fbpx

Laatste update: 15 mei 2020

Lima is niet alleen de hoofdstad van Peru, maar is ook nog eens de food capital van het land. Acht van de vijftig beste Zuid-Amerikaanse restaurants (2015) zijn gevestigd in Lima, twee kunnen zich zelfs tot de beste vijftig van de wereld rekenen. Je begrijpt wat ik in Lima doe: eten, eten, eten… tot ik in een foodcoma raak.

Jamon del Pais bij La Lucha

Ik heb drie dagen in Lima, dus ik moet keuzes maken. Ik start bij La Lucha. Een broodjeszaak met drie vestigingen in Lima. De zaak gaat om acht uur ‘s ochtends open en dan staat er al een rij. Daar sluit ik me bij aan, want dat lijkt me een goed teken. Ik kies een sandwich Jamon del Pais. Een lokale bereiding van ham gecombineerd met salsa criolla (zoete uiensaus) op een broodje. Het is zo lekker, ik ga zelfs nog een tweede keer. Het recept lijkt trouwens niet zo  moeilijk, dus als je interesse hebt: check About Food.

Seafood platter bij El Muelle

Ik krijg een tip om voor de lunch naar El Muelle te gaan. Het sharing platter staat daar hoog aangeschreven. Terecht, want je krijgt veel en zo kun je mooi wat dingen uitproberen. Ceviche mixto (vis, garnalen en octopus aangemaakt met ondermeer uien en limoen), arroz con mariscos (rijst met zeevruchten), causa (aardappelpuree terrine met vis, avocado en een soort mayonnaise), chicharron de pescado (gefrituurde vis) geserveerd met mais en zoete aardappel. En natuurlijk een cerveza (biertje) ernaast. Genieten!

Food tour door Lima

Omdat ik al vele ceviches heb verorberd in Zuid- en Centraal-Amerika, vind ik het hoog tijd dit te leren maken. Daarom ga ik mee met een tour van de Lima Gourmet Company. Een soort food tour. Veel te duur voor mijn backpackersbudget, maar gezien het toch zo’n beetje de laatste dag is, doe ik het toch. Dit is  duidelijk niet een tour voor backpackers: we halen deelnemers op bij de chiqueste hotels van de stad. Ik voel me er eerst een beetje opgelaten bij, maar dat loopt al snel los. We proeven lokale sapjes, proberen veel fruitsoorten en maken pisco sours (een Peruaanse cocktail) en ceviche.

Trots op Peruaans eten

Peruanen zijn heel trots op hun keuken. Een Peruaanse dame houdt een fel pleidooi tegen de Colombiaanse ceviche. “Ze stoppen er ketchup in, hoe durven ze?” Het is absoluut niet aan te raden om voedsel af te slaan, dat is een grove belediging. Slechts schoorvoetend accepteren mensen dat je iets echt niet lekker vindt. Zo zijn er in Peru ruim 3800 soorten aardappelen. Een exemplaar dat naar zand smaakt, krijg ik echt niet weg. Ik negeer de verontwaardigde blikken aan tafel.

Lunchen naast de ruïne van Huaca Pucclana

Bij de tour is een lunch bij Huaca Pucclana inbegrepen. Een vrij chique restaurant direct naast de 1500 jaar oude Huaca Pucllana ruïnes. Een prachtige setting, waar ik me op mijn slippers niet helemaal op mijn plek voel, maar dat vergeet ik direct als het eten wordt gebracht. Mooie plateaus om te delen met kleine kunstwerkjes van eten. Ik heb mazzel: degene met wie ik deel houdt niet van desserts. All mine! Achteraf blijkt dat zelfs de drankjes inclusief zijn. Ik heb spijt van mijn keuze voor een goedkoop biertje in plaats van het wijnarrangement.

Dessert bij Huaca Pallaca

Twee lunches bij La Mar

Op mijn laatste dag in Lima ga ik naar de nummer 15 op de lijst van 50 beste restaurants van Zuid Amerika: La Mar. Reserveren kan niet, dus iedereen staat geduldig in de rij. Dat ik in mijn eentje wil eten is heel handig. Ik mag de rij overslaan en direct plaats nemen bij de bar. De bediening is snel en legt alles rustig en duidelijk uit. Ik heb niet eens tijd om met mijn ogen te knipperen en er staat al gepofte mais en bananenchips met heerlijke dieps voor mijn neus. Daar hoort een heerlijke cocktail bij. Ik begin met één lunchgerecht en bestel er later nog eentje. Gewoon omdat het kan. Eerst een proeverij van causas (dat aardappelpuree taartje) en daarna mijn laatste ceviche in Zuid-Amerika.

Met dit heerlijke eten valt het afscheid nemen van Zuid-Amerika me extra zwaar. Ik breng nog een paar uur door in de roes van mijn foodcoma. Ik heb nu al zin om terug te gaan naar Peru. Dan staan restaurant Central en Maido hoog op mijn verlanglijstje.

Meer Peru inspiratie?

Benieuwd wat er nog meer is te beleven in Peru? Start alvast aan de voorpret met een reisgids. Zeker als ik ga rondreizen kies ik voor Lonely Planet vanwege de praktische informatie. Te koop bij onder andere Bol.com en Book Depository.

PERU - blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie