fbpx

Laatste update: 19 oktober 2024

Oké, wat MOET je echt eten in Trapani? Zet couscous alla trapanese maar op je lijstje en ook een Pinsa Siciliana. En sowieso een cornetto met pistachevulling. En, en, en, en… Ik kan nog wel even doorgaan, maar bij welke restaurants en bars kun je al dat lekkers zelf ervaren? Ik geef je graag tips voor eten en drinken in Trapani. 

Beste restaurants van Trapani

Met een bezoekje van twee dagen aan Trapani kan ik natuurlijk onmogelijk beweren alle restaurants en bars te kennen. Maar ik deel wel graag de adresjes die mij goed bevallen zijn met je. En er is nog zo veel meer. Keuzestress! Soms is het beter om niet te plannen en uren te zoeken naar hét beste restaurant, maar gewoon ergens neer te ploffen. De Italianen staan bekend om hun keuken, dus dikke kans dat je gewoon goed zit.  

Lokale specialiteiten

Wat ik wel altijd even doe, is uitzoeken wat de lokale specialiteiten zijn. Als je in Italië bent, moet je op z’n minst één keer ontbijten zoals de Italianen dat doen: met een koffie en een cornetto. Een cornetto is een croissant en die wordt vaak gevuld, bijvoorbeeld met pistache creme. Je kunt natuurlijk ook voor een gevulde cannoli kiezen. Hier op Sicilië groeit de pistacheboom ontzettend goed, dus je zult tijdens je Sicilië reis nog veel meer gerechten met pistache tegenkomen. 

Cannoli Sicilië

Verder moet je uiteraard een keer een Aperol Spritz drinken – dat hoeft geen verdere uitleg toch?

Maar let in Trapani ook op de couscous gerechten. Omdat Sicilië relatief dichtbij Tunesië ligt, is couscous hier ook helemaal geïntegreerd in de keuken. Er is zelfs een jaarlijks couscous festival. Couscous alla trapanese is couscous met visbouillon en vis en zeevruchten. Je kunt dit voor jezelf bestellen of samen delen. Mijn ervaring is dat de portie nogal riant is, dus dat delen prima kan – en anders heb je nog ruimte voor een Italiaans toetje daarna. Ook geen straf. 

Dan heb je ook nog pesto alla trapanese. Dat klinkt bekend toch? Bij ons in de supermarkt koop je namelijk potjes pesto alla genovese. Maar in Trapani vervangen ze de pijnboompitten met amandelen en er gaat tomaat doorheen. 

Die pesto alla trapanese wordt natuurlijk geserveerd bij pasta. Het liefst bij busiate. Dat is een lange, spiraalvormige pasta die je vooral in deze regio geserveerd krijgt. 

Probeer ook de pinsa siciliana en pane cunzato. Een pinsa is een met de hand gekneed pizzadeeg dat ovaal van vorm is, een soort platbrood. En Siciliana betekent dat het belegd is met typisch Siciliaanse ingrediënten, die eigenlijk overal weer anders zijn. Een pane cunzato is eigenlijk een broodje dat uit armoede is geboren. Oud brood werd opgekalefaterd tot iets smaakvols met kruiden. Inmiddels is het vaak iets spannender door het te beleggen met anchovis  en kaas. 

Er is nog veel meer lekkers hoor, maar dat laat ik je graag zelf ontdekken. Tip: als je op Google Maps bij de reviews kijkt, zie je altijd een paar steekwoorden staan bij ‘Mensen vermelden vaak’. Daar zie je vaak de specialiteiten en aanraders van het restaurant staan. 

Angelino (de hele dag)

Als de taxichauffeur me vanaf het vliegveld afzet bij mijn appartement in Trapani, vraag ik hem waar ik moet zijn voor goede koffie. Hij verwijst me naar Angelino. Dat blijkt een nette, ruime zaak waar je de hele dag door terechtkunt. De inrichting is modern, maar de Siciliaanse barmannen geven de zaak toch een authentiek gevoel: luid pratend en gehaast. Hier bestel ik mijn eerste cappuccino (het mag nog, het is nog geen 11 uur) en cornetto met pistache van deze reis. Er zullen er nog vele volgen. 

Google Maps locatie

Caffè Piccadilly (de hele dag koffie)

Caffè Piccadilly is een koffiehuis waar je op een klein terrasje lekker buiten kan zitten, net aan de rand van het centrum en tussen de Italianen. Ik ben hier nog helemaal onder de indruk van het feit dat ze de cornetto’s zelf vullen op bestelling – later blijkt dat ze dat op meer plekken in Sicilië doen, maar ach. Ze zijn in ieder geval goed gevuld, dat is het belangrijkste. 

Google Maps locatie

Brig Bar (de hele dag)

De Brig Bar (eigenlijk Brigantes Bar) wordt hoog aangeschreven vanwege de goede koffie, maar je kunt er ook wat eenvoudigs eten. Het terras ligt aan een mooi pleint en er waait een fijn windje. Prima voor ieder moment van de dag dus. Ik ga er lunchen met een lekker ijskoffie en deel met mijn beste vriend een pinsa siciliana en pane cunzato. Simpel, maar lekker.  

Google Maps locatie

Tip! Ben je benieuwd wat je naast ontzettend veel eten nog meer kunt doen? Ik heb de leukste dingen om te doen in Trapani voor je verzameld.

Ristoranti Antichi Sapori (lunch en diner)

Antichi Sapori is een heel populair restaurant onder zowel toeristen als Italianen. Wij hebben niet gereserveerd en sluiten aan in de wachtrij. We krijgen wel alvast een heel ruim glas wijn op straat, dus zo erg is het wachten niet. Het restaurant heeft een groot terras dat propvol zit. Ondanks de enorme drukte, zitten we hier wel lekker relaxed te eten. Het personeel werkt gehaast, maar haast ons niet op. Hier eet ik ook de couscous alla trapanese, het gerecht waar ik je hierboven over vertelde. Het oordeel: prima, fijn een keer geprobeerd te hebben, maar hoeft niet nog een keer – wat overigens niks zegt over dit restaurant maar over dit specifieke gerecht! 

Google Maps locatie

MOAI Sunset Restaurant (aperitivo)

MOAI Sunset Restaurant heeft z’n locatie mee. Het ligt op de verdedigingsmuur aan het strand en daar heb je perfect zicht op de zonsondergang. Ze hebben dus heel slim krukjes tegen de rand van de muur gezet en zo is de muur opeens een bartafel. Je kunt er dus ook eten, maar ik zie vooral veel gefrituurde dingen uit de keuken komen rondom zonsondergang. En eerlijk gezegd ziet het er ook niet supersfeervol uit, dus ik houd het bij de Aperol Spritz. 

Google Maps locatie

BADIA NUOVA Apart Hotel rooftop bar (aperitivo)

Het is jammer dat je op de rooftop van BADIA NUOVA niet echt lekker uitzicht hebt op de zonsondergang. Rond dat tijdstip zie je wel de kleuren van de lucht veranderen boven de daken, maar je hebt niet zo vrij zicht als bij MOAI bijvoorbeeld. En toch vind ik dat je wel even langs moet gaan. De rooftop bar hoort bij een hotel en het ligt iets achter de grote winkelstraten. De aperitivo is lekker uitgebreid en voor hotelgasten is het eerste wijntje van de avond zelfs gratis. Check dus even of je hier misschien wilt slapen: bekijk het hotel

Google Maps locatie

Quella della Vineria (borrelen)

Aan de Corso Vittorio Emanuele straat, die ‘s avonds écht tot leven komt, zitten ontzettend veel terrasjes. En ik zoek er eentje uit met een provisorisch terras met houten krukjes. Waarom? Omdat ik er heel veel Italiaans hoor. Ik vind dat een goed teken. Quella della Vineria is een kleine wijnbar waar de lokale wijn direct uit het vat in je glas wordt geschonken. € 3 voor een glas. Love it. Daarvoor krijg je niet een fantastische wijn hè? Gewoon lekker slobberen. 

Google Maps locatie

Winehouse (borrelen)

Aan de buitenkant vind ik Winehouse er nogal shabby uit zien, maar na een dagje Favignana ben ik eigenlijk moe en uitgeput en heb ik geen zin om lang op zoek te gaan naar een plekje voor een borrelplank en een wijntje. Binnen wordt ik gelukkig verrast. Het is leuk! We bestellen een klein borrelplankje dat nogal groot uitpakt en lokale rode wijn van de Nero d’Avola druif. Niks meer aan doen. 

Google Maps locatie

Winehouse Trapani

Food tour in Trapani

Je kunt dus prima allerlei restaurants en bars aflopen op zoek naar de lekkerste lokale specialiteiten. Als je zeker wilt weten dat je de highlights meemaakt, dan is deze foodtour misschien iets voor je:

Powered by GetYourGuide

Meer Sicilië inspiratie

Sicilië blog overzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie