fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 11 oktober 2023

Diep in het zuiden van Spanje ligt Gibraltar. Of eigenlijk ligt het niet in Spanje, want het is Brits grondgebied. De mensen spreken er Engels, betalen in ponden en eten fish en chips. Als je in de buurt bent, is Gibraltar absoluut een bijzonder bezoek. 

Gibraltar: een land en stad ineen

Gibraltar is een land én een stad. Er ligt geen enkele andere stad of dorp in het land Gibraltar. Het is er dus ook echt heel klein. Je hebt de enorme rots: de Rots van Gibraltar (of apenrots) en aan de voet ligt het stadje. Jaarlijks komen er zo’n vier miljoen mensen Gibraltar bezoeken, terwijl er maar 30.000 mensen wonen. 

Top of the Rock Gibraltar

Engeland in Spanje

Gibraltar voelt echt als een ander land als je uit Spanje komt, omdat je overal de Engelse invloeden merkt. Sinds 1713 is het Brits grondgebied, maar het land heeft wel een eigen grondwet. Je betaalt in ponden, maar de auto’s rijden wel rechts. De voertaal is Engels, maar je hoort ook veel Spaans en Arabisch. En dan is er nog het eigen taaltje: Llanito. Een mix van allerlei talen. 

De Engelse invloeden zie je ook op straat. Er zijn rode telefooncellen, dubbeldekkers, pubs en fish & chips. De straatnamen dragen namen als Winston Churchill Avenue en Reclamation Road. Engeland in de zon dus. Het verhaal gaat dat zo lang er apen leven op de Rots van Gibraltar, dat Gibraltar dan Brits blijft. 

Hoeveel tijd heb je nodig in Gibraltar?

Veel mensen bezoeken Gibraltar vanuit Spanje. Gewoon voor een dagtrip als ze in Andalusië zijn. Ik doe dat ook, maar ik kan me goed voorstellen dat je toch liever een nachtje blijft slapen. Want dan kun je met gemak alle bezienswaardigheden bekijken en ‘s avonds nog even lekker blijven eten en een Engelse pub opzoeken. 

Oftewel, een dagje Gibraltar is prima. Maar als je de tijd hebt, blijf dan een nacht slapen. Onderaan in dit artikel heb ik een paar hoteltips voor je verzameld. 

Hoe kom je in Gibraltar?

In theorie kun je op Gibraltar vliegen. Maar ik verwacht dat de meeste mensen gewoon een dagje Gibraltar in hun rondreis door Andalusië opnemen. In dat geval kun je het best met je auto naar het Spaanse grensstadje La Linéa rijden en je auto parkeren bij Parking Sta. Bárbara (Google Maps locatie). Daar vandaan wandel je eigenlijk zo Gibraltar binnen. 

Er is een paspoortcontrole, helaas geen stempel. Ennuh, voordat je geïrriteerd raakt door de mensen die de rij voorbij lopen: dat zijn waarschijnlijk mensen die in Gibraltar wonen. Zij hoeven niet in jouw rij. 

Je kunt ook met de auto Gibraltar in. Dat raad ik eigenlijk af als je gewoon een dagje komt. Bij de grensovergang kan het behoorlijk druk worden. Zeker bij de auto’s. Tot eind maart 2023 reden auto’s nog Gibraltar binnen door de landingsbaan van het vliegveld over te steken. Nu is de Kingsway Tunnel geopend zodat ze er onder door kunnen rijden. De bedoeling is natuurlijk dat er nu ook minder oponthoud is. 

Maar, als je goed ter been bent, zou ik toch voor de wandeloptie gaan en parkeren in Spanje. Bij de grens kun je eventueel ook een taxi of bus pakken. Dat scheelt ook weer een parkeerplek zoeken in Gibraltar zelf.  

Uiteraard kun je ook Gibraltar bezoeken met een tour. Dan wordt alles voor je geregeld. Hier een paar voorbeelden van tours via GetYourGuide: 

Wat te doen in Gibraltar?

Als je aan Gibraltar denkt, denk je vast aan de apenrots. De Rock of Gibraltar. En ja, dat is ook meteen de belangrijkste bezienswaardigheid. Maar er is meer te doen! De landingsbaan oversteken is al een ervaring op zich en in het centrum kun je winkelen in Mainstreet. Of wat dacht je van dolfijnen spotten? 

De landingsbaan oversteken

Direct na de paspoortcontrole val ik al in de eerste verbazing. De slagbomen rinkelen en zakken naar beneden. Ik wacht. Blijkbaar op een landend vliegtuig. Als die voorbij is gereden, gaan de slagbomen weer open en loop ik over de landingsbaan richting het centrum van Gibraltar. Dit is zo’n gekke gewaarwording. Tot voor kort reden de auto’s en vrachtwagens ook over de landingsbaan, maar nu is de Kingsway Tunnel geopend. Dit privilege is dus alleen aan de wandelaars, fietsers en scooterrijders voorbehouden. 

Google Maps locatie

Dolfijnen spotten in Gibraltar

Tussen april en juli heb je de grootste kans om dolfijnen te zien in de zee bij Gibraltar. In juli en augustus heb je ook kans om orka’s te zien. Ben je er dus in deze periode, boek dan een dolfijnentour. Je gaat ongeveer een uurtje het water op om de dieren te zoeken. Bekijk hier welke tour het beste in je reisschema en budget past. 

De Rots van Gibraltar bezoeken – de apenrots

Als je komt aanrijden vanuit Spanje, heb je ‘m waarschijnlijk al zien liggen: de apenrots. Hij is maar liefst 426 meter hoog, maar op het hoogste puntje kun je helaas niet komen. De kabelbaan brengt je tot 412 meter. De Rots van Gibraltar is voor het grootste deel een natuurreservaat en je moet dus entree betalen. 

Mijn advies is om met de kabelbaan omhoog te gaan en dan lopend naar beneden. Je kunt online tickets kopen of direct aan de kassa. Bij mij was het rustig, dus ik kon zo doorlopen. Maar aan de zigzag-opstelling van de hekken te zien, kan dat ook heel anders zijn. Het is niet goedkoop, reken op zo’n 40 euro. 

Google Maps locatie

Gibraltar kabelbaan Rots van Gibraltar

De kabelbaan brengt je in zes minuten naar the Top of the Rock. Hier is een toilet, restaurant en uitkijkpunt En je komt meteen al apen tegen. Op je weg naar beneden tik je één voor één verschillende bezienswaardigheden af: grotten, tunnels, een kasteelruïne en de Skywalk. Let op: het kaartje dat je krijgt bij je ticket is niet op schaal! Dus kijk goed naar de afstanden tussen de sights op de Rots van Gibraltar. 

Een andere optie is om met een busje en gids de Rots van Gibraltar te ontdekken. Er rijden kleine witte busjes over de rots. Dat voelt als wandelaar een beetje gek want ik moet mezelf steeds zo’n beetje tegen de rots drukken zodat de busjes kunnen passeren. Maar goed, ik kan met ook goed voorstellen dat je geen zin hebt om te lopen en het leuk vindt om wat uitleg te krijgen. Deze tour is dan een goede, betaalbare optie. 

Wist je dat James Bond ooit eens hier uit een vliegtuig sprong? In The Living Day Lights land Timothy Dalton op de Rots van Gibraltar beleeft een heel avontuur op de rots. Kijk maar eens: 

Even over die apen van Gibraltar…

Er wonen zo’n 300 apen op de apenrots. Berberapen om precies te zijn. Ik lees online dat dit de enige apensoort is die in Europa in het wild leeft. Ik moet zeggen dat ik daar wel een beetje mijn wenkbrauwen bij frons. Want hoe ‘wild’ is dit eigenlijk? Want ze komen namelijk hartstikke dichtbij. Je zou bijna denken dat ze tam zijn. Bijna! 

Het is echt niet de bedoeling dat je ze aanraakt of voert. Dat kan gevaarlijk zijn én je kunt er een boete voor krijgen. Er wordt dan ook volop gewaarschuwd dat je geen eten moet meenemen, omdat de apen dat (hardhandig) van je stelen. 

Waarschuwing apen Rots van Gibraltar

De Straat van Gibraltar

De Straat van Gibraltar is een zeestraat van zo’n 60 kilometer lang. Op het smalste punt zit er maar 14 kilometer tussen Europa en Afrika. Dit stuk zee verbindt de Mediterraanse Zee met de Atlantische Oceaan en er komen dus heel wat vrachtschepen door. Vanaf de stranden en de apenrots heb je hier goed zicht op. 

Straat van Gibraltar

Winkelen en eten in Gibraltar

In Gibraltar kun je belastingvrij shoppen. Aan de Main Street en daar omheen vind je kleine lokale winkels maar ook Engelse ketens. Dat belastingvrij winkelen klinkt heel aantrekkelijk, maar eerlijk gezegd vind ik het niet echt beduidend goedkoper. Het prijsverschil met Nederland is naar mijn idee erg klein.

Sla ook af en toe eens een zijstraatje in, want er zijn mooie hoekjes te vinden in Gibraltar!

Google Maps locatie

Tussen de winkels zitten ook gezellige koffiecafés en restaurants. Eigenlijk kun je er niet onderuit om fish & chips of een Engels ontbijtje te bestellen, toch? Even wat anders dan de Spaanse tapas! Ik eet wat bij The Clipper (hier), maar je kunt het typisch Engelse eten op veel plekken krijgen. Een populair plein vol terrassen is het Grand Casemates Square.

Google Maps locatie

Een ander leuk stukje voor een hapje en een drankje is Ocean Village. Dit voelt echt als een vakantieoord met een jachthaven en veel terrassen. 

Google Maps locatie

Ginproeverij bij Spirit of the Rock

Dol op gin? Dan moet je echt even naar de enige gin destilleerderij van Gibraltar. Je proeft maar liefst zes gins, dus misschien dat je maar niet meer moet rijden daarna. De Spirit of the Rock destilleerderij opende in 2019 en heeft nu al prijzen in de wacht gesleept. Een ginproeverij boek je online: hier

Naar het strand in Gibraltar

Waarschijnlijk heb je tijdens een dagtripje niet echt tijd om naar het strand te gaan in Gibraltar, maar het kan wel. Je hebt de keuze uit vijf stranden. Het zijn vooral rotsstranden. Bij Little Bay Beach is er een waterval (hier) en Camp Bay (hier) heeft een betaald zwembad. Voor zandstrand moet je naar Sandy Bay (hier). 

Nog meer doen in Gibraltar

Bij een kort bezoek aan Gibraltar staat de apenrots natuurlijk bovenaan het verlanglijstje. Maar heb je wat langer, bekijk dan ook: 

  • De Trafalgar begraafplaats: hier liggen Britten die stierven bij de verschillende gevechten op zee in deze regio. 
  • Europa Point: op het zuidelijkste puntje van Gibraltar vind je onder andere een vuurtoren, kerk en moskee. En mooi uitzicht. 
  • Gibraltar Museum: over de geschiedenis van Gibraltar. 

Hotels in Gibraltar

Overnachten in Gibraltar is zeker niet goedkoop. Dus als je een goede deal ziet: boek dan meteen. Deze accommodaties vielen mij op: 

  • Rock Hotel: fancy! Slapen OP de Rots van Gibraltar. 
  • Sunborn Gibraltar: een vijfsterrenhotel op een schip. Voor deze prijs hadden de kamers van mij nog wel een upgrade mogen krijgen. 😉
  • Massive Studio: gloedjenieuw studioappartement met zwembad. 
  • the Nook: leuk ingericht appartement met dakterras.

Tip! Verder reizen door Spanje? Ik heb heel veel Andalusië tips voor je!

Schrijf een reactie