fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 22 februari 2023

Vanuit het Mexicaanse Bacalar wil ik door naar Corozal in Belize. Er zit zo’n 50 kilometer afstand tussen, maar het is toch een hele onderneming. De informatievoorziening over hoe ik het beste kan doen, is op z’n minst verwarrend te noemen.

Van Bacalar naar Corozal

Van de ene naar de andere plaats bewegen, doe ik tijdens mijn reis eigenlijk altijd met lokaal vervoer. Soms een bus, soms een veerboot, dan weer een colectivo (gedeelde taxi) en ook met de gewone taxi. Ook de grens Mexico Belize leent zich voor lokaal vervoer. Vanuit Bacalar gaat er op het moment van schrijven één keer per dag een ADO bus richting Corozal en één van de verder gelegen plaatsen. De mensen aan wie ik het vraag in Bacalar adviseren me echter de reis op te knippen en gebruik te maken van colectivo’s en taxi’s. Of dit echt de slimste oplossing is, weet ik helaas niet. Dus zelf even navraag doen, is sowieso slim.

Ik heb de reis van 3 uur als volgt aangepakt:

 • Colectivo vanaf het plein in Bacalar naar Chetumal – 40 pesos
 • Taxi in Chetumal naar het busstation – 20 pesos
 • Bus naar Corozal (eindbestemming Orange Walk) – 100 pesos, of 200 pesos naar het vliegveld van Corozal

Paspoortcontroles bij de grens Mexico – Belize

In de bus reist iemand mee die je door de paspoortcontroles helpt. Hij of zij wijst het goede loket en zorgt dat iedereen weer in de bus zit voor deze verder rijdt.  Eerst moet je langs de Mexicaanse controle. Hier lever ik mijn Entry Immigration Form in (die je bij aankomst in Mexico ontvangt) en betaal ik 533 pesos (prijs 2018) aan exit fee (of 30 dollar, maar met de huidige koers bespaar ik zo een eurootje). Ik probeer er nog onderuit te komen door aan te tonen dat ik straks weer vlieg vanuit Cancún, maar regels zijn regels. Als ik straks terugkom over land, zegt de douanier, en nog maar 7 dagen blijf, dan hoef ik geen entrance fee te betalen. Daar heb ik helaas precies niks aan.

Bij de Belizaanse controle moet ik met al mijn bagage door de douane. Ik vul een formulier in over mijn verblijf in Belize, inclusief eerste verblijfadres, en beantwoord de oneindige vragen van een onvriendelijke douanier. Het lijkt wel alsof ik een verblijfsvergunning wil hebben.

Tip! Je kunt ook de grens over via het water. Check: Hoe ga je met de boot van A naar B in Belize?

Import van wc-papier

De bus is een lokale bus, een soort oude schoolbus. Er zitten een paar toeristen in en verder Belizanen die inkopen hebben gedaan in Chetumal. Daar is het namelijk een stuk goedkoper. Belize is namelijk één van de duurste landen in Centraal-Amerika. Ik verbaas me over de hoeveelheden wc-papier die de mensen meenemen. Het lijkt me toch niet dat je daar ontzettend op kan besparen. Mijn nieuwsgierigheid wint en ik vraag het iemand. Het toiletpapier in Mexico lost volgens hem beter op in het water, zodat je geen problemen krijgt met je riolering. Hij onderneemt dit toiletpapierreisje maandelijks.

Reizen met de bus tussen Mexico en Belize

Sowieso is zo’n lokale bus een hele belevenis. Mensen verkopen snoepjes. Anderen nemen hele borden eten mee in de bus. Een Belizaanse dame komt er halverwege achter dat ze een tas boodschappen heeft laten staan bij de douane. De buschauffeur geeft haar vijf minuten om het op te halen. Ze loopt naar de uitgang van de bus, wil bijna uitstappen en bedenkt zich dan. Dat gaat ze nooit halen. Onderweg rijden we langs een botsing. De bus reageert uitzinnig: mensen roepen en staan op. Een aantal mensen neemt een foto. Na een paar minuten keert de rust pas weer terug. Enerverend reisje hoor!

Mijn eindbestemming is Corozal. Of dat nou de beste keuze is, lees je in deze blog.

Meer Belize inspiratie?

 • Accommodatie. Favoriet blijft toch Booking.com. Hostels boek je via Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je er daar niet uitkomt, kun je nog prijzen vergelijken bij Discover Cars.
 • Bus. Boek busreizen in Belize via Busbud, Omio of 12Go.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? Er gaan niet zoveel reisorganisaties richting Belize: probeer het bij Sawadee of Shoestring.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Skyscanner en Kiwi.
 • Yoga retreat. Of, boek een fijn yoga retreat in Belize!

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: februari 2018. Daarna geüpdatet.

Schrijf een reactie