fbpx

Laatste update: 11 november 2020

Ik hou van yoga en ik vind geitjes lief. Dus 1 + 1 = 2 en zo sta ik op een zondagochtend in een downwards facing dog in een geitenstal. Dat is yoga met een knipoog en een keutel! 

Geitenyoga hype

Yoga instructrice Brenda haalde met geitenyoga een tijdje geleden de landelijke media en sindsdien loopt het bizar goed met haar lessen. Ze begon in 2017 met af en toe een lesje geven nadat er in Amerika een hype was ontstaan rondom geitenyoga. Inmiddels staat ze iedere zaterdagochtend en zondagochtend met een paar onwennige yogi’s in de geitenstal van haar oom en tante. De Ridammer geitenboerderij in het Amsterdamse bos is dan nog niet open voor het publiek, dus er is alle rust voor geitenyoga. Nou ja, rust…

Vrijwel alle geiten op de boerderij zijn wit.

Yoga tussen de geitenkeutels

Ik, mijn vriendinnen en de andere deelnemers betreden wat lacherig de stal. We mogen de geiten aaien en aan ze wennen. Vervolgens kiezen we allemaal een geitje uit en dragen die naar de stal waar we een poging gaan doen helemaal zen te worden. Barrière 1: geitenkeutels in het stro. Met m’n neus bijna in een keutel in de child’s pose is het voor mij wat lastig ontspannen. Volgens Brenda is dit ook precies waar het om gaat: we durven tegenwoordig niet meer vies te worden.

Child's pose in de geitenstal.

Brutale geiten

Barrière 2: een geit bovenop je, naast je en onder je. Geiten zijn nieuwsgierig en brutaal. Ze banjeren vrolijk door de yogi’s heen. Terwijl ik mijn ogen sluit en op mijn rug probeer te ontspannen, rent er een geit over mijn buurvrouw heen. En posities aannemen is toch een beetje lastiger als een geitje graag geaaid wil worden. De geitjes leiden af van de oefeningen, maar maken het vooral een hele gezellige yogales. Er wordt veel gelachen.

Geitenyoga: zen met een geit op je rug

Lachende yogi’s

Tijdens de les loopt een man met zijn peuter de stal binnen in de veronderstelling dat de geitenboerderij al open is voor bezoek. Hij weet even niet wat ‘ie aan moet met die gekke yogi’s en verlaat hoofdschuddend de ruimte. Aan het eind van de yogales ben ik verre van zen, maar ben ik wel heel vrolijk. De mentale les van geitenyoga is ook vooral dat het niet uitmaakt dat je yoga oefeningen niet perfect zijn uitgevoerd. Het gaat om overgeven aan de situatie.

Geitenboerderij in het Amsterdamse Bos

Na afloop krijgen we een ontbijtje met onder andere cappuccino en kwark van geitenmelk en uiteraard geitenkaas. Dit uitje kost je 29 euro per persoon.

Ontbijtje met allerlei producten van de geitenboerderij.

Brenda schuift bij het ontbijt nog even aan en vertelt over de geitenboerderij. De boerderij is van haar familie en blijft in stand dankzij de inkomsten van het restaurant, de educatieve activiteiten en nu natuurlijk de yoga. Brenda heeft eigenlijk geen vaste bezoekers aan haar les. De meeste mensen komen één keer omdat ze nieuwsgierig zijn. Daarnaast is het gewoon een leuk uitje, want na de les en het ontbijt kun je nog een rondje over de boerderij lopen en de dieren bekijken. Sowieso komen hier veel mensen uit de buurt met hun kinderen naar de dieren kijken en ze voeren.

Kinderen kunnen de geitjes melk geven uit kleine flesjes.

Wil jij geitenyoga ook een keer proberen? Stuur dan een berichtje naar Brenda. Haar mailadres vind je op de site.

Reacties

  1. Nou, ik geef toe dat ik hier nooit op gekomen was! 😉 Het ziet er grappig uit, en ik kan me ook wel iets voorstellen bij het loslaten en je overgeven aan de situatie, maar de hype begrijp ik geloof ik niet helemaal. Waarom met geiten? Het lijkt me persoonlijk ook wat onpraktisch in het stro (ik zou met alle stro, stof en haar waarschijnlijk binnen 5 minuten niet meer kunnen ademen…). Dus ik geloof dat ik het beter zou doen als toeschouwer – iemand moet de foto’s maken, toch? 😉

    • Het is héél onpraktisch zelfs! Maar ik heb wel heerlijk gelachen en dat is ook een vorm van ontspanning natuurlijk. 😉

Schrijf een reactie