fbpx

Laatste update: 27 april 2019

In Den Haag eet je een Haagsche kakker van Bakkerij Hessing, een visje van Simonis en een ijsje van Florencia. Misschien niet de lekkerste combi, maar die laatste twee gaan in het theater verrassend goed samen. De voorstelling IJS&VIS is nog tot 15 oktober te zien in Den Haag.

Typisch Haags

Wat doet een theaterstuk op een reisblog? Tja, ieder ander theaterstuk had het waarschijnlijk niet gered tot mijn blog. Maar IJS&VIS draait om twee typisch Haagse bedrijven. Een dagje Den Haag is simpelweg niet compleet zonder een bezoek aan Simonis en Florencia. Zoals je in Den Bosch een Bossche Bol moet eten en in Limburg vlaai moet bestellen, heeft Den Haag ook typerend eten. Dat kun je simpelweg niet overslaan. Extra leuk dus om het visje en het ijsje niet alleen te eten, maar ook mee te maken in het theater.

IJS&VIS: immersive theatre

IJS&VIS is niet zomaar een voorstelling. Het is een voorstelling waar je zelf doorheen wandelt, de route bepaalt en waarbij je de acteurs (in theorie!) kan aanraken. Theatercollectief Firma MES en Het Nationale Toneel hebben deze voorstelling gemaakt. Immersive theatre heet het, laat ik me vertellen. IJS&VIS vindt plaats in een voormalig kantoorgebouw dat helemaal is omgebouwd tot theater. Niet eentje met stoeltjes waar je lekker achterover kunt hangen, maar eentje met een dansvloer, meerdere verdiepingen, kleine kamertjes en gangen waar je doorheen dwaalt om zo het verhaal te ontdekken. Lekker mysterieus, een beetje onwennig en vooral een gave ervaring.

Eén stad.

Twee families.

Eén vete.

Twee geliefden.

Eén gebouw.

Oneindig veel mogelijkheden.

Onwennig publiek

Bij aanvang krijgt iedereen een gekleurd bandje om. Ik hoor bij groep geel. Zodra de acteurs geel roepen, moeten wij hun aanwijzingen opvolgen. Iedereen krijgt ook een wit masker. Best freaky om zo’n hele groep mensen met zo’n masker te zien rondlopen. Check de foto’s hieronder maar samen met Suzanne van Artikel 2.55. Ik voel me er een beetje anoniem door, want het is toch best onwennig als groep geel een gang wordt ingeleid en er een stem uit het niks ons toespreekt.

We belanden op een dansvloer waar een feestje van ijssalon Florencia aan de gang is. Om ons heen speelt het verhaal af. Dansers die opeens achter me staan en acteurs die recht voor mijn neus naar een andere acteur roepen en dwars door het publiek heen rennen. Ik weet soms niet zo goed waar ik kijken moet en die verwarring maakt het ook zo spannend en leuk. Na een tijdje mogen wij een stapje naar achteren doen en komt de volgende groep binnen. Minstens zo onwennig als wij, maar tel daarbij bovenop dat wij hen vanaf de zijkant staan aan te staren met onze witte maskers.

Romeo & Julia en Haagse families

Er volgen nog meer ruimtes waar we doorheen dwalen en het verhaal steeds meer vorm krijgt. De scène die je in het ene kamertje meemaakt, vult de scène in het andere kamertje aan of zet je juist op het verkeerde been. Er is muziek, er is dans, er zijn filmfragmenten, er is theater. Ik zal niet te veel uitweiden over het verhaal, dat moet je vooral zelf gaan zien. Het uitgangspunt is de vete tussen de twee families van de ijssalon en van de vishandel. Zoon Simonis en dochter Florencia zien elkaar wel zitten, maar dat is natuurlijk not done. De theatermakers combineren elementen van bekende verhalen die eigenlijk niet bij elkaar passen. De voorstelling brengt Romeo & Julia samen met de twee Haagse familiegeschiedenissen. Het is een onvertelde stadslegende. Een verhaal dat gebeurt had kunnen zijn. De waarheid wordt gecombineerd met fantasie. Geen stress dus: de ijsfamilie en de visfamilie kunnen in het echt prima samen. Maar de tragische dood van de eigenaar van de ijssalon die met zijn stropdas vast kwam te zitten in zijn ijsmachine is helaas wel echt gebeurd.

Simonis en Florencia in het echt

Geen enkele bezoeker zal deze avond op dezelfde manier meemaken. Dat maakt het ook zo leuk. Na de voorstelling is er genoeg gesprekstof en blijkt iedereen een andere interpretatie van het verhaal te hebben. Ik bezoek het stuk tijdens de bloggerstour van Heroes of The Hague en overdag brengen we ook een bezoek aan Simonis aan de Haven en ijssalon Florencia. Dat geeft het theaterstuk voor mij weer een extra dimensie. Ga dus echt even langs bij beide zaken. Niet alleen voor je theaterervaring, ook omdat het gewoon echt goed ijs is en Simonis dit jaar opnieuw de beste haring van Nederland heeft.

 

Note: Ik mocht kosteloos mee met de blogtrip. Ik heb geen afspraken gemaakt over wat ik zou schrijven. Ik vind deze theatervoorstelling de moeite waard om te delen. De foto bovenaan is trouwens het promotiebeeld van IJS&VIS.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.