fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 7 mei 2022

Doornenburg, een klein plaatsje in Gelderland, de Betuwe. Ik rij over smalle dijken en om me heen zie ik vooral weilanden en water. Maar daartussen schuilt er van alles: een kasteel, een fort en een sterrenrestaurant. 

In de omgeving van Doornenburg kun je sowieso je wandel- of fietshart op. Wandel een ommetje Doornenburg of pak het pontje en ontdek de wijde omgeving. Ik ben er met twee goede vrienden om ons uitgestelde kerstdiner in te halen. En als we er dan toch zijn, wil ik meteen wat meekrijgen van de omgeving. 

Fort Pannerden bezoeken

Fort Pannerden is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf de parkeerplaats loop je een eindje over de dijk, of rij je mee met de gratis tuktuk. Het fort is goed beschut onder gras en mos. Het werd al in de 19e eeuw gebouwd om aanvallen op Nederland vanaf de Waal te voorkomen. In de oorlogsjaren waren er militairen gevestigd, maar later kwam het fort leeg te staan. Het werd zelfs op een gegeven moment gekraakt, maar inmiddels is het een museum. 

Bij een bezoek aan het fort krijg je een audiotour mee waarmee je door de gangen dwaalt. Zo krijg je een goed beeld van de grootte van het fort én van de geschiedenis. Een vrijwilliger legt bij een nagebouwd kanon uit hoe zo’n kanon nou eigenlijk werkt, inclusief geluidseffecten en rook. De route leidt verder langs verschillende binnenruimtes en je hebt ook mooi uitzicht op de plek waar de Waal en het Pannerdensch kanaal splitsen. 

Maar dit is niet de enige manier om het fort te bezoeken. Je kunt er een Escape Room spelen, met een gids die sterke verhalen vertelt op pad, of op expeditie met de kinderen. Check dus zeker even de activiteiten in het fort

Terug naar de middeleeuwen in Kasteel Doornenburg 

Het is een gekke gewaarwording om het dorpscentrum uit te rijden en het kasteel te zien opdoemen. Bijzonder hoe zo’n mooi kasteel zo onderdeel is van het plaatsje. Rondom het kasteel zijn wat hardlopers en laten mensen hun hond uit. Er staat een kudde schapen naast het kasteel en er grazen wat geitjes bij de slotgracht. 

Het kasteel bestaat uit een hoofd- en een voorburcht. Je kunt eigenlijk altijd in het voorste deel terecht, maar het hoofdgebouw mag je alleen met een reservering bezoeken. Het is niet altijd open, dus plan je bezoek goed. Je mag dan zelf een route volgen door het middeleeuwse kasteel of je laat je rondleiden door een gids. 

Fun fact: Kasteel Doornenburg is waar de televisieserie Floris is opgenomen. Oké, dat was ver voor mijn tijd, maar de acteur Rutger Hauer ken ik wél. Op de site van het kasteel kun je de afleveringen bekijken.

Slapen als een prins (-es) bij B&B Kasteel Doornenburg

Sinds 2021 kun je ook slapen in de voorburcht van het kasteel! Omdat wij ‘s avonds gaan eten bij sterrenrestaurant Rijnzicht en van plan zijn all the way te gaan (aperitiefje, wijnarrangement, kom maar door!), overnachten we in Doornenburg. Als we ontdekken dat we kunnen slapen in de voorburcht, zijn we direct om. 

Als we de auto parkeren, twijfelen we nog even of we écht in het kasteel slapen. Moeten we die mooie poort door en de binnenplaats op? De B&B is dus echt IN de voorburcht: het is geen reclamepraatje. 

Twee bevriende stellen runnen de B&B met verve. Wij worden welkom geheten met een drankje en een babbeltje door Resi en Matthias. Dat maakt het extra persoonlijk. We pakken nog de laatste zonnestralen mee en kletsen wat over de B&B. Er zijn zes luxe ingerichte kamers met heerlijke bedden. Wij vallen voor de Von Delwig (prachtig blauw) en de Van Heek (koeienbehang!) kamer. Wat een luxe! De volgende ochtend serveert het stel ons ontbijt in de koffiekamer van de herberg. We doen ons best, maar krijgen met geen mogelijkheid het uitgebreide ontbijt op. 

Reserveren doe je het best direct bij B&B Kasteel Doornenburg. 

Restaurant Rijnzicht: gezellig chique

Ik ben altijd een beetje bang bij chique restaurants dat ik er niet op mijn plek ben. Dat het té netjes is en té formeel. Die zorg is bij restaurant Rijnzicht onterecht. Nu vinden we het zelf leuk om ons een beetje op te doffen, maar volgens mij had niemand vreemd opgekeken als ik gewoon in spijkerbroek was binnen gewandeld. 

De bediening is ontzettend correct, maar vooral ook aardig. Nu zei ik net wel dat wij all the way voor het wijnarrangement zouden gaan, maar na Dry January moet ik zeggen dat de alcohol wat heftiger valt dan voorheen. We kiezen daarom voor het halve glaasjes arrangement, en daar ben ik mezelf de volgende dag dankbaar voor. 

We gaan wel voor het volledige menu. Inclusief truffel, kaas, alles. Zo vaak eet ik niet bij een sterrenrestaurant, dus ik wil het allemaal proeven. En het is heerlijk. De keuken houdt perfect rekening met mijn voedselintoleranties en ieder gerecht is zo mooi. Aan het eind van de avond zit ik propvol. Gelukkig worden we door het restaurant naar de B&B gebracht en kan ik zo mijn prinsessenbed in rollen. 

Reserveer je diner hier.

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

Schrijf een reactie