fbpx

Laatste update: 5 juli 2021

In Downtown LA krijg ik eindelijk het gevoel in een echte Amerikaanse stad te zijn. Los Angeles is natuurlijk enorm, maar vrijwel overal is het laagbouw. Hier vind ik wél de skyscrapers en moderne architectuur.

Een stukje geschiedenis

De enige stad die ik in de Verenigde Staten ‘ken’, is New York. Los Angeles is zo anders! Alleen in Downtown LA (DTLA) krijg ik de echte stadse vibe. In Downtown staat de eerste skyscraper van de stad, het originele gebouw van de stock exchange, oude bankgebouwen, en chique theaters. Het is jaren het financiële en entertainment hart van de stad geweest, maar na de Tweede Wereldoorlog liep het leeg en was Downtown vooral het podium voor drugshandel en prostitutie. Dat tij is gekeerd en Downtown is weer helemaal hip en upcoming. Juist dat moderne met een rauw randje is wat het nu zo tof maakt.

Walt Disney Concert Hall

Op zoek naar bijzondere architectuur? 6000 stalen panelen die schitteren in de zon, dat is de Walt Disney Concert Hall. Ze schitterden zelfs zo fel, dat de mensen die er tegenover wonen verblind werden. De weerkaatsing was zo heftig en heet, dat de vuilnisbakken aan de overkant van de straat smolten. Wow. Er moest dus over een deel van het gebouw een nieuw laagje om dat voortaan te voorkomen. Dit grappige feitje hoor ik tijdens de gratis tour door het Concertgebouw. De gids ziet het leven vandaag niet zo zitten lijkt het, maar hier en daar weet ze er toch nog wat informatie uit te persen. Op de website van de Walt Disney Concert Hall kun je vinden wanneer de tours zijn. Als je de concertzaal wilt bekijken, zul je een kaartje moeten kopen voor het filharmonisch orkest van LA.

The Broad Museum

Naast de Walt Disney Concert Hall ligt het The Broad museum. Ik vind het prachtig en het is nog gratis ook. Het is vooral gericht op moderne kunst. Alleen de lange roltrap die verdwijnt in een grotachtige constructie is al geweldig, en dat is slechts de entree. Je kunt eventueel online kaarten reserveren, maar dat hoeft niet. Je loopt dan wel het risico dat je in de rij moet staan. Verwacht werk van Andy Warhol en Roy Lichtenstein, verwacht schilderijen en beelden, verwacht fotografie en verwacht ook dat je de kunst ingetrokken wordt.

Ik ben geraakt door het werk van Ragnar Kjartansson. Op negen schermen maken verschillende mensen samen muziek. Ze zitten allemaal in een andere kamer in hetzelfde huis. Het voelt extreem dichtbij en kwetsbaar als ik in de ruimte sta. Kippenvel! Ragnar is trouwens die man in het bad.

Angels Flight

Wil je je de koning van de toeristen voelen, dan is Angels Flight een goeie. Het is een treintje dat een ritje maakt van 90 meter lang. En ja, direct ernaast ligt een trap. Je doet het dus echt voor de ervaring, niet omdat je anders buiten adem zou raken. Het is ‘s werelds kortste spoorweg. Een ritje kost ook maar een dollar hoor. Angels Flight bestaat al sinds 1901, het is dus wel een historisch ritje, en waarschijnlijk vooral voor kinderen heel leuk. Ik kies toch voor de trap.

Grand Central Market

Ik kijk uit naar een bezoekje aan de Grand Central Market: een enorme markthal met eetkraampjes. Maar helaas, ik beland middenin een demonstratie van 10.000+ leraren tegen het onderwijssysteem. De Grand Central Market is overgenomen door hongerige leraren in een rood shirtje die even pauze nemen van de demonstratie. Het voordeel is dat ik nu zeker weet dat ik op de goede plek ben voor lekker eten voor een goede prijs, het nadeel is dat ik plat wordt gedrukt in de mensenmassa. Ik sla dus even over en kies een andere lunchplek.

Subliem eten: Bäco Mercat

Ik beland bij Bäco Mercat. Dit is een typisch voorbeeld van hoe je van een industrieel gebouw iets hips maakt. Ik drink hier op het kleine terrasje aan de straatkant de beste mimosa’s die ik ooit heb gehad, met een vleugje vanille. De kaart is origineel: smaakcombinaties die ik zelf nooit zou bedenken. Chef Josef Centeno is zo iemand die DTLA een warm hart toedraagt. Hij opende meerdere restaurants op loopafstand van elkaar. Ik schaf bij thuiskomst daarom meteen het kookboek aan. Volgens Centeno deels kookboek, deels liefdesbrief aan Los Angeles. Het boek thuis bestellen is slimmer dan meenemen: het scheelt kilo’s en bij BookDepository  (aff.) is het boek een stuk goedkoper.

Walhalla voor boekenwurmen: The Last Bookstore

The Last Bookstore is de grootste boeken- en platenwinkel in Californië. Volgens hun eigen site, liggen er 250.000 boeken in de winkel. Regelmatig zijn er leesavonden in de winkel, komt een schrijver voorlezen of is er een boekenclub bijeenkomst. Er zijn nieuwe en tweedehands boeken te koop en daarnaast een oneindige hoeveelheid platen. Een boekenwinkel heeft voor mij altijd iets magisch, en The Last Bookstore zeker. De boeken staan prachtig uitgestald en soms zelfs op kleur gesorteerd.

Nog meer Downtown LA

Downtown LA bestaat uit een aantal kleinere districten. Zo is er Little Tokyo, Chinatown, het Fashion District, het Jewelry District, en het Arts District. De namen spreken redelijk voor zich, dus kies je favoriet.

Ben je wat langer in Los Angeles? Dit is ook tof:

►► Hollywood & Silver Lake
►► Mid-City
►► Museumtips 
►► Uitjes in LA
►► Venice

Schrijf een reactie