fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 8 juni 2023

Onder de straten van Épernay ligt een tunnelstelsel van 110 kilometer aan champagnekelders. Meer dan 200 miljoen champagneflessen liggen hier te rijpen. Maar wat kun je tussen de bubbels door in Épernay doen? Er zijn gelukkig volop bezienswaardigheden.

Wat te doen in Épernay? 10 tips!

Épernay is de zelfbenoemde hoofdstad van de Champagnestreek. Op zich niet zo gek hoor, als je nagaat dat de Avenue de Champagne in het stadje ligt. Épernay is vrij klein en in een ochtend of middag heb je de meeste bezienswaardigheden wel afgevinkt. Uiteraard kun je je er nog veel langer vermaken als je de champagnehuizen en restaurants afgaat! Ik heb 10 leuke tips voor bezienswaardigheden en restaurants in Épernay voor je.   

Flaneren op de Avenue de Champagne

Midden in het centrum van Épernay vind je de Avenue de Champagne. Het is een lange, brede straat met minstens even brede trottoirs. Aan allebei de kanten kun je je vergapen aan enorme villa’s en herenhuizen, en natuurlijk champagnehuizen en champagneboutiques. Het zijn vooral de grote champagnehuizen die je hier vindt: Moët & Chandon en Mercier.

Eerlijk gezegd: ik vind de Avenue de Champagne weinig sfeervol. In mijn hoofd was het een prachtige laan met allemaal kleine champagneboertjes waar ik champagnes kon proeven. Precies het tegenovergestelde is waar. Maar ja, als je er dan toch bent, dan kun je net zo goed even een stukje over de Avenue de Champagne wandelen. 

Google Maps locatie

Tip! Met de gecombineerde Reims en Épernay Pass, krijg je veel leuke kortingen. Ook op champagnehuizen. Bekijk hier wat je kunt besparen.

360° uitzicht vanuit een “vaste” luchtballon

Le Ballon d’Epernay is een enorme luchtballon waar je in kan, maar niet mee kan vliegen. De luchtballon staat gewoon vast op de grond en brengt je enkel de hoogte in. Daar, bovenin, op 150 meter, heb je uitzicht over Épernay en de omliggende wijngaarden. Je kunt zelfs een glaasje champagne drinken in de luchtballon. Je vindt Le Ballon d’Epernay aan het begin van de Avenue de Champagne. Boek je ticket alvast online

Google Maps locatie

luchtballon Epernay: enorme witte luchtballon met AC Avenue Champagne erop, rust op de grond

Stadhuis van Épernay met tuin

Het stadhuis van Épernay heeft ook een plekje aan de Avenue de Champagne. Het is een prachtig statig gebouw met een mooie tuin. De tuin is vrij toegankelijk. Veel mensen maken hier een korte wandeling, drinken een kopje koffie op een bankje of zitten hier te schetsen en schilderen. Bij de ingang is een enorm monument neergezet voor slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Behoorlijk imposant. 

Google Maps locatie

Le Portail Saint-Martin

Deze poort van Sint Martin is een overblijfsel van de oude Notre Dame en zo’n beetje het oudste historische monument van de stad. Omdat er van de oude Notre Dame niks meer over is, staat het nu wat moederziel alleen aan een plein. Leuk voor een snelle stop en foto. 

Google Maps locatie

Le Portail Saint-Martin: poort met details en eromheen een klein perkje

Champagnewandeling (15 km)

Als je toe bent aan wat beweging, is deze champagnewandeling in Épernay  en omgeving leuk om te doen. Dit is de route die je langs de wijngaarden leidt, maar ook een paar highlights van Épernay aandoet. 

Eglise Notre-Dame van Épernay

De belangrijkste kerk van Épernay is de Eglise Notre-Dame, vooral mooi vanwege het glas-in-lood. Verder is de kerk vrij sober ingericht. De kerk is gebouwd op de plek waar vroeger een klooster stond. In 1897 werd ‘ie gebouwd, in 1922 moest de kerk al gerestaureerd worden vanwege bombardementen. De kerk is gratis te bezoeken. 

Google Maps locatie

Champagnehuizen bezoeken

Aan de Avenue de Champagne vind je champagnehuizen van Épernay, maar ik ben uitgeweken naar het nabijgelegen dorpje Pierry voor champagnetours. De tour bij Vollereaux kan ik je ontzettend aanbevelen. De gids spreekt goed Engels en voor maar € 17 krijg je een tour en mag je drie glazen champagne proberen. Goede deal! Je kunt alvast online boeken. Via de eigenaar van onze fijne studio in Épernay belandde ik ook bij Vincent D’Astrée voor een tour. Hoewel de methode voor het champagne maken overal gelijk is, was het toch interessant om twee tours te doen. Vincent D’Astrée is een coöperatie, dus dat is toch net weer anders. 

Champagnehuizen in Épernay 

Tip! Ontdek ook wat je kunt doen in Reims, Troyes of Châlons-en-Champagne en maak een mini-roadtrip door de Champagnestreek.

Restauranttip: La Table Kobus

Ok, laat je niet afschrikken door de afschuwelijk lelijke website of het interieur (ouderwetse brasserie stijl noemen ze dat), want wat je op je bord krijgt bij La Table Kobus is prachtig. Verrukkelijke kunstwerkjes. En heel betaalbaar! Omdat foto’s meer zeggen dan duizend woorden: voilà ↓↓↓ In de drukke zomerperiode is reserveren wel gewenst. 

Google Maps locatie

Taartjes eten: Pastry Florence & Vincent Dallet

Nog meer kunstwerkjes eten? Wip dan zeker even binnen bij Pastry Florence & Vincent Dallet. Hier vind je prachtige gebakjes, taartjes, cakes, chocolade en meer. Aan de prijzige kant, maar erg lekker. 

Google Maps locatie

Overnachten in Épernay: Sparkling Life

Ik was erg in mijn nopjes met de studio van Nicolas in het centrum. Sparkling Life is net nieuw (2020) en je kunt kiezen voor de studio of het appartement. Met z’n tweetjes is de studio echt perfect voor een nachtje. Het is lekker fris ingericht met leuke champagne-details zoals het bedhoofd van champagnerekken. De eigenaar heeft ook allerlei tips om je verblijf zo fijn mogelijk te maken, waaronder een champagnetour bij champagnehuis Vincent D’Astrée. Je kunt vlakbij parkeren, als je geluk hebt op de gratis parkeerplaats. Boeken doe je bij Booking.com

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: oktober 2020. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie