fbpx

Laatste update: 12 augustus 2021

Pampus was ooit niet meer dan een vaargeul. Dat is nauwelijks voor te stellen als je nu Forteiland Pampus bezoekt. Je kunt er het fort ontdekken, op het terras hangen, lekker eten en zelfs workshops volgen. Pak de veerboot en ontdek Pampus!

Ik pak de veerboot naar Pampus vanuit Muiden. Het is een kort tochtje van zo’n 20 minuten, maar lang genoeg om al helemaal in de vakantie vibes te komen. Wat is dat toch met boottochtjes? In de verte zie ik al snel Pampus. Het is echt een ieniemini eiland (205×146 meter). Zo in de zon doet het bijna tropisch aan. 

Forteiland Pampus veroveren

Van de veerboot wandel je zo het restaurant in, waar je je bezoek kan beginnen met een kop koffie en een stukje taart. En misschien dat je straks hier ook weer eindigt met een Pampus biertje? 

Je bent vrij om te dwalen door het fort. Volg de route en ontdek Het Verhaal van Pampus met behulp van stukjes film en geluid. En trek vooral ook je eigen plan en sla eens een gang hier of daar in. Zo krijg je een goed beeld van het fort. Soms beland je in een donkere, smalle gang, dan weer in een bijna ruïne-achtige setting.

Er is ook een leuke attractie: Het Wapen van Amsterdam. Je stapt in een virtuele luchtballon en leert alles over de Stelling van Amsterdam. Je vliegt virtueel over de stad Amsterdam en de omgeving. Erg leuke ervaring! Ik was bang dat ik het enorm kinderachtig zou vinden, maar het is echt knap gemaakt.

Geschiedenis van de vaargeul en het eiland Pampus

De Stelling van Amsterdam is een serie van verdedigingswerken die Amsterdam moest beschermen. Forteiland Pampus is hier onderdeel van. Het werd eind 19e eeuw gebouwd. Bij de vaargeul Pampus werd een eiland met een fort gemaakt. Daarvoor waren bijna 4.000 heipalen van 11 meter nodig. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden er soldaten gestationeerd, maar die verveelden zich verschrikkelijk want ze hoefden nooit in actie te komen. In 1933 werd Forteiland Pampus alweer gesloten. Er werd daarna flink geplunderd en gekraakt, totdat een stel vrijwilligers het verval niet meer aan kon zien. In de jaren 90 kreeg Forteiland Pampus zo een recreatieve bestemming. 

Maar de geschiedenis van Pampus gaat nog veel verder terug. Pampus ligt namelijk vlakbij Amsterdam, op de grens van het IJmeer en het Markermeer. Vroeger was dit de Zuiderzee en kon je dus zo de zee opvaren. De schepen van de VOC voeren destijds (17e eeuw) over de Zuiderzee naar hun bestemming en weer terug. De ondiepe vaargeul Pampus maakte het schepen lastig de haven van Amsterdam te bereiken. De zwaarbeladen schepen werden met drijvers (scheepskamelen) de haven binnengeloodst. Een voor een, dus zo ontstond er file. Het kon wel dagen duren dat een schip dus voor Pampus lag. 

Voor Pampus liggen

Ja, dat is waar de uitdrukking ‘voor Pampus liggen’ vandaan komt. Want terwijl de zeelieden moesten wachten, zetten ze het op een zuipen. Tegenwoordig betekent het zoveel als dronken zijn, bevangen zijn door de hitte of je simpelweg niet kunnen bewegen. 

Er is een Pampus-biertje, een saison, dus je kunt proberen of je zelf voor Pampus kunt liggen!

Duurzaam eiland

De stichting die Pampus beheert, is sinds 2019 bezig om het forteiland te verduurzamen. Denk aan zonnepanelen en groenten verbouwen voor het restaurant. Uiteindelijk moet Forteiland Pampus volledig zelfvoorzienend zijn, zonder enige aansluiting met het vasteland. Mooi streven toch? 

Forteiland Pampus bezoeken

Plan je bezoek aan Pampus goed. Want naast de reguliere toegang, worden er regelmatig leuke dingen op Pampus georganiseerd. Je kunt er in de zomer bijvoorbeeld terecht voor het Zomerlichtdiner en je kunt er dan ook slapen. Het is sowieso handig om alvast je tickets online te reserveren

Hoe kom je op Pampus?

Pampus is alleen bereikbaar over het water. Je kunt gebruik maken van de veerdienst vanaf Muiden (leuk om te combineren met een dagje Muiden en Muiderslot), de veerdienst vanuit Amsterdam of kom met je eigen kano of SUP. Alle opties om op Pampus te komen vind je hier


Als je in Muiden op de boot stapt, dan kun je je auto hier gratis parkeren. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer tien minuten lopen naar het vertrekpunt van de boot.

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie