Dreamcatchers, dromenvangers in Ecuador

Dreamcatchers: dromen vangen in Ecuador

Laatste update

Ik breng ruim een maand door in Ecuador. Overal zie ik dreamcatchers (dromenvangers), zowel als souvenir als in auto’s en huizen van de Ecuadorianen, maar waarom toch? Want dromenvangers en Ecuador zijn in mijn hoofd geen logische combinatie.

Maar, zoals verwacht, zit ik daar helemaal naast. De Quichua indianen maken deze dromenvangers namelijk. De Quichua wonen in Bolivia, Peru en Ecuador, rondom het Andes-gebergte. Hoewel de dromenvanger zijn oorsprong kent bij indianen in Noord-Amerika, zijn ook de Quichua bedreven in het maken van dit kunstwerkje.

Nachtmerries vangen

Officieel zou je je eigen dromenvanger moeten maken en ophangen boven je bed. Alleen dan weert de dromenvanger nare dromen. De nare dromen worden in de nacht gevangen in het web en in de ochtend glijden ze er vanaf om op te drogen in de ochtendzon. De mooie dromen worden wel doorgelaten.

Vercommercialisering

De droomvangers worden origineel gemaakt van ondermeer een buigzame houtsoort, kraaltjes en veren. Gezien de grote hoeveelheden die je hier op markten ziet, kan ik me niet voorstellen dat het allemaal handgemaakt is. Het schijnt ook één van de klachten van de ‘echte’ indianen te zijn; de dreamcatcher vercommercialiseert en verliest zijn oorspronkelijke betekenis. Daar hebben ze wel een punt. Je kunt ze in ontelbaar veel kleuren kopen, in even zoveel vormen en zelfs met fotootjes erin. Aan de andere kant is dit ook een manier om de traditie levend te houden. En het is nou eenmaal leuke decoratie met een mooi verhaal, nietwaar?

Kim

Kim is de vrouw / de dame / het meisje achter Kimopreis.nl. Soms reist ze alleen, soms met vrienden. Zowel dichtbij als ver weg is ze altijd op zoek naar de mooiste ervaringen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.