fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

Mahahual is een extreem relaxed vissersdorp aan de Mexicaanse kust. Voor mij is het de plek om even helemaal niks te doen en bij te komen van alle indrukken die ik tot dan toe heb opgedaan.

Cruiseship madness

Als ik Lonely Planet (aff.) mag geloven, wonen er 920 mensen in Mahahual (2016). Op de dagen dat de cruiseschepen aanleggen in de Costa Maya haven, kunnen er wel 10.000 toeristen het dorpje bezoeken! Dan is het wel topdrukte hoor. Het hele dorp verandert plots in een chaotische toeristische bestemming vol souvenirshops, gehaaste taxichauffeurs en wanhopige tourverkopers. Dit is het moment voor de lokale bevolking om geld te verdienen. De cruise-mensen brengen een bliksembezoek van zes tot acht uur en gaan dan weer aan boord. Een groot gedeelte komt niet eens verder dan de haven. De rust is dus snel wedergekeerd. Alleen in het hoogseizoen verwacht Mahahual zo’n drie keer per week de cruiseschepen. In het laagseizoen slechts een paar keer per maand Het cruiseschipgebied is, op de dagen dat er geen schip is, niet toegankelijk.

Tip: Kom je naar Mahahual voor je rust? Check dan op deze site even of er cruiseschepen aanleggen tijdens je verblijf.

Uitvalsbasis voor Banco Chincorro

Tijdens mijn verblijf wordt Mahahual niet overspoeld door toeristen, maar door regen. En het is nog wel het droge seizoen. Hoe oneerlijk is dat? Tussen de buien door is het makkelijk genieten hier. Het zand is zo zacht en het blauwe water blijft lang ondiep. Het dorp is een perfecte uitvalsbasis voor duik- en snorkelexcursies naar het Banco Chinchorro rif. Ik ben lui en sla al dat moois over. Ik eet, drink, lees en slaap.

Verblijfopties in Mahahual

Slapen doe ik bij hotel Ko’ox Matan Ka’an. De vriendelijke Gerben is hier de manager én bekend van tv! Een beetje dan, hij deed jaren geleden mee aan Ik vertrek. De kamers zijn simpel maar ruim en je kan met ongeveer tien man tegelijk de douche in. Mocht je dat willen. Let wel even op bij het boeken: er komt nog 19% aan belastingen bovenop de prijs op Booking.com (aff.) Ga je voor een socialer, meer backpacker-achtig iets, check dan Blue Kay (aff.). Dat zit direct aan het strand en heeft een hele chille vibe.

Eten en drinken

Blue Kay heeft ook een gelijknamig restaurant en hoewel de sfeer dus heel fijn is, en de opmaak van de borden ook, vind ik het toch tegenvallen. Het is gewoon niet zo lekker helaas. De pannenkoeken bij het ontbijt zijn iets te droog en de koffie is ondrinkbaar. Ik probeer het er zelfs een tweede keer en weer ziet het er mooi uit, maar de smaak is niet oké. Ik raad je daarom liever Nochoch Kay aan voor het avondeten. Dit visrestaurant doet haar naam eer aan. Nochoch Kay betekent namelijk grote vis en ja hoor, de porties zijn groot.

Genieten van het strand, de palmbomen, het blauwe water en de vissende pelikanen doe ik het liefst bij Yaya beach club. Hier hebben ze fijne bedden en goede service. Als je hier eet en drinkt, mag je gratis gebruik maken van de faciliteiten. De shakes zijn echt heerlijk en ik ben dol op Green Delight: een avocado toetje met yoghurt en koekkruimels. Yum! Aan de achterzijde van Yaya zit voor de liefhebber ook een kleine yogastudio.

Met de bus naar Mahahual

Mahahual is echt klein. Ter illustratie: het busstation is een bankje en een stoeltje voor de lokale slijter. Hier kun je ook je bustickets kopen voor de ADO bus. Tulum ligt op ongeveer drie uur rijden en Bacalar op zo’n 1,5 uur.

Tip: In het ‘centrum’ is geen pinautomaat (jan ’18). Hiervoor moet je naar het Costa Maya Inn hotel, vlakbij de Costa Maya cruiseschip haven. Dat is wel een stukje lopen. Voldoende contant geld meenemen dus!

De enige plek waar je kunt pinnen in Mahahual.

Schrijf een reactie