fbpx

Laatste update: 13 april 2016

Een uitdaging: 42 musea en 7 uur tijd. Ok, dat is een onmogelijke uitdaging. Keuzes maken moet dus echt tijdens de museumnacht van Düsseldorf. 

Nacht der Museen

Op zaterdag 9 april vond de Düsseldorfer Nacht der Museen plaats. Misschien ben je wel bekend met de museumnacht van Amsterdam of Rotterdam. Het principe is hetzelfde in Duitsland. Van 19.00 uur tot 02.00 uur openen de musea en sommige galerieën van de stad hun deuren. Ik probeerde alvast online een kaartje te kopen, maar mijn Duits is zo belabberd dat ik daar niet uitkwam (en de site is sowieso nogal onhandig en verouderd). Gelukkig ging ik op pad met mijn vader die zich prima kan redden in die taal.

Pendeldiensten tussen musea

We hebben overdag bij de Düsseldorfse variant van de VVV alvast een kaartje gekocht voor 14 euro. Een prima prijs als je het mij vraagt. Je mag namelijk hiermee 42 musea in en de pendelbussen zijn inbegrepen bij de prijs. De hele avond rijden er drie lijnen tussen de verschillende musea. Zo’n beetje iedere tien minuten komt er een bus. Als je tenminste bij de goede halte staat, want dat bleek zelfs met plattegrond nog niet zo makkelijk.

Nacht der Museen buslinien

Te veel keus

Overdag hebben we onder het genot van een biertje in het zonnetje aan de Rheinuferpromenade een plan de campagne gemaakt. Welke musea willen we zien? Alles is in het Duits, dus voor mij was het af en toe een beetje gokken wat me leuk leek. Mijn keuzes waren dus vooral gebaseerd op afbeeldingen. We hebben het aanbod terug weten te brengen tot een longlist van twaalf. Nog steeds veel te veel. Uiteindelijk hebben we zowaar zeven musea in die zeven uur weten te proppen. Best een prestatie nietwaar?

Fotografie en moderne kunst

Het NRW-Forum Düsseldorf bleek een bijzonder populaire keuze. Er stond een flinke rij waardoor we even uit het veld geslagen waren. De tentoonstelling van de Duitse fotograaf Horst trok veel mensen. Daarnaast waren er twee kleinere tentoonstellingen en een soort marktje waar typische online dingen offline verkocht werden. Een real-life Facebook like bijvoorbeeld. Toen we het museum verlieten, bleek de rij nog veel dramatischer. Dat stemt dan toch tevreden.

DSCN1338

Direct naast het NRW-Forum zit Museum Kunstpalast. Die vonden we onverwacht interessanter. Hier was een tentoonstelling over eetbare kunst die ons erg aansprak en daarnaast een aantal moderne kunstwerken en een glastentoonstelling. Op deze foto zie je mijn vader geen dutje doen in het museum, maar een kunstwerk bestuderen. Benieuwd wat hij zag? Check het YouTube filmpje.

Museum Kunstpalast Dusseldorf

Ook bij de Kunsthalle Düsseldorf en Kunstverein für die Rheinlande und Westfalen was het voornamelijk modern kunst. Soms heel bijzonder, soms snapte ik er echt helemaal niks van. En dat lag niet aan mijn gebrekkige Duits.

Mc Bride Kunsthalle Dusseldorf

Uitgebreid avondprogramma

Bijna ieder museum heeft een avondprogramma ontwikkeld. Soms was er een optreden, een lezing of livemuziek. In het filmmuseum belandden we opeens in een zwepende salsatent met een Cubaanse muziek. Wat een hitte! Rond de musea vind je kraampjes met eten en drinken en soms ook binnen. Grappig is ook dat het niet alleen musea waren die meededen. Onze laatste stop was bij sipgate, een aanbieder van telefoonoplossingen. Zij hadden een aantal kunstwerken op kantoor hangen die ze showden terwijl ze biertjes voor een euro verkochten en er een DJ stond los te gaan.

salsa in het filmmuseum van dusseldorf

Aanrader!

De museumnacht in Düsseldorf wordt ieder jaar georganiseerd en is zeer de moeite waard. Er is voor ieder wat wils: workshops, optredens, muziek, eten, drinken en oh ja… musea. Je zou het bijna vergeten.

Schrijf een reactie