fbpx

Laatste update: 14 november 2016

In m’n eentje naar een restaurant gaan, doe ik thuis echt nooit. Op reis is er soms geen keuze en moet ik er toch aan geloven. Het voelt wat ongemakkelijk zo alleen. Dat blijkt nergens voor nodig in Lissabon, Portugal.

Bah, alleen eten…

Ik ben in Lissabon vanwege een evenement voor werk. Ik plak er nog wat extra tijd aan vast voor sightseeing. Dat betekent dat ik maar liefst vier keer met mezelf uit eten moet. Ja, ik schrijf ‘moet’. Op reis ben ik heus wel eerder alleen gaan eten. Soms geheel vrijwillig, soms omdat het niet anders kon. Toch kan ik me daar best zenuwachtig over maken. Alsof iedereen in het restaurant me aankijkt en ontzettend raar en zielig vindt. Zelfs al is dat waar, ik moet toch eten. En ik weiger om in een land als Portugal mezelf naar de McDonald’s en de Pizza Hut te slepen.

Wijnen en hapjes

Misschien heb ik dikke mazzel hoor, maar ik zit vier avonden op rij echt super relaxed in een restaurantje. Ik zit oprecht op m’n gemak. Ik krijg een fatsoenlijke tafel (geen verdomhoekje) en de bediening is erg behulpzaam en servicegericht. Ik zou er bijna een gewoonte van maken om alleen uit eten te gaan! Ik ben bij vier plekken geweest die een beetje vergelijkbaar zijn: goede wijnen en kleine hapjes. Zo kan ik meerdere dingen uitproberen terwijl ik een boek lees.

Mini Bar Teatro

De eerste avond heb ik meteen de chiqueste te pakken van de vier: Mini Bar Teatro is een ‘gourmet bar’. Het is gevestigd in een voormalig theater en dat inspireerde sterrenchef José Avillez ook om iets bijzonders neer te zetten. Niets is wat het lijkt. Het menu is opgedeeld in aktes waar ik kan aanstrepen wat ik wil eten. Een beetje alsof ik all you can eat sushi bestel. De serveerster is super behulpzaam en wijst me aan welke gerechten ik ook kan halveren zodat ik meer dingetjes kan proberen. Handig, want niets is wat het lijkt op deze kaart. Een eetbare caipirinha, een olijf gemaakt van olijfolie en Ferrero Rocher van foie gras… Het kan hier allemaal. Ik heb een heerlijk plekje bij het raam met een goede stoel en voldoende licht om te lezen. Voorlopig hoef ik hier niet weg!

Mini Bar Teatro
R. António Maria Cardoso 58

Grapes & Bites

Grapes & Bites is een tapasbar en wijnbar. Ik kan hier kiezen uit meer dan 200 wijnen! Zo veel keuze kan ik niet aan, dus ik laat me graag adviseren door de ober. Ik bestel een paar tapas en hij raadt me een rode wijn aan. Ik ben blij dat ik het advies opvolg, want de wijn is erg lekker. Terwijl ik een paar bladzijden lees in mijn boek, komt er een gitaarspeler naast me zitten. Hij speelt vier avonden in de week bij Grapes & Bites. Klassiekers, maar ook eigen werk. We maken een poosje een praatje over boeken. Ook het andere personeel is vriendelijk en spraakzaam. Ik heb het best gezellig zo eigenlijk. Je kunt trouwens ook blijven slapen bij Grapes & Bites. Er zijn meerdere kamers beschikbaar.

Grapes & Bites
Rua do Norte, n81 R/C

Taberna de Saudade

In één van de verdwaalstraatjes in Bairro Alto vind ik het piepkleine Taberna de Saudade. Acht kleine tafeltjes, één serveerster en zachte Fado muziek op de achtergrond. Ik wring me tussen de tafeltjes door en bemachtig het plekje achterin naast de bar. Het is wel een toeristenplek: er is geen Portugees te bekennen. Voor 15 euro kan ik vijf verschillende tapas uitproberen die ik zelf mag uitkiezen van de kaart. Het eten is gewoon simpel en lekker. Wat dat betreft dus niet heel uniek, maar dat maakt het huiskamergevoel in het restaurant meer dan goed.

Taberna de Saudade
Rua Presidente Arriaga 69

The Old Pharmacy – Wine Inn

Ik houd me vast aan mijn formule van wijn en tapas en beland de laatste avond in The Old Pharmacy – Wine Inn. Ook hier word ik weer hartelijk ontvangen en helpt de ober me bij het kiezen van een wijntje. De menukaart is hier wel wat beperkt. De porties zijn echter royaal. Ben je echt op zoek naar een stevige maaltijd, dan moet je misschien eerst dat gaan doen en daarna hier een lekker glas wijn komen drinken. Zelfs al is het druk, toch mag ik in mijn eentje een tafel claimen waar ze tenminste vier personen aan kwijt hadden gekund. Ze hadden makkelijk meer geld aan die tafel kunnen verdienen. Supernetjes dus dat ze mij daar lekker op mijn gemak laten zitten.

The Old Pharmacy – Wine Inn
Rua Diario de Noticias 83

Dat waren ze dan. De vier plekken waar je prima in je eentje kunt gaan eten zonder je ongemakkelijk te voelen. Trouwens… je mag natuurlijk altijd met meer mensen gaan he? Geen probleem!

Reacties

  1. Leuk om te lezen. Gelukkig ben ik niet de enige die wat moeite heeft om alleen uit eten te gaan. Misschien was deze blog wel het laatste setje om in januari een tripje naar Lissabon te boeken met Me, myself and I .

  2. Ziet er heerlijk uit! Ik vind het ook altijd lastig om in mijn eentje uit eten te gaan, maar als je eenmaal zit (met e-reader) is het eigenlijk best wel leuk, lekker mensen kijken 🙂

    • Ja, ik moet mezelf echt even dwingen om te gaan (niet eten is ook geen goed plan) en dan valt het eigenlijk altijd best mee.

Schrijf een reactie