fbpx

Laatste update: 12 oktober 2018

Tijdens een bezoek aan Keulen voor werk, ontdek ik in mijn vrije tijd de fijnste plekken om in m’n eentje te eten. Niks hoogdravends, maar wel leuke plekken waar ik me vooral op m’n gemak voel in de wijk Belgisches Viertel.

Laagdrempelige restaurants in Keulen

Als ik voor mijn werk een klein tripje mag maken, doe ik zonder aarzeling een vreugdedansje. Hoe tof is het om m’n reisliefde te kunnen combineren met m’n werk? Er is maar één nadeel: ik zal met mezelf uit eten moeten gaan. Ik denk dat ik dat tot in het eind der tijden lastig zal blijven vinden. Maar ja, ik kan moeilijk drie dagen niet eten, nietwaar? Dus maak ik er een sport van om laagdrempelige tentjes te vinden waar ik me geen rare snuiter voel.

Vanwege minimalistisch inpakken besloot ik mijn camera thuis te laten. Daar heb ik achteraf wel een beetje spijt van. De kwaliteit van mijn telefoonfoto’s laat wat te wensen over… Sorry daarvoor!

Café Hommage

Voor ontbijt en lunch is Café Hommage ideaal. Het is een knus tentje met simpele, verse gerechten. Ik ben de eerste gast en Hommage moet nog een beetje opwarmen qua temperatuur. Bij de toonbank hangt de menukaart en daar moet ik ook bestellen. Er staan jonge mensen in de bediening die direct overschakelen naar Engels zodra ze mijn slechte Duits horen. Er zijn een paar kleine zitplaatsen. De meubels kun je vintage noemen, of oude troep. Ik vind het vooral knus. Ook buiten zijn een paar zitplaatsen voor de mooie dagen.

Ontbijtje bij Hommage in Keulen

Je kunt elke dag al vanaf 8 uur ’s ochtends ontbijten bij Hommage. Tussen 8,30 en 9.30 uur is het zelfs happy hour: dan kost je kop koffie maar € 1,80. Veel Duitsers komen dan ook een kopje koffie voor onderweg afhalen. Sowieso is dit een heel betaalbaar tentje. Je betaalt maar een paar euro voor een broodje. De grote eters hebben misschien wel een tweede broodje nodig, of een lekker stuk huisgemaakte taart.

Adres: Friesenstraße 75

Kaffeesaurus

Sinds eind augustus 2018 zit er een all-day-breakfast concept op de Friesenplatz in Keulen. Kaffeesaurus is de naam. Ook deze plek is al vanaf acht uur geopend. Handig dus, als je net als ik gewoon een kantoordag voor de boeg hebt. Het is bij mijn bezoek nog wel te merken dat het allemaal nog een beetje nieuw is. Er wordt iemand ingewerkt en mijn eggs benedict zijn niet 100% gelukt: het eigeel zit aan de buitenkant. Helaas is het stukje avocado op mijn bord oneetbaar, want die is nog niet rijp. Toch vraag ik je Kaffeesaurus een kans te geven.

Kaffeesaurus heeft echt veel potentie. Als het hele personeel z’n draai heeft gevonden, kan het haast niet anders of dit wordt een super populaire plek. Ik kan me goed voorstellen dat je hier ook prima een poosje met je laptop gaat zitten. De inrichting is heel licht en Scandinavisch. Het doet me ook een beetje denken aan the breakfast club in Amsterdam. De koffie is ook echt goed. Kaffeesaurees heeft dan ook een eigen koffiebranderij én bakkerij.

Adres: Friesenplatz 15

Tip! Neem contant geld mee. In Duitsland is het vreemd genoeg op veel plekken alleen mogelijk om contant te betalen.

Bai Lu Noodles

Ik beland in een zijstraatje en wil net teruglopen naar de hoofdstraat als mijn oog valt op Bai Lu Noodles. Het is een klein Chinees restaurant en oogt heel fris. De eigenaren zijn ver weggebleven van de stereotype rode lantaarns en gouden katten. Het is juist heel eigentijds en modern met lichte kleuren. Er zitten nog wat andere mensen in hun eentje achter een enorme kom noodles verstopt. Ik besluit dat ik hier zonder schaamte met mezelf uit eten kan.

Eén van de serveersters heeft een t-shirt aan met de tekst “David Bowie is watching you”. Ik vind dat wel leuk, een beetje eigenzinnigheid. Beide serveersters zijn heel lief en proberen me in het Engels te helpen. Ik kies voor een noodle soep, eentje zonder peper-icoontjes op de kaart. Dat durf ik niet aan bij echte Chinezen. Binnen no-time staat er een enorme kom voor mijn neus. Zelfs de kleine variant is dus heel groot, en heel lekker.

Adres: Palmstrasse 41

Frittenwerk

Hoewel ik fastfood probeer te vermijden, trakteer ik mezelf toch op een bezoekje aan Frittenwerk. Dat mag, want het is net even anders dan een McDonalds of Burger King. Frittenwerk staat bekend om friet van de beste aardappels. Ze maken verse friet op verschillende manieren en met verschillende toppings. Geen saai frietje mayo hier dus.

Ik ga voor de Tijuana Street Fries: knoflookfrietjes met avocado, tomaat en sour cream. Yummie. Vrijwel alle varianten zijn 5 tot 7 euro. Tussen zes en zeven ’s avonds is Frittenwerk druk. Mensen staan letterlijk in de rij. Bij deze chique snackbar met als slogan ‘fries before guys’ kun je je prima in je eentje vertonen, zonder je zielig te voelen. Frittenwerk zit ook nog eens op een drukke straathoek, dus het is heerlijk mensen kijken.

Adres: Ehrenstraße 94

Tip! Keulen is trouwens heel goed te bereiken met de internationale trein, en helemaal niet zo duur. Bekijk de prijzen bij NS International (aff.).

Schrijf een reactie