fbpx

Laatste update: 19 december 2022

Oh Dubrovnik! Wat verpesten we je. Je bent prachtig, maar dat kan ik bijna niet zien omdat er zo veel toeristen rondlopen. Dubrovnik speelt een spelletje met mijn mening: het ene moment wil ik gillend wegrennen, het andere moment betovert de stad me.

De oude stad van Dubrovnik

Zo’n beetje alle cruiseschepen van de wereld hebben hun weg naar Dubrovnik gevonden. Vanaf tien uur ’s ochtend tot een uurtje of zes ’s avonds overspoelen de toeristen de oude stad van Dubrovnik. De hoofdstraat is eind september met geen mogelijkheid fatsoenlijk te fotograferen: er loopt steeds iemand voor je camera langs. Dit moet in het hoogseizoen serieus afzien zijn! Ik raak licht claustrofobisch tussen de mensenmassa en en vlucht naar de wat hoger gelegen straten. Daar is het een stuk rustiger, plus je krijgt een gratis workout voor je billen en kuiten. En onthoud les 1 als je naar Dubrovnik gaat: sta vroeg op, of ga pas aan het begin van de avond het oude gedeelte in. De stad is het namelijk wel waard. Als het wat rustiger is, waan ik me moeiteloos in een kostuumdrama, en natuurlijk in Game of Thrones.

De muur van Dubrovnik

De oude stad is omheind door een immense muur. Deze stadsmuur kun je helemaal rond lopen. Om de drukte te vermijden staan ik en een vriendin net iets voor de openingstijd (8 uur ’s ochtends) met een handjevol anderen al bij de entree. Hoewel we de wekker in eerste instantie vervloeken, zijn we al snel heel blij met ons besluit. Het is heerlijk rustig op de muur en we hebben alle tijd om stil te staan bij plekken die we mooi vinden. In een uurtje zijn we rond. Aan de daken kun je precies zien waar Dubrovnik in de oorlog is getroffen: de fel oranje daken zijn allemaal vernieuwd. 

De ‘geheime bars’ van Dubrovnik

Op alle reisblogs die ik lees wordt lyrisch gedaan over de Buza Bars. Deze geheime bars zitten verscholen in de buitenste muren van de oude stad. Een klein bordje ‘cold drinks’ is de enige aanwijzing dat je op de juiste plek bent aangekomen. Beide entrees zitten in de muur zelf, bij eentje staat met grote letters “No Topless No Nudist” geschilderd. De andere Buza Bar zit iets verderop. Het geheim is echter niet zo geheim: veel toeristen komen een kijkje nemen. Voor ons zijn beide Buza Bars een beetje een desillusie. We nemen wat foto’s en vertrekken weer. De bars zijn vrij simpel: plastic stoeltjes, drankjes in een plastic bekertje, maar met uitzicht op zee. Dare devils duiken van de klif af, zonaanbidders zoeken een plekje op de rotsen.

Banje Beach

Het dichtstbijzijnde strand bij de oude stad is Banje Beach. Dit stadsstrand is behoorlijk populair en de bijbehorende beach club misschien wel nog populairder. Het staat bekend als een chique beach club en de prijzen zijn daar ook naar. Wij vinden ’t niet zo chique, maar een beetje oude troep. Maar ja, we zitten dan ook niet bij het VIP-gedeelte. Dat gebied wordt heel duidelijk afgebakend met beveiligers en de bediening heeft ook duidelijk daar de focus op. We voelen ons daarom niet zo welkom bij Banje Beach.

Oorlogsmusea

Het War Photo Limited museum legt me het zwijgen op. Twee verdiepingen aan oorlogsfotografie uit alle windstreken. Er is aandacht voor slachtoffers en strijders in Kroatië, Kosovo, Jemen, Israël en meer. De stilte die hier heerst, is zo groot in contrast met het rumoer op de straten buiten.

Bovenop Mt. Srd staat een museum over de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog in de jaren 90. Dit resulteerde uiteindelijk in de afscheiding van Joegoslavië. Dit museum, Dubrovnik During the Homeland War, is gelegen in een fort. Ik vind het minder indrukwekkend dan het War Photo Limited museum, maar wel de moeite waard. Er zijn foto’s en video’s. Ook kun je het dak op en de kogelgaten van toen zien.

Bovenop het Dubrovnik During the Homeland War museum

Zonsondergang op Mt. Srd

Je kunt met de kabelbaan naar de top van Mt. Srd om het museum te bekijken, maar uiteraard ook voor het uitzicht over de stad. Op 400 meter hoogte ‘vechten’ mensen om het beste plekje voor een foto bij zonsondergang. Bij het restaurant op de berg kun je een duur drankje doen. Misschien is het leuker om zelf een kleine picknick mee te nemen en een stukje door te lopen voor iets meer privacy. Doe het ook lekker rustig aan en neem een warme trui mee (het koelt af). Een half uurtje na zonsondergang wil namelijk iedereen tegelijk weer de kabelbaan in.

Het eiland Lokrum

Op tien tot vijftien minuten varen van Dubrovnik ligt Lokrum. Een verrassende city escape! Je pakt in de haven van Dubrovnik de boot en de rust komt je tegemoet. Het eiland is dichtbegroeid en heeft een paar kleine bezienswaardigheden, zoals een klooster met een Game of Thrones tentoonstelling), een zoutwatermeer en veel, heel veel konijnen en pauwen. We maken een wandelingetje en proberen de bordjes te volgen, maar weten alsnog te verdwalen. We installeren ons op de rotsen bij de zee om te zonnebaden, zwemmen en lezen: niks meer aan doen!

Game of Thrones tour

Speaking of Game of Thrones… dat is deels gefilmd in Dubrovnik. We hebben in Nederland al een tour gereserveerd. Dat blijkt onnodig, want op iedere straathoek worden de tours aangeboden. En ze zijn allemaal identiek. Alle gidsen hebben een zelfde setje foto’s om de plekken uit de serie aan te wijzen. Die foto’s zijn echt nodig, want er is veel digitaal toegevoegd aan de werkelijkheid. Wij ergeren ons rot aan hoe de tour verloopt: veel herhaling en de gids dwingt de deelnemers tot het maken van foto’s met zwaarden en de bel van de beroemde Walk of Shame. Dit is zó niks voor mij. Ik vind het oprecht tof de belangrijkste locaties te zien, maar ik denk dat ik dit liever zonder gids had gedaan. Even online opzoeken wat waar zit, fotootje meenemen uit de serie en gaan. Dat had me dik 50 euro en frustratie gescheeld.

Verrassend vegetarisch in een vlees minnend land

We zijn inmiddels bijna een week in Kroatië en we kunnen geen vlees meer zien. Het is altijd vettig en veel: we zijn er klaar mee en gaan op zoek naar restaurants die ook vegetarische opties hebben. We willen groenten! Zo belanden we bij Lucin Kantun met heerlijke verse producten in tapas stijl (ook met vlees). Ook van Nishta (volledig vegetarisch) worden wij erg blij. Ik ben 100% van overtuigd dat ook vleeseters hier verrast worden. En voor een goede lunch of ontbijt verwijs ik je graag naar Sesame Tavern (ook vleesopties), een stukje buiten de oude stad. Een heel fijn terras, goedbezocht maar niet te druk.

Ben jij wel eens in Dubrovnik geweest? Ik ben benieuwd of jij ook gemengde gevoelens had bij de stad. Let me know!
Check trouwens ook even de blog over de kustroute tussen Split en Dubrovnik, die is heel erg de moeite waard.

Meer Kroatië inspiratie?

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Reacties

 1. Hoi Kim, leuke en nuttige blog! Heb je nog tips voor betreft verblijf? Juist wel of niet bepaalde wijken?
  En hoe zijn je ervaringen met OV? Is beetje doen van vliegveld naar de stad?

 2. Hoi Tatyana,
  Dank je wel!
  Ik heb op de terugweg naar het vliegtuig bij de kabelbaan net buiten de historische stad een bus naar het vliegveld gepakt. Hier zitten meerdere kantoortjes waar je een kaartje kunt kopen. Dat heb ik in de ochtend van de dag zelf gedaan. Even opletten met de tijden: er is wat verschil in vertrektijden per busmaatschappij.
  Wat betreft accommodatie, ik zat net buiten de historische stad in een Airbnb. Veel mensen verblijven ook in het Lapad gedeelte. Dat schijnt ook heel leuk te zijn. Omdat ik er maar kort was, wilde ik liever op loopafstand van de oude stad zitten.
  Hopelijk helpt dit een beetje. Veel plezier alvast in Dubrovnik!

  • Top, Thanks! Zit er ook maar kort, dus had al wat georiënteerd op Airbnb. Genoeg mogelijkheden zo te zien 🙂
   Dank voor de tips

 3. BEste
  Leuk site en leuke tips!
  Wij zouden graag te voet de Mt. Srd in Dubrovnik beklimmen. Is het haalbaar om na zonsondergang te voet terug te keren?
  Groetjes
  Natasha

  • Hoi Natasha,
   Ik ben zelf met de cable car weer naar beneden gegaan, dus ik durf het niet te zeggen.
   In de zomermaanden gaat de cable car in ieder geval nog tot 11 uur ’s avonds, dus dat is sowieso een optie!
   Succes!

Schrijf een reactie