fbpx

Laatste update: 30 mei 2024

Lang hoef je niet te zoeken hoor: overal is wijn in Tbilisi, Georgië. Op veel bars en restaurants prijkt een uithangbordje voor wijnproeverijen. Er zijn allerlei wijntours te boeken en iedere Georgische familie lijkt zelf wijn te maken. Georgië heeft de langste geschiedenis in wijn ter wereld. Dus je MOET er haast wel aan geloven hier. Ik help je graag een beetje op weg.  

Wijnwalhalla

Er zijn meer dan 525 inheemse druivensoorten geregistreerd in Georgië. Hier vind je geen Chardonnay of Merlot, maar voor ons volslagen onbekende soorten. Dus ik wil ook vooral niet pretenderen opeens een expert te zijn in Georgische wijn. Maar ik heb wel heel wat wijn geproefd en ben met leuke tours mee geweest. Dus je mag best wat tips van me aannemen. 

Waarom wij de Georgische wijn niet zo goed kennen? Je kunt de Sovjet-Unie bedanken. Toen de wijnbouw in Europa floreerde werd de productie in Georgië juist aan banden gelegd. Maar ze zijn dus met een behoorlijke inhaalslag bezig. Eigenlijk verwacht ik dat we steeds vaker Georgische wijnen gaan zien op wijnkaarten in Nederland. Maar goed, voor nu moet je dus vooral naar Georgië gaan om ze te proeven!

Powered by GetYourGuide

Vanuit Tbilisi zijn er veel mogelijkheden om op een dagtour naar de wijnregio te gaan, maar je kunt ook in de stad zelf al goed kennismaken met Georgische wijnen.

Met de expert op pad

Tip 1 is om contact op te nemen met Tommo van Eat This! tours. Want het is natuurlijk hartstikke leuk om zelf op ontdekkingstocht te gaan, maar een beetje begeleiding kan geen kwaad. Tommo organiseert proeverijen en wijnwandeltours in Tbilisi en heeft veel connecties met wijnbars, sommeliers en wijnmakers. Bij hem ben je gegarandeerd in goede handen: als je nog niets van Georgische wijn weet, maar ook als je je juist wat meer wilt verdiepen. 

Bezoek het wijnmuseum van Tbilisi

Een bezoek aan het Tbilisi Wine Museum is een aanrader om met een gids te bezoeken. Bij de ingang kun je vragen of er een Engelstalige gids aanwezig is. Als dat niet zo is, kun je misschien een afspraak voor later maken. Want, vind ik zonder begeleiding ben je een beetje verloren in dit ondergrondse wijnmuseum. Je hebt echt context nodig bij alle items die hier staan. 

Google Maps locatie

Drink wijn in het Tbilisi Wine Museum

Leuk, zo’n museum. Maar ik wil proeven! En dat kan gewoon in het museum. Er zit in het Tbilisi Wine Museum namelijk een restaurant. Het Archive restaurant. Daar kun je gewoon een avondje reserveren en heerlijk eten en wijn drinken, maar je kunt ook contact opnemen voor een proeverij in het museum. Jaba Dzimistarishvili is de sommelier en in 2012 was hij de beste sommelier van Georgië. Fun fact: vroeger was hij acteur.  

Hij vertelt dat het traditie is dat er een wijn wordt gemaakt als een jongetje wordt geboren. Die fles wordt dan geopend bij de bruiloft. Maar ja… een vriend van Jaba werd inmiddels 56 en was nog steeds niet getrouwd. De man wilde niet wachten tot zijn begrafenis, dus onlangs hebben ze die wijn toch maar opengemaakt. Echt lekker was ‘ie niet meer, maar ach… 

Jaba laat me kennismaken met verschillende Georgische wijnen: een rode Amidasturi, een witte Tsinandali… zoals ik al zei: de namen zijn compleet onbekend (en vaak ook onuitspreekbaar) voor mij. En dat maakt het zo leuk. Een woord dat je sowieso moet onthouden: gaumarjos! Zo kun je mee proosten in het Georgisch.

Google Maps locatie

Georgisch toosten met de Tamada

Ok, als toerist kom je prima weg met een luid ‘gaumarjos’, maar dat is niet hoe de Georgiërs het doen. Bij een echte Georgische supra (feestmaaltijd) is het toasten een hele gebeurtenis. De tamada (ceremoniemeester – meestal een man) brengt de hele avond verschillende toasts uit. En dan hoor je vaak het woord guamarjos. Het woord betekent zoiets als zegevieren. 

De eerste paar toosts zijn verplichte kost: 

 • Dideba uphals: op God en de tafelgasten
 • Mshvidobas gaumarjos: op vrede
 • Sakartvelos gaumarjos: op Georgië

En de tamada kan daar naar eigen inzicht allerlei onderwerpen aan toevoegen: liefde, overleden dierbaren, vriendschap…. Denk nou niet dat het blijft bij deze korte woordjes, een toost kan al snel vijf minuten of langer duren. 

In het centrum van Tbilisi vind je een beeld van zo’n tamada. Ik geef direct toe dat het beeld niet legendarisch is, maar omdat het zo’n mooi onderdeel van de Georgische traditie is, vind ik dat je er toch even een kijkje moet nemen. 

Google Maps locatie

Tamada beeld Tbilisi: beeld op straat van een mannetje met een hoorn

Georgische ‘wijnhoorn’

Een tamada brengt zijn toast uit met een wijnhoorn in de hand. Dit is een khantsi en doe me nogal denken aan vikingen. Origineel zijn ze gemaakt van de hoorns van geit en op de rand zit een zilveren versiering. Ook zit er een kettinkje aan zodat je ‘m op kan hangen aan de muur. De varianten die je bij de souvenirkraam ziet, zijn meestal van plastic. 

Als je klaar bent met je toast moet je in één keer de hele hoorn leeg drinken. Hoe groter de hoorn, hoe indrukwekkender uiteraard. Ik zie bij een tamada een volledige fles wijn verdwijnen in zijn khantsi en hij slaat ‘t zo achterover. Doe ik ‘m in ieder geval niet na! 

Georgische wijnbeker: verschillende wijnbekers uitgestald op een tafel

De wijnbar van Nino Meris

Het wijnwereldje is nogal een mannenwereldje – zeker in Georgië. Dus daarom vind ik het extra leuk om bij de wijnbar van Nino Meris verschillende wijnen te proberen. Inclusief Nino’s eigen wijnen. Nino is wijnmaker en sommelier en een geweldig lieve dame. Ze vertelt over hoe ze haar zaak heeft opgezet en dat ze blij is dat we bij haar een wijntje komen drinken: “You make my dream come true.” 

Het is een lange, smalle zaak waar je elkaar nauwelijks kan passeren. Vanaf mijn tafeltje bewonder ik de uitgebreide collectie wijnen op de muur tegenover me. Je kunt dus ook direct een flesje meenemen voor thuis. 

Google Maps locatie

Wijnen proeven bij Vinotells Boutique

Op elke tweede woensdagavond van de maand organiseert Vinotells Boutique een wijnproeverij voor expats en toeristen. Als je dan niet in Tbilisi bent, maar wel graag wijnen wilt proeven én uitleg wilt, bel dan even van tevoren om er zeker van te zijn dat er iemand is die Engels spreekt. Als je gewoon wijnen wilt proeven, kun je altijd gaan natuurlijk. 

Je moet wel even met de taxi of de metro (station Technical University) gaan, want Vinotells Boutique ligt niet in het centrum van Tbilisi. Maar het is zeker de moeite waard. Sommelier en eigenaar Zaza is een grote Georgische man met een diepe stem en veel wijnkennis. 

Ik proef in de smaakvol ingerichte proefruimte wijnen van verschillende Georgische wijnmakers: Baia’s Wine, Bimbili, Gurian Wines. De Bimbili neem ik mee naar huis en ik ontdek dat ik de Binekhi Otskhanuri Sapere zowaar in Nederland kan bestellen. Dus als jij al toe bent aan een lekkere rode wijn uit Georgië: hier te koop

Google Maps locatie

Meer Georgië inspiratie?

Georgië blog overzicht
 • Accommodatie. Favoriet blijft Booking.com. Verblijf je het liefst in een hostel? Check Hostelworld.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour.com of GuruWalk.
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Als je meer prijzen wilt vergelijken in Discover Cars een handige site.
  In Georgië is een privétransfer of tour met privéchauffeur vaak goed betaalbaar. Gebruik hiervoor GoTrip.
 • Geld. Op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Leestip. Als je van lezen houdt, raad ik je aan dit fantastische boek aan te schaffen: Het achtste leven (voor Brilka). Het gaat over generaties vrouwen die in Georgië hun leven leiden én lijden. Meer dan 1000 pagina’s, dus je moet er wel even voor gaan zitten.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Trein en bus. Reis met Busbud12Go of Omio met de trein of bus door Georgië.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo, Transavia, Skyscanner en Kiwi.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot de Vakantie Discounter. Of kies voor Shoestring of Sawadee.
 • Yoga retreat. Of trakteer jezelf op een yoga retreat in Georgië.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie