beatles nog een amateurbandje was, traden de heren regelmatig op in obscure clubs in Hamburg. De optredens daar leidden uiteindelijk tot een eerste plaat, and the rest was history. Als je er alles over wilt weten, is een Beatles tour een leuke activiteit in Hamburg. Dan bezoek je nog veel meer Beatles bezienswaardigheden en gaat het pas echt leven.

Jongen leunt op een silhouet van de Beatles

Mensen kijken in St. Pauli

Enkele straten achter de Reeperbahn beland je middenin het woongebied van de Hamburgers. Hier is de sfeer compleet anders. St. Pauli is een wat alternatievere wijk dus je kijkt je ogen uit. Op het terras van Kraweel is het heerlijk mensen kijken en fijn ontbijten en koffie drinken.

kraweel hamburg

Lampedusa actiegroep in St. Pauli

Het gebied tussen de Reeperbahn en de Landungsbrücke komt wat grimmig over. De huizen zitten onder de graffiti en er hangen spandoeken met leuzen die ik slechts half begrijp. Hier blijken migranten uit Libië te wonen die actief actie voeren. Via Lampedusa zijn ze in Hamburg beland en hebben nu geen papieren. De vluchtelingen zouden met hun Italiaanse papieren een leven mogen opbouwen in Europa, maar aangekomen in Hamburg bleek het tegendeel waar. Hierdoor kwam, en komt, het vaak tot confrontaties met de politie. De Libiërs vragen al sinds 2013 om een oplossing voor hun situatie en worden hierbij gesteund door (een deel van) de Hamburgse bevolking. Met hun actiegroep Lampedusa organiseren ze regelmatig demonstraties. Meer info vind je op de website van de actiegroep. Ik moet eerlijk toegeven dat ik niet wist dat dit speelde in Hamburg. Ik heb in deze straten ook geen foto’s genomen omdat dat niet helemaal ok voelde.

De oude Elbtunnel

Bij de Landungsbrücke ligt ook de oude Elbtunnel. De oude Elbtunnel werd in slechts drie jaar gebouwd en was vooral bedoeld voor dokwerkers en scheepswerfarbeiders. Die waren zo in een mum van tijd op het werk. De tunnel is ruim 400 meter lang en al ruim een eeuw oud. Je kunt je dus voorstellen dat de tunnel niet meer voldoende is voor het vele verkeer van deze tijd. Er is dus in 1975 een nieuwe Elbtunnel gebouwd. De oude is echter een kijkje waard. Je kunt er te voet in, maar ook met de auto. Je moet dan een lift inrijden waarmee je naar beneden gaat en vervolgens de oversteek kan maken. Heel af en toe wordt er ook een illegaal feestje georganiseerd in de tunnel. Dat is vooral een heel tof idee, maar de uitvoering is wat minder: het geluid is slecht en veel te beperkt voor een tunnel vol mensen.

SAM_3607

Relaxtip in de zon: Strand Pauli

Strand Pauli is geen strand, maar wel een beach club. Een erg fijn plekje aan de rivier en volgens henzelf genieten we hier van warm bier, slecht eten en slechte bediening. Niets van dit alles gelukkig. Een aanrader!

welkom strand pauli hamburg

strand pauli

Hamburg groep

Streetart in St. Pauli

Als je een rondje loopt door St. Pauli ontkom je er niet aan: overal is streetart. De vraag is wel een beetje of je het mooi vindt. Mensen hebben er nogal een handje van om lelijke tags te zetten. Vaak gaat het de kunstenaars ook niet zo zeer om een mooie muurschildering te maken, maar om een boodschap over te brengen. Mocht je er meer over willen weten, kijk dan eens of je een streetart tour kunt boeken, bijvoorbeeld bij Alternative Hamburg.

Bezoek een wedstrijd van FC St. Pauli

De zwarte vlag met doodshoofd is het clubteken van de voetbalclub FC St. Pauli. Het is weliswaar niet hun officiële logo, maar de echte St. Pauli fans omarmen het doodshoofd. Een voetbalwedstrijd van FC St. Pauli kan er heftig aan toegaan. Niet per se op het veld, maar vooral op de tribune. Vuurwerk, spreekkoren: een St. Pauli fan gaat er volledig voor. Check op de website van de voetbalclub of er toevallig wordt gespeeld als jij er bent.

Logo van St. Pauli voetbalclub voor het stadion

De vismarkt op zondag in Hamburg

Zondagochtend. Vroeg. Heel vroeg. Op de vismarkt gaat het los. In de zomer om 5 uur ‘s ochtends en in de winter om 7 uur tot ongeveer half 10 gaan de rolmopsen, palingen én biertjes als een malle over de toonbank. Aan de oever van de Elbe is het iedere zondagochtend markt zoals je die kent, maar in de hal is het feest. Er staat een band te spelen, rijen lange tafels met plassen bier erop en dansende mensen bij het podium. De vismarkt is een feestje. Je kunt of een avondje doortrekken, of er vroeg voor opstaan. Mijn nieuwsgierigheid wint het van mijn wekker en daar ben ik mezelf dankbaar voor: het is een uniek tafereel.

HafenCity: het moderne Hamburg

De oude havens van Hamburg worden omgetoverd tot een compleet nieuw woon- en recreatiegebied. In 2025 moet alles af zijn en er is al flink wat uit de grond gestampt de afgelopen jaren. De bouw is modern: veel staal en glas. Zelfs het metrostation is hier mooi. HafenCity bezoek je vooral om je te verwonderen over de gebouwen en de restaurants te bezoeken.

Modern metrostation in HafenCity, Hamburg

De Elbphilharmonie

De Elbphilharmonie is gebouwd bovenop een oud pakhuis en is het stralende middenpunt van HafenCity. Het ging in 2017 open en is nu al een iconisch gebouw. Vooral heel tof om te zien vanaf het water. Je kunt een concert bezoeken in de Elbphilharmonie en je kunt ook terecht op de Plaza. Dat laatste is gratis, of je kunt van te voren een kaartje kopen zodat je voorrang krijgt. Dat kaartje kost €2. De Plaza is een uitkijkplatform dat uitzicht biedt op de rivier, de haven, HafenCity en Speicherstadt.

elbphilharmonie vanaf het water

Speicherstadt: het Instagram-waardige Hamburg

Op zoek naar een mooie plek voor een Instagrammomentje in Hamburg? Ga dan rond zonsondergang richting Speicherstadt. De oude pakhuizen in combinatie met het water en de lichtval zijn een plaatje. In het donker is het gebied met 800 spotlights verlicht.

Omdat Hamburg een echte havenstad is, is er veel opslagruimte nodig voor alle goederen die met de schepen vervoerd worden. Tegenwoordig gebeurt dat in de grote zeecontainers die direct weer doorgevoerd worden. Tussen 1883 en 1927 werden er veel pakhuizen gebouwd aan de rivier de Elbe. Het gebied is zo’n anderhalve kilometer lang. Je vindt er vooral bakstenen pakhuizen op heipalen. De gebouwen staan namelijk op een eilandje in de stad aan de Elbe.

Hamburg: Speicherstadt voor mooie plaatjes

Om dit gedeelte van Hamburg uit de grond te stampen, moest wel even een wijk worden ontruimd. Zo’n 20.000 mensen moesten in 1883 verkassen. Later ging een deel van de pakhuizen verloren in de Tweede Wereldoorlog. Een deel daarvan werd in de periode daarna herbouwd.

Sinds juli 2015 staat Speicherstadt samen met de huizenblokken in het Kontorhausviertel met het Chilehaus op de UNESCO werelderfgoedlijst. Terecht! Een deel van de pakhuizen is nog steeds in gebruik als opslagruimte. Je vindt er nu ook restaurants en toeristische attracties als de Hamburg Dungeon en het DialogHaus.

Speicherstadt in HafenCity in de avond

 

Karolinenviertel: het relaxte Hamburg

Nog een leuk stukje alternatief Hamburg: het Karolinenviertel. Het grenst aan St. Pauli en heeft een beetje dezelfde vibe, maar minder rauw en grauw. Er zijn tientallen tweedehandswinkels, platenzaken en cafeetjes. Vroeger woonden hier de allerarmsten, in de jaren 80 kreeg de wijk een make-over en nu is het een populaire woonwijk. Er heerst een lekker relaxt sfeertje en het voelt gemoedelijk. Geen echte bezienswaardigheden, wel even bijkomen van de stadsdrukte. En ook hier vind je veel streetart.​

Gängeviertel: het artistieke Hamburg

Het Gängeviertel is een klein stukje Hamburg dat op de nominatie stond om gesloopt te worden. Daar werd een stokje voor gestoken en nu is het buurtje een centrum voor kunst en cultuur. Verschillende kunstenaars hebben hier hun werkplek gevonden en er is een cultureel centrum (Die Fabrique) waar tentoonstellingen en optredens plaatsvinden. Geen muur is hier ontsnapt aan de streetart.

Het Gängeviertel zit een beetje weggestopt tussen de moderne gebouwen. Aan de Valentinskamp zit plots een doorgang het Gängeviertel in, dit heet de Schierspassage en die loopt door tot de Speckstraße. Verwacht niet dat je hier uren gaat doorbrengen, het is echt een heel klein buurtje. Nog maar weinig toeristen hebben de weg hier naartoe gevonden, dus dat maakt het extra leuk.

Altstadt: het historische Hamburg

Samen met de Neustadt vormt Altstadt de kern van Hamburg, het centrum. Hier zijn veel grote kantoren, winkels, restaurants en bezienswaardigheden te vinden. Vanwege de Grote Brand van Hamburg is een groot deel van Altstadt opnieuw gebouwd, dus het historische centrum is relatief nieuw. Altstadt begint bij het Alstermeer, een superfijn meer voor recreatiedoeleinden.

Hamburg Rathaus

Ik vind het maar moeilijk voor te stellen dat het stadhuis van Hamburg gebouwd is op 4000 houten palen. Je kan er natuurlijk ook niks van zien als je op het plein staat. Het stadhuis is opgeleverd in 1897 nadat het oude stadhuis afbrandde bij een grote brand in de stad. Het stadhuis is in gebruik, maar is ook te bezoeken. Er zijn zelfs rondleidingen mogelijk. Die kosten slechts €4 en je kunt gewoon binnenlopen.

Stadhuis met zonsondergang

Alsterarkaden

Na de grote brand van Hamburg in 1842 moest niet alleen het stadhuis opnieuw worden gebouwd. Hamburg kreeg toen ook de Alsterarkaden. De arcadebogen voelen een beetje Italiaans. Tussen de bogen zitten allerlei winkels en café’s. Ik vind het stiekem zelf leuker om het vanaf de trap aan de overkant te bewonderen en de weerspiegeling in het water te zien.

De Alsterarkaden weerspiegelen in het water

Alstermeer

Het Alstermeer bestaat eigenlijk uit twee delen: het Außenalster en het Binnenalster. Het Binnenalster is het kleinere meer wat in de Altstadt ligt. Vroeger liep de stadsmuur van Hamburg dwars door het Alstermeer, waardoor ze de namen Binnen en Außen hebben gekregen. Beide meren worden nu van elkaar gescheiden door een drukke weg. Het Binnenalstermeer is eigenlijk vooral voor visueel vermaak, het Außenalster is populair voor wandelen en hardlopen (een rondje om het meer is 7.4 kilometer). Op zonnige dagen stroomt het meer vol met roeiers, zeilers en andere watersporters, terwijl anderen picknicken en zonnen aan de oever.

Binnenalstermeer bij zonsondergang

Neustadt: het niet zo nieuwe Hamburg

Neustadt ligt tussen St. Pauli en Altstadt in. Het is niet per se allemaal nieuwbouw wat je hier zit. Er zijn alsnog veel historische gebouwen. Zo vindt je hier verschillende musea die zich volledig wijden aan musici. En daarnaast kun je in Neustadt goed winkelen, vooral bij chique winkels rondom Jungfernstieg en Große Bleichen.

Krameramtsstuben

Direct naast de St Michaelis kerk (Hamburgs beroemdste kerk vanwaar je ook mooi uitzicht over de stad hebt) liggen de 17e eeuwse huisjes van het handelaarsgilde. Destijds zijn deze huisjes gebouwd voor de weduwen van de overleden leden van het gilde. Loop de poort binnen bij de groene posters die het restaurant Zu den alten Krameramtsstuben am Michel aankondigen. Daar belandt je in een klein straatje waar de huisjes zo dicht op elkaar staan, dat het onmogelijk is een mooie overzichtsfoto te maken.

Krameramtsstuben Hamburg

Mocht je het Hamburg Museum bezoeken, dan kun je ook een van de huisjes van binnen bekijken. Ook een bezoekje aan het restaurant is de moeite waard, want dan zie je meteen een Krameramtsstube van binnen én kun je typische Duitse kost uitproberen.

Havengebied: het maritieme Hamburg

Gezien Hamburg zo’n belangrijke havenstad is, is het tof om dat eens van dichtbij te bekijken. De zeecontainers, de gigantische schepen: wat een onbekende wereld.

Groot schip in de haven van Hamburg

Havenrondvaart in Hamburg

De Elbe loopt midden door de stad dus een boottochtje kan niet uitblijven. Je hebt verschillende opties qua type boot en hoe lang de rondvaart duurt. Van een typische toeristenboot tot een varend tanzkaffee. Bij de Landungsbrücke vertrekken meerdere rondvaartboten. In principe is een kaartje kopen niet nodig, maar als je een specifieke boottocht wilt, is online reserveren wel handig. De meeste boten vertrekken bij de Landungsbrücke. Je vaart meestal een stuk door de haven en de stad, dus door Speicherstadt en langs de Elbphilharmonie.

Rondvaart door Hamburg

Varend tanzkaffee Frau Hedi

Frau Hedi is zo’n feestboot: een vrij lelijke boot, maar super gezellig. Voor vijf euro maken we een tocht van een uurtje onder het genot van een drankje en een dansje. De één danst wat actiever dan de ander en pas op het eind gaat het echt los. Je zal niet de eerste zijn die na het aanmeren besluit om gewoon nog een rondje mee te varen.

Blankenese: het vakantie Hamburg

Blankenese ligt een stukje rijden van het centrum en ik waan me er opeens op vakantie. Chique villa’s en enorme huizen wisselen elkaar af op de heuvels. Naar verluidt telt dit stukje Hamburg 5.000 trappen, ik hoop traptreden. Het staat bekend als de wijk met de meeste trappen ter wereld. Blankenese ligt aan de rivier de Elbe en heeft een dun reepje strand. Als ik in Blankenese ben, heb ik daar niks aan want het is rotweer. Het water staat enorm hoog en ik waai bijna weg. In de zomer zijn hier strandtenten om een lekker drankje te doen nadat je door de straatjes hebt gedwaald en de trappen hebt overwonnen.

Blankenese bij Hamburg

Is de Hamburg Card een goede deal?

Ik raad je absoluut aan een Hamburg Card aan te schaffen. Dat is de kortingskaart van Hamburg waarmee je korting krijgt op veel attracties en bezienswaardigheden en je ook gratis kunt reizen met het openbaar vervoer. Kortingen zijn geldig op havenrondvaarten, musea, restaurants en nog veel meer. De Hamburg Card is verkrijgbaar voor 1 dag tot en met 5 dagen. Kijk ook even hoe je het voordeligst uit bent: er zijn single en groepskaarten. Met z’n tweeën is het meestal al voordeliger om een groepskaart te kopen.

Waar moet je verblijven in Hamburg?

Alle Hamburg bezienswaardigheden gezien? Tijd om te slapen! Hamburg is een stad met perfect openbaar vervoer, dus waar je ook zit, je bent overal snel. Met de Hamburg Card mag je zelfs gratis reizen. Voor je stedentrip Hamburg wil je natuurlijk wel op de beste plek zitten. Wil je middenin het alternatievere gedeelte en vlakbij het uitgaansleven verblijven, zoek dan een hotel in stadswijk St. Pauli. Zoek je een iets rustiger en meer industriële omgeving, dan is HafenCity waar je moet zijn. Het viel mij op dat overnachten in Hamburg niet goedkoop is, dus als je een goede deal vindt, boek ‘m dan meteen!

Slapen in St. Pauli – Adina Apartment (middenklasse)

Adina Apartment Hotel ligt in de wijk St Pauli. Voor 1 nacht betaal je ongeveer €120. Hoewel de inrichting een beetje veilig is gekozen, ben ik best onder de indruk van de kamers, of eigenlijk appartementen. Ruim en van alle gemakken voorzien. Adina Apartment Hotel heeft ook een zwembad met sauna en fitnessruimte waar we dankbaar gebruik van maken om bij te komen van een avondje stappen op de Reeperbahn.

Adina Apartment Hotel boeken

adina apartments hotel hamburg

Slapen in St. Pauli – Superbude Hotel Hostel (budget optie)

Het Superbude Hotel en Hostel in St. Pauli is een vrij nieuwe accommodatie in Hamburg. Het is vrolijk ingericht met veel geel en veel gerecyclede materialen. De goedkoopste kamer kost €65. Superbude is eigenlijk meer een hotel dan hostel als je het mij vraagt, want je kunt geen bed op een slaapzaal boeken. Wel zijn er slaapzalen, maar die boek je dan in één keer met je eigen groep. Met een zespersoonskamer zit je dan op zo’n €25 tot €30 per persoon per nacht. In de gemeenschappelijke ruimtes heerst trouwens wel een echte hostelvibe.

Superbude Hotel Hostel boeken

Slapen in HafenCity – 25Hours Hotel HafenCity (middenklasse)

Het 25Hours Hotel HafenCity is geïnspireerd op het maritieme karakter van Hamburg. Overal in het hotel zijn verwijzingen naar zeelui, boten en wereldreizen. Er zijn een aantal leuk ingerichte gemeenschappelijke ruimtes, zoals de vinylkamer waar je plaatjes kunt draaien. En voor de liefhebbers is er een sauna op de bovenste verdieping met uitzicht over het havengebied. Het hotel heeft veel verschillende kamers, en de prijzen daarvan beginnen vanaf ongeveer €110.

25Hours Hotel HafenCity boeken

Slapen in HafenCity – 25Hours Hotel Altes Hafenamt (luxe)

Wil je een nachtje in luxe doorbrengen? Kies dan voor 25Hours Hotel Altes Hafenamt. Een prachtig hotel in een karakteristiek gebouw dat vroeger dienst deed als het kantoor van de havenmeester. Je betaalt hier al snel €150, en dan heb je echt een extreem goede deal. De kamers zijn donker ingericht en hebben daardoor een heel luxe uitstraling. Het ontbijt (niet altijd bij de prijs inbegrepen) is geweldig: de champagne vloeit rijkelijk, de keuze is reuze en de bediening super stipt en efficient. Dit hotel is echt een aanrader als je jezelf wilt verwennen in Hamburg.

25Hours Hotel Altes Hafenamt boeken

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

Kim

Kim is de vrouw / de dame / het meisje achter Kimopreis.nl. Soms reist ze alleen, soms met vrienden. Zowel dichtbij als ver weg is ze altijd op zoek naar de mooiste ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.