fbpx

Liefhebbers van streetart hebben geluk op Ibiza: er zijn een paar bijzondere plekken om graffitikunst te bewonderen. Ik geef meteen toe dat het niet allemaal adembenemende kunstwerken zijn, maar er zit zeker wat moois tussen. Check dus deze graffiti spots op Ibiza.

Verlaten club vol graffiti

Verscholen in de bergen van Sant Josep ligt de Festival Club. In de jaren zeventig was dit een veelbelovende plek met enorme capaciteit, restaurants, een amfitheater, dansvloeren en meer. Maar, het zat allemaal niet mee. In 1972 gingen de deuren open om in 1974 alweer te sluiten. Er zijn plannen geweest om het te heropenen en ook die zijn afgeblazen. 

Nu staat de club al jaren leeg en neemt de natuur het over. Tussen de betonnen zitjes groeien bomen en afgebrokkelde muren schieten planten. Het is een bijzonder gezicht en het voelt heel afgelegen. Vrijwel overal ligt glas op de grond (misschien liever schoenen dan slippers dragen dus) en van ieder stukje muur is dankbaar gebruik gemaakt door graffitiartiesten. Nou ja… lang niet iedereen mag zich een graffitiartiest noemen: er zitten ook gewoon tags en lelijke probeersels tussen.

Abandoned Festival Club op Google Maps 

Graffiti hotelruïne Cala d’en Serra

Aan de Cala d’en Serra baai had een mooi hotel moeten komen. Dat is helaas niet gelukt, enkel het geraamte staat er. Het hotel is nooit afgemaakt en zo te zien gaat dat in ieder geval voorlopig ook niet gebeuren. Je kunt een rondje lopen door de overblijfselen en de verschillende muurschilderingen bewonderen. Ook hier afgewisseld met graffiti tags. Let wel op waar je loopt, want het gebouw is niet onderhouden. Hier en daar zitten gaten in de vloeren en plafonds, er liggen afgebrokkelde stukken muur… oppassen dus. Als je het niet vertrouwt, gewoon een andere route kiezen. 

Hotelruïne van Cala d’en Serra op Google Maps

Sa Caleta bunkers

Bij het Sa Caleta strand liggen oorlogsbunkers verscholen. Ze zijn verlaten en worden niet beheerd en dus zijn ze voor graffiti spuiters een geliefde spot om hun kunsten te oefenen. Eerlijk is eerlijk: de graffiti hier is niet bijzonder indrukwekkend, maar de combinatie van de bunkers, het droge land en de kleurrijke schilderingen maken het toch een unieke plek. Geen uren vermaak dus, maar wel een leuke, korte graffiti stop. En! Er is nog meer te zien bij Sa Caleta.

Bunkers Sa Caleta op Google Maps

Graffiti kunst in een tunnel

Vlakbij Ibiza stad heeft de Mexicaanse kunstenaar Spaik een tunnel mogen voorzien van graffiti. Sindsdien heet de tunnel de Spaik tunnel. Aan de ene kant prijkt een slang en aan de andere kant een adelaar, beide heel kleurrijk. Op oude foto’s is te zien dat het werk helemaal doorliep over de grond toen het net klaar was, dat is nu helemaal weggesleten. Helemaal verliefd op Spaik’s werk? Hij zet ook tatoeages. Check z’n Instagram.

Spaik tunnel op Google Maps 

Meer Ibiza inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer leuke tips voor Ibiza, bekijk dan even dit overzicht. Ik heb namelijk heel veel Ibiza blogs voor je. Wil je ook graag een papieren reisgids mee? Bij Bol.com heb je een ruime keuze.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Write A Comment