fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 16 juli 2022

Liefhebbers van streetart hebben geluk op Ibiza: er zijn een paar bijzondere plekken om graffitikunst te bewonderen. Ik geef meteen toe dat het niet allemaal adembenemende kunstwerken zijn, maar er zit zeker wat moois tussen. Check dus deze graffiti spots op Ibiza.

Verlaten club vol graffiti

Verscholen in de bergen van Sant Josep ligt de Festival Club. In de jaren zeventig was dit een veelbelovende plek met enorme capaciteit, restaurants, een amfitheater, dansvloeren en meer. Maar, het zat allemaal niet mee. In 1972 gingen de deuren open om in 1974 alweer te sluiten. Er zijn plannen geweest om het te heropenen en ook die zijn afgeblazen. 

Nu staat de club al jaren leeg en neemt de natuur het over. Tussen de betonnen zitjes groeien bomen en afgebrokkelde muren schieten planten. Het is een bijzonder gezicht en het voelt heel afgelegen. Vrijwel overal ligt glas op de grond (misschien liever schoenen dan slippers dragen dus) en van ieder stukje muur is dankbaar gebruik gemaakt door graffitiartiesten. Nou ja… lang niet iedereen mag zich een graffitiartiest noemen: er zitten ook gewoon tags en lelijke probeersels tussen.

Abandoned Festival Club op Google Maps 

Graffiti hotelruïne Cala d’en Serra

Aan de Cala d’en Serra baai had een mooi hotel moeten komen. Dat is helaas niet gelukt, enkel het geraamte staat er. Het hotel is nooit afgemaakt en zo te zien gaat dat in ieder geval voorlopig ook niet gebeuren. Je kunt een rondje lopen door de overblijfselen en de verschillende muurschilderingen bewonderen. Ook hier afgewisseld met graffiti tags. Let wel op waar je loopt, want het gebouw is niet onderhouden. Hier en daar zitten gaten in de vloeren en plafonds, er liggen afgebrokkelde stukken muur… oppassen dus. Als je het niet vertrouwt, gewoon een andere route kiezen. 

Hotelruïne van Cala d’en Serra op Google Maps

Sa Caleta bunkers

Bij het Sa Caleta strand liggen oorlogsbunkers verscholen. Ze zijn verlaten en worden niet beheerd en dus zijn ze voor graffiti spuiters een geliefde spot om hun kunsten te oefenen. Eerlijk is eerlijk: de graffiti hier is niet bijzonder indrukwekkend, maar de combinatie van de bunkers, het droge land en de kleurrijke schilderingen maken het toch een unieke plek. Geen uren vermaak dus, maar wel een leuke, korte graffiti stop. En! Er is nog meer te zien bij Sa Caleta.

Bunkers Sa Caleta op Google Maps

Graffiti kunst in een tunnel

Vlakbij Ibiza stad heeft de Mexicaanse kunstenaar Spaik een tunnel mogen voorzien van graffiti. Sindsdien heet de tunnel de Spaik tunnel. Aan de ene kant prijkt een slang en aan de andere kant een adelaar, beide heel kleurrijk. Op oude foto’s is te zien dat het werk helemaal doorliep over de grond toen het net klaar was, dat is nu helemaal weggesleten. Helemaal verliefd op Spaik’s werk? Hij zet ook tatoeages. Check z’n Instagram.

Spaik tunnel op Google Maps 

Street art in Sant Antoni

Je vindt street art in verschillende hoeken en gaten in Sant Antoni. Sommige werken kom je gewoon tegen, andere moet je echt proberen te vinden. Er is een Ruta ArtUrbà-kaart, zodat je alle muurschilderingen gemakkelijk kunt vinden. Maar ik moet toegeven, zelfs met de kaart kon ik ze niet allemaal vinden. Oeps. Download het kaartje hier.

Er is voor ieders smaak wel iets: sommige muurschilderingen zijn zeer gedetailleerd, andere zijn slechts een paar felle woorden. Er zijn zwart-witte muurschilderingen en extreem kleurrijke.

Als je meer informatie over de muurschilderingen wilt, kun je overwegen om deel te nemen aan een rondleiding. Het is ‘gratis’, maar toch niet. Je betaalt de gids namelijk wat je denkt dat de tour waard is. Boek de rondleiding hier.

Meer Ibiza inspiratie?

  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, maar voor Ibiza ga ik liever voor de inspiratiegidsen en daar heeft Bol.com er heel veel van.
  • Vliegtickets. Kijk sowieso bij Transavia, maar vergelijk je opties! Check in ieder geval ook MomondoSkyscanner, en Kiwi.
  • Boot. Je kunt vanaf het vasteland van Spanje met de boot naar Ibiza met Balearia. Balearia vaart ook tussen Ibiza en Formentera.
  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.comNatuurhuisje en Airbnb. Of probeer BelVilla. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator.
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod.
  • Korting! Voor korting op restaurants, activiteiten en clubs, check de Locopass van LocoLife.
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of Corendon?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie