Seoul en eten, dat gaat hand in hand. Maar laat ik eerlijk zijn: na drie dagen in Seoul kan ik onmogelijk beweren dat ik de beste tips restaurants in Seoul voor je heb. Daar heb je weken, misschien wel maanden voor nodig. Wat ik wél kan delen? Mijn eerste ervaringen met de Koreaanse eetcultuur. De dingen die ik heb geprobeerd, de plekken waar ik ben geweest en vooral wat ik ervan vond. Doe er je voordeel mee!
Street food op Gwangjang Market
De beste manier om kennis te maken met Koreaans eten? Een food tour. Ik boek een tour via Secret Food Tours en onze gids Jae neemt me mee over de Gwangjang Market. En wat een ervaring is dat.
De markt is overweldigend. Kraampjes tot in het oneindige, dampen van de hete pannen, mensen die roepen. En overal eten dat ik niet herken. Dit is precies waarom een gids zo handig is: anders zou ik niet weten waar ik moet beginnen.


Wat ik probeer op de markt
Kimchi Mandu
We beginnen met kimchi dumplings. Hartig en vol smaak. Een goede start.
Napjak Mandu
Platte gefrituurde dumplings. Knapperig en lekker, iets lichter dan de kimchi variant.

Nokdu-jeon
Goudgele, hartige pannenkoeken van mungbonen. Ziet er simpel uit, maar smaakt verrassend goed. Op de markt maken heel veel kraampjes dit, maar wij eten het bij een plek die op Netfix Chef’s Table is geweest. Hier. Veel plekken op de markt hebben trouwens posters met ‘bekend van tv’ hangen hoor.

Yukhoe
Beef tartare, Koreaanse stijl. Delicaat en smelt op je tong. Dit is een van de hoogtepunten van de tour voor mij, maar ik merk ook meteen cultuurverschillen tussen de toeristen onderling. Sommigen gruwelen van een rauw ei, terwijl ik dat niet zo’n probleem vindt.

Tteokbokki
Pittige rijstcakes waar je stevig op moet kauwen. Ik ben een beetje besluiteloos hierover. Het is vooral de structuur die ik niet prettig vindt, de smaak is goed.

Eomuk
Een soort pannenkoek op een stokje, gegaard in een bouillon met een stevige vissmaak. Deze is niet aan mij besteedt. Maar aan de Koreanen duidelijk wel, want eomuk zie ik tijdens mijn reis nog bij veel marktkramen en eettentjes aangeboden worden.

Nakji Tangtangi
Verse octopus, licht gekruid en rauw geserveerd. Bold en levendig, zegt gids Jae, want de octopus kronkelt nog op het bord. Ik zeg: taai en niet mijn ding. Je moet echt heel veel kauwen. Maar wel leuk om te proberen natuurlijk.

Sikhye
Een zoete, gefermenteerde rijstdrank. Toch ook best verfrissend.

Yakgwa
Traditionele honingkoekjes als dessert. Zoet en een beetje plakkerig, wel lekker. En ik had ‘m al op voordat ik de foto had gemaakt, oeps!
Je kunt al deze gerechten (en nog veel meer) proberen op de Gwangjang Market. Op eigen houtje, of dus met de Secret Food Tour.
Traditioneel theehuis in Ikseon-dong
We sluiten de food tour af in Ikseon-dong, in een traditioneel theehuis. Geen gewone thee uit een zakje, maar bijzondere smaken die je zowel koud als warm kunt bestellen.
Je kunt kiezen uit verschillende opties zoals ssanghwa-cha (een thee die verwarmt), omija-cha (gemaakt van vijfsmaakbessen) of saenggang-cha (gemberthee). Ik ga voor de green plum thee en dat is haast meer frisdrank als thee.

De koffiecultuur in Seoul
Koffie is groot in Seoul. Ik bedoel echt groot. Overal vind je koffiezaakjes, van kleine tentjes tot hippe specialty coffee bars. En de Koreanen nemen hun koffie serieus.
Iets wat me opvalt: je zoekt eerst een plekje, dan pas bestel je. Mensen leggen gewoon hun telefoon of tas neer op een tafeltje (soms op de derde verdieping) en gaan dan rustig naar beneden om te bestellen. Blijkbaar geen probleem hier.
En nog iets: kaneel op de koffie is blijkbaar een ding. Ik vind dat niet lekker, dus bij het bestellen probeer ik steeds duidelijk te maken dat ik geen kaneel wil. Met wisselend succes. De meest effectieve methode blijkt ‘cinnamon no’ te zeggen terwijl ik een kruis maak met mijn handen.
Er zijn honderden, duizenden koffiecafe’s in Seoul. Dus je hoeft niet actief op zoek naar koffie, coffee will find you. Hier toch een paar suggesties:
- Comfort. Mooi uitzicht over de stad vanaf het dakterras. Tip: je kunt via het dakterras naar binnen, dat is de makkelijkste route. Naver (het alternatief voor Google Maps in Zuid-Korea) stuurde ons via een weg onderlangs, maar bovenlangs via het dakterras is veel beter. Google Maps locatie
- Rain Report. Hier hebben ze permanente regen gemaakt in de kleine binnentuin. Daar komen mensen graag hele fotoshoots doen. De koffie is goed, maar vooral de installatie is de reden waarom mensen hier komen. Google Maps locatie

De salt bread hype
Salt bread, of sogeum-ppang, is de laatste jaren enorm populair geworden in Zuid-Korea. Het zijn zachte, luchtige broodjes met een subtiel zoute smaak. De Koreanen zijn er gek op, dus ik doe mee.
Tijdens de food tour gaan we na de markt gaan we naar de sfeervolle straatjes van Ikseon-dong. Hier stoppen we voor sogeum-ppang, oftewel salt bread. Een moderne lekkernij die snel een lokale favoriet is geworden, legt Jae uit.
En ja, wees voorbereid op een rij. Want op social media zie je volop video’s van mensen die met liefde in de rij staan voor dit brood. Je kunt de broodjes zonder vulling nemen, of gevuld met bijvoorbeeld pistachecreme of een variant met truffel en slagroom.
Ik neem de pistache (en dat doet denken aan een gevulde cornetto uit Italie) en mijn reispartner die laatste. Truffel en slagroom klinkt als een vreemde combinatie, maar het werkt verrassend goed. Het brood zelf is lekker zacht en het zoute element in combinatie met de zoete vulling is een interessante mix.


Later probeer ik ook nog de salt bread bij Jayeondo Sogeumppang in Yeonnam. Hallo lange rij! Hier staat maar één ding op het menu: salt bread. En iedereen wil het. Wij dus ook. Voor 12.000 won krijg je een zakje met 4 broodjes.
Sluit aan in de rij en bestellen doe je via een automaat. Er staat wel een dame te helpen om de doorloop zo snel mogelijk te laten zijn. Vervolgens ga je in de tweede rij staan om de broodjes af te halen. Maar omdat iedereen precies hetzelfde bestelt, gaat het eigenlijk best snel. De broodjes zijn nog warm in het zakje.
Snap ik de hype? Uhm, lekkere broodjes, maar wel een beetje plain. Gewoon zacht wit brood, iets zoutig, in croissantachtige vorm. De versie uit Ikseon-dong met vulling vind ik eerlijk gezegd lekkerder.


Korean BBQ: hoe werkt dat eigenlijk?
Korean BBQ is natuurlijk een must in Seoul. Maar hoe werkt het precies? Ik kom erachter dat het per restaurant verschilt. Soms barbecuen we zelf, soms wordt het voor ons gedaan.
Bij het eerste restaurant waar we zitten, zijn we een beetje onwennig. Mogen we zelf bbq’en? Dat blijkt niet de bedoeling. Het personeel bakt het vlees voor je, draait het om op het juiste moment en snijdt en knipt (met schaar ja) het in hapklare stukjes. Schortje om en genieten maar.

We betalen €89 voor twee personen bij HWASEOL (Google Maps locatie), wat niet goedkoop is, maar het is wel een uitgebreide maaltijd met goed mals rundvlees. Je krijgt niet alleen het vlees, maar ook allerlei bijgerechten (banchan). Kimchi, ingemaakte groenten, sla om je vlees in te rollen – het is een hele belevenis. En bij aankomst staat er een rij met Koreanen, dus dat lijkt me een goed teken!

Let op: bij veel Korean BBQ restaurants moet je minimaal voor twee bestellen. Vraag het even na als je alleen bent.


Dumplings bij Yeonnam Dumpling
Simpel maar lekker. Dat is de beste omschrijving van Yeonnam Dumpling. Het is een Chinees georiënteerde dumplingzaak waar alles binnen no-time op tafel staat.
We bestellen spicy dumplings, pan fried dumplings, krabtoast en een komkommergerecht voor de vitamientjes. De krabtoast is een gokje en het blijkt een goede gok. Het lijkt op een soort tosti gevuld met krab, lekker vet en geserveerd met een knoflooksaus. Sowieso is het eten hier erg lekker, alleen gaat het allemaal wel erg rap. Het is echt bestellen, eten, betalen, weg. Perfect voor een snelle hap dus.



Ramen bij Ramen Fighters
Ook bij Ramen Fighters is het simpel maar goed. Ik bestel noedels met kip, niet pittig. Bestellen gaat via een automaat bij de ingang, je eet aan de bar en de kok staat voor je neus te koken.
Toen we even vastliepen bij het bestellen, kwam de kok direct helpen. Vriendelijk en snel. Het eten is precies wat je verwacht: een goede kom ramen voor niet te veel geld.


Desserts: bingsu proberen
Bingsu is een Koreaans toetje gemaakt van schaafijs. Bij Dear Daon bestel ik de custard variant. Het is een grote portie, dus gelukkig delen we hem. En? Erg lekker. We krijgen er een klein potje caramelsaus bij die we er halverwege doorheen roeren. Kom maar door met die bingsu hoor! Dit is wel de eerste, maar zeker niet de laatste bingsu in Zuid-Korea!


Drinken in Seoul: uitdagend
Iets wat ik niet had verwacht: bij veel plekken in Seoul mag je ’s avonds niet alleen een drankje doen. Je moet er iets te eten bij bestellen. Dat maakt even snel ergens een biertje doen wat lastiger.
Craft Hans
Een van de weinige plekken waar we gewoon konden borrelen is Craft Hans in Hongdae. Het is een craft beer café en blijkt een populaire plek voor buitenlanders. Een veilige keuze als je gewoon even een biertje wilt.
Grappig detail: we vonden de naam Hans eerst heel grappig, maar het blijkt van Han’s te komen. Geen Duitse Hans dus.

Howl in the Bar
Na veel zoeken naar een plek waar we gewoon een drankje kunnen doen zonder verplicht eten erbij, belanden we bij Howl in the Bar voor een cocktail. Het is echt een hole in the wall qua formaat, maar de cocktails zijn goed.

Hoe bestellen werkt in Seoul + andere eettips
Een paar praktische dingen die handig zijn om te weten:
Overal automaten
Bij veel plekken bestel je via een automaat, soms moet je zelfs bij binnenkomst een nummertje trekken voor een tafel bij een automaat. De bestelautomaten staan soms bij de ingang, soms aan tafel. Meestal kun je wel Engels selecteren als taal en anders moet je even met je vertaalapp aan de slag.
Eerst betalen, dan eten
Vaak betaal je eerst en krijg je dan pas je drankje of eten. Omgekeerd dus van wat je misschien gewend bent.
Schortjes
Bij Korean BBQ en sommige andere gerechten krijg je een schortje aangeboden. Niet zo fashionable, wel praktisch.
Bestek en stokjes
Er zit vaak een laatje in de tafel voor bestek (meestal alleen een lepel), stokjes en servetten. Handig om te weten, anders blijf je zoeken.
Stoel en opbergbox ineen
De stoel is vaak ook meteen een opbergbak voor je jas of tas. Even het zitvlak openklappen dus.
Trotseer de rij
In mijn thuisstad Amsterdam zou ik echt nooit aansluiten in de zogenaamde TikTok-rijen, maar in Zuid-Korea lijkt dit heel gewoon. En dus sluit ik ook aan zonder precies te weten waarvoor ik in de rij sta. Meestal pakt het goed uit!
De beste eettips voor Seoul?
Ik heb echt genoten van het eten in Seoul. Alles is anders dan thuis, en dat maakt het juist leuk. Niet alles vind ik even lekker (die levende octopus sla ik voortaan over), maar het is wel de moeite waard om alles te proberen.
De koffiecultuur is fantastisch, street food is overal en altijd vers, en Korean BBQ is voor herhaling vatbaar (nog een keer, nog een keer!). En ja, het is soms verwarrend hoe het bestellen werkt en wat je precies eet, maar dat hoort er ook bij.
Zijn dit de beste tips voor Seoul? Nee, daarvoor ben ik te kort geweest. Maar het zijn wél de plekken waar ik ben geweest en de dingen die ik heb geprobeerd. En misschien geeft dat je genoeg inspiratie om zelf op onderzoek uit te gaan.
Want dat is eigenlijk het leukste aan eten in Seoul: gewoon een kraampje uitkiezen dat er goed uitziet, iets bestellen waarvan je geen idee hebt wat het is en kijken of het je bevalt. Soms valt het tegen, soms is het verrassend lekker. Eet smakelijk!
Meer Zuid-Korea inspiratie

Handige links voor je Zuid-Korea trip
- Accommodatie. Altijd handig is Booking.com, maar vergelijk prijzen. Trip valt in Zuid-Korea vaak veel goedkoper uit, maar je kunt ook even kijken bij bijvoorbeeld Trivago. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld.
- Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide, Klook en Viator. ‘Gratis’ wandeltours boek je bij Freetour en toffe food tours bij Secret Food Tours.
- Attracties en musea. Voor 5% korting op musea en attracties kun je bij Tiqets de kortingscode KIMOPREIS22 gebruiken.
- Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Meer prijzen vergelijken? Dat kan bij Discover Cars.
- Geld. In Zuid-Korea kun je op de meeste plekken betalen met je pinpas of creditcard, maar wat cash meenemen kan nooit kwaad. Bestel voordat je gaat alvast Zuid-Koreaanse won bij GWK Travelex.
- Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
- Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo. Gebruik de code THISIS8469 voor korting.
- Trein en bus. Koop je treintickets direct op de site van Korail en intercity bussen ook direct via deze site. Sommige reizen kun je ook op Klook of via 12Go reserveren. Voor lokaal vervoer in de stad gebruik je een T-Money kaart.
- Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? Je hebt verschillende opties: ANWB vakanties, Sawadee of TUI.
- Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check in ieder geval Momondo, Kiwi en Trip.
Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.
