fbpx

Laatste update: 18 juni 2019

Wat is er lekkerder dan een vakantie tijdens een vakantie? Precies daarom wissel ik mijn vakantie op Ibiza graag af met een dagtripje naar Formentera. Scootertje huren en strandjes afgaan, heerlijk!

Met de boot naar Formentera

Vanaf Ibiza pak ik de boot naar Formentera. In de haven van Ibiza-stad zijn verschillende opties. Mijn beste vriend en ik mogen op uitnodiging mee met de boot van Balearia. De Balearia-boten zijn de grootste veerboten die de oversteek van iets meer dan een half uurtje maken. Volgens mij zijn ze ook de meest luxe: netjes schoon, comfortabele stoelen en er is zelfs een bar aan boord. Op het bovendek is het heerlijk vertoeven met het zonnetje en het uitzicht. Op de terugweg word ik getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Je kunt je kaartje eventueel alvast online kopen op Balearia.com of ga gewoon naar de haven en koop het kaartje daar. Je kunt een open kaartje kopen, zodat je op ieder gewenst tijdstip weer terug kan naar Ibiza. Als je wilt, kun je ook je huurauto meenemen naar Formentera.

Mocht je trouwens nog tips voor Ibiza willen, dan kun je hier lezen wat je op Ibiza kunt doen.

Met deze enorme boot varen we terug naar Ibiza.

Scooter huren op Formentera

In de haven van Formentera is het bij aankomst nogal chaotisch. Iedereen die van de boot afkomt, is op zoek naar vervoer. Auto’s, scooters, noem het maar op. Het is ontzettend druk bij de standjes direct in de haven. Daarom lopen wij wat verder door naar de kantoortjes aan de weg. Daar is vrijwel niemand. Wij hebben onze hoop gevestigd op een Renault Twizy: een tweezits elektrisch autootje. Helaas is die al verhuurd bij ProAuto. Daarom wordt het uiteindelijk een scooter van La Savina. De huurprijzen zijn overal ongeveer gelijk, zo’n 25 euro. Als je online boekt, kun je nog wel wat besparen.

Tip! Wil je een bijzondere auto of scooter huren op Formentera? Reserveer dan uiterlijk 24 uur van tevoren online.

Je kent misschien de uitdrukking ‘it’s about the journey, not the destination’ wel. Dat is op Formentera zeker waar. Verwacht geen groots en meeslepende bezienswaardigheden, maar geniet vooral van je scootertocht en de korte stops die je kunt maken. Ik som er een paar voor je op.

Bezoek aan San Francisco

San Francisco (San Francesc) is de hoofdstad van Formentera. Nou ja, zeg maar hoofddorp. Er wonen ongeveer 3.000 mensen. Rondom de kerk vind je de leukste straatjes om wat te winkelen en te eten. De witte huizen contrasteren heel mooi met de felgekleurde bloemen. De winkeltjes zijn vooral kleinere boetiekjes, en lokale kunstenaars zetten her en der een tafeltje op straat om hun creaties te verkopen. Met een uurtje heb je het meeste van het San Francisco al gezien, inclusief een koffiestop bij Big Store.

Platja de Migjorn

Het langste strand van Formentera ligt in het zuiden. Platja de Migjorn is maar liefst 4 kilometer lang. Soms is het een zandstrandje, soms meer rotsachtig. Maak een strandwandeling, neem een duik in het water, ga zonnen en begeef je dan naar Pelayo Chiringuito. Pelayo is mijn favoriete tentje aan het strand. Lekker simpel, ongedwongen, snelle service, aioli met extreem veel knoflook en een liter sangria voor 15 euro. Niks meer aan doen!

Far de la Mola

De vuurtoren van Far de la Mola ligt helemaal op het uiterste puntje van Formentera. De weg van 2,5 kilometer kruist dwars door het platteland van Formentera. De vuurtoren is leuk om te zien, maar eigenlijk gaat het om het uitzicht. Bij het uitkijkpunt is het meestal relatief rustig, misschien wel alsof je alleen op de wereld bent. Op een heldere dag zou je vanaf hier Mallorca kunnen zien. Het water en de klif lijken eindeloos. Als je er geen genoeg van kunt krijgen, zit er een klein restaurantje voor een verkoelend drankje. Zo rek je ook je bezoek wat: anders ben je met een kwartiertje alweer klaar.

Es Pujols

In de blog die ik las, werd Es Pujols omschreven als een gezellig dorpje met verschillende leuke beach bars en een leuk centrum. Zodra wij met onze scooter de straat naar het centrum inslaan, voelt het voor mij meteen aan alle kanten fout. Dus hier zitten alle toeristen die ik niet bij Far de la Mola of Platja Migjorn ben tegen gekomen! Dit stukje Formentera is duidelijk bedoeld voor de toeristische massa. We doen nog een dappere poging en parkeren onze scooter. We lopen langs de boulevard waar luide muziek wordt overstemd door dronken Engelsen. Misschien heb ik net het leuke stukje Es Pujols gemist, maar voor ons is het tijd om snel verder te rijden. Adios!

Playa Ses Illetes

Het Ses Illetes strand is een wat drukker strand dan Platja de Migjorn. Het ligt dan ook het dichtst bij de de haven en is daarom ook geliefd onder wandelaars en fietsers. Een deel van het strand ligt in het natuurgebied Ses Salines, daarom moet je met gemotoriseerde voertuigen een kleine entree betalen. Het strand van Ses Illetes is mede dankzij het natuurpark nog niet volledig uitgebuit. Hier vind je niet honderden strandstoeltjes, maar de mensen liggen hier gewoon lekker op hun eigen handdoekje in het zand. Ik kan me goed voorstellen dat het hier in de maanden juli en augustus wat te druk kan aanvoelen. Langs het strand vind je verschillende strandtenten. Kijk vooral even waar je je het prettigst voelt (Beso Beach = zien en gezien worden, Es Ministere = doe maar gewoon). En ook niet onbelangrijk: check welke open zijn, want daar ging ik eerder eens mee de mist in.

Playa Ses Illetes op Formentera.

 

Note: ik heb de boottocht van Balearia kosteloos mogen maken. Balearia heeft geen invloed gehad op de inhoud van mijn blog, maar ik heb ze uiteraard wel benoemd hier.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.