fbpx

Laatste update: 4 september 2023

Santa Clara in Cuba lijkt op het eerste zicht niet veel te bieden aan bezoekers. Snel een paar verplichte Che Guevara sights bekijken en weer door naar de volgende plaats. Fout!

Santa Clara: love it or hate it

Als ik aankom in Cuba haal ik in het hostel in Havana tips op bij andere reizigers. Waar moet ik heen? Wat is een logische route? Wat moet ik overslaan? Het antwoord is meestal een standaardrijtje: ga naar Viñales, Trinidad, Santiago de Cuba en Baracoa. Allemaal prima. Maar de plek waar de discussie echt over losbarst is Santa Clara. De één is er geweest omdat het niet anders kon qua logistiek en zorgde dat ‘ie zo snel mogelijk weer weg kwam. Want: niks te beleven en Che-moe. De ander is er juist de tijd verloren en is er langer blijven hangen dan verwacht. Sommigen zijn zelfs in één reis twee keer in het stadje geweest. Niet vanwege de bezienswaardigheden (die er wel zijn overigens), maar vanwege de sfeer en de mentaliteit van de Cubanen. Zoals een Canadese jongen in zijn vlammende betoog vóór Santa Clara zegt: I went deep in Santa Clara. Waarbij hij doelde op de week dat hij zich intensief in het lokale leven heeft gestort (ach, en misschien die andere uitleg ook, laat ik dat in het midden houden).

Bruisend Santa Clara

Santa Clara is een stad die de Lonely Planet als ‘edgy’ omschrijft. Het is een vooruitstrevende plek waar veel studenten wonen. Er is veel ruimte voor trends, creativiteit en een geheel eigen stijl. Origineel is Santa Clara een industriestad. Zo was de Coca-Cola fabriek er gevestigd voor de revolutie. Het heeft zich ontwikkeld tot een plek voor ruimdenkende mensen. De enige travestietenshow van het land vind je in Santa Clara, evenals een schoonheidswedstrijd voor travestieten en het rockfestival Ciudad Metal.

Het voelt als een vrijgevochten stad waar alles mogelijk is. Daar zijn de Cubanen ook trots op en ze nemen je graag mee op sleeptouw om de beste plekken van de stad te ontdekken. De straattaferelen in Santa Clara zijn vermakelijk en fotogeniek. Met het ruimdenkende en openhartige karakter van zowel de mensen als de stad, is het voor mij best lastig om mijn reis te vervolgen naar een volgende plek.

hond Santa Clara

De allerleukste casa-eigenaar

Van Santa Clara ga je houden vanwege de open cultuur. Mijn allerleukste casa-eigenaar vind ik ook hier. Het is letterlijk en figuurlijk de eerste de beste. Ik verblijf met een Amerikaanse en een Engelse jongen bij de vriendelijke Arturo Luis. Een man op leeftijd die muzikant is. Hij en zijn vrouw verhuren de ruimte op de eerste verdieping. Een eigen plekje met slaapkamer, douche en woonkeuken. Ik kan niet zeggen dat het mooi is ingericht, maar het heeft alles wat we nodig hebben en het is schoon.

’s Ochtends staat het ontbijt klaar met ongelooflijk veel fruit én live entertainment. De buren hebben namelijk flink ruzie. Of in ieder geval de buurvrouw, want die horen we het hardst gillen. Arturo schenkt hoofdschuddend mijn koffie in terwijl hij me steeds aanspreekt met flower. Wat een charmeur. Hij spreekt een behoorlijk woordje Engels, dus zo leer ik makkelijk meer over hem en Cuba.

Arturo’s verhaal

Arturo’s verhaal over McDonalds raakt me. Hij heeft een boek gelezen over succesvolle mensen in Amerika. Meneer Hilton, meneer McDonalds… Na het lezen van dat boek wilde hij niets liever dan een keer zo’n hamburger proberen. Amerikaans fastfood ketens zul je in Cuba immers (nog) niet vinden. Op vakantie met familie in Mexico pakte hij zijn kans: op naar de McDonalds.

Om één of andere onverklaarbare reden kwam hij bij de Burger King terecht en bestelde de grootste burger die er was. Vol geuren en kleuren vertelt hij over hoe groot die was en hoe moeilijk het was die te eten. Maar hij genoot. Hij genoot zo erg dat zijn familie hem later bij een bezoek in Cuba een trui met een foto waarop hij de burger verorbert cadeau deed. Hij was er dol op. Maar helaas… de trui werd een paar jaar geleden gestolen in Havana. Ik voel zijn teleurstelling en ongeloof.

kinderen geiten kar Santa Clara

Arturo’s kinderen wonen in Amerika, zijn 8 maanden oude achterkleinkind heeft hij nog niet in het echt gezien. Hij hoopt dat het dit jaar misschien lukt. Af en toe videobelt hij met zijn dochter, zoon en kleindochter in Ca Vidal met wifi. Dit is een levendig park. Sowieso omdat iedereen hier komt om wifi te gebruiken, maar ook om gewoon te relaxen of hun kinderen rond te laten rijden in een door geiten voortgetrokken karretje. Op donderdag- en zondagavond speelt er een band in het park. De oude band van Arturo! Ik wil dus graag kijken, maar om één of andere reden komt de band niet opdagen. Volgens Arturo gebeurt dat nooit en ik kan zien dat hij zich zelfs een beetje schuldig voelt.

Uitgaansleven van Santa Clara

Rondom het plein speelt ook het uitgaansleven zich af. Op naar La Marquesina op de hoek van Parque Vidal. Dit is een Cubaanse bar zoals een Cubaanse bar er in mijn hoofd uitziet. Een bandje met oude mannetjes, een in nette pantalon en blouse gestoken barman die eindeloos mojitos maakt, dansende mensen, een jongen die duidelijk dé salsakoning van de stad is, de plaatselijke dorpsgek, jong en oud en alle lagen van de bevolking. Het begin van een mooie avond! Overigens ook overdag al een goedbezochte plek hoor.

El Mejunje (mejunje betekent mix) is later op de avond the place to be in Santa Clara. Het is een cultureel centrum, kunstgalerie, theater en club ineen. Gevestigd in de ruïnes van een oud hotel. Dit is ook de plek waar de travestietenshow op zaterdag plaatsvindt. Die heb ik gemist, maar het is wel duidelijk een plek waar homoseksuelen welkom zijn. De club trekt Cubanen en reizigers die flink los gaan. Ik verbaas me overal in Cuba dat mensen hun eigen drank mogen meenemen. Mensen kopen een goedkope fles rum bij kleine winkeltjes in de buurt en delen in de club de fles met vrienden en toevallig passerende vreemden.

Onderdompelen in de cultuur

Ik ervaar Santa Clara als een hele vrije stad vol trotse Cubanen die je graag deelgenoot maken van hun leven. Bezoek dus zeker de bezienswaardigheden, maar dompel je ook onder in de cultuur. Dát is wat Santa Clara echt uniek maakt.

Meer Cuba inspiratie?

Cuba blog overzicht
 • Accommodatie. In Cuba is Homestay je beste optie.
 • Activiteiten. Meld je aan voor een gratis wandeltour bij GuruWalk.
 • Autohuur. Het makkelijkst regel je een auto bij TUI Cars.
 • Bus. Reserveer busritten bij Viazul.
 • Geld. Neem sowieso contant geld mee. Moet je toch pinnen: op sommige plekken wordt je Nederlandse bankpas misschien niet geaccepteerd, regel daarom een prepaid creditcard bij Revolut.
 • Reisgidsen. Ik houd van papieren reisgidsen om doorheen te bladeren, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon.
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Simkaart. Pas op voor onverwachte hoge bel- en internetkosten. Koop een lokale simkaart ter plekke of regel er eentje online via Airalo.
 • Visum. Voor Cuba heb je een visum nodig. Cubavisa is een fijne Nederlandse organisatie die je daarbij helpt.
 • Vliegtickets. Vergelijk je opties! Check sowieso Momondo en Skyscanner bijvoorbeeld.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui of de Vakantie Discounter. Of ga naar Cuba met Shoestring.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie