fbpx

Laatste update: 17 juni 2020

Tijdens Open Monumentendag, of eigenlijk Open Monumentenweekend, mag je in heel Nederland gratis allerlei monumenten bezoeken. Sommige monumenten zijn zelfs alleen dan geopend. Je kunt natuurlijk naar één van de drukbezochte gemeenten gaan, maar als je een beetje rustiger rond wilt kijken is een kleinere stad als Doesburg misschien een slimmere keus.

Open Monumentendag in Doesburg

Doesburg is sowieso een leuke stad om te bezoeken. Er wonen dik 11.000 mensen. Het is een Hanzestad (tijdens de middeleeuwen waren sommige steden via een samenwerkingsverband aan elkaar verbonden om zo de handel te laten floreren) en staat daarom vol met monumentale koopmanshuizen. De oude straatjes geven me een knus gevoel. Omdat het zo lekker compact is, kun je in één dag veel van Doesburg zien. Zeker met de Open Monumentendag. Er zijn meer dan 40 monumenten die meedoen en je gratis kan bezoeken. De hele dag zijn er allerlei activiteiten: van een stadswandeling met een gids tot een ritje in de huifkar.

Legaal binnengluren

Bij de VVV koop ik een Monumentenroute. Daarin staan de deelnemende monumenten en ateliers en werkplaatsen beschreven. Op zich is die route niet per se nodig, want alle deelnemers hebben de vlag uitgehangen. Ik laat me leiden door de route, maar ben direct afgeleid zodra ik ergens een vlag zie. Extra leuk zijn de monumentale huizen omdat je dan over de vloer komt bij mensen thuis. De bewoners openen hun deuren en sommigen geven ook een rondleiding door hun huis.

Roode Tooren, Martinikerk en Gasthuiskerk

Ik bezoek met mijn ouders onder andere de Roode Tooren, een gevangenistoren uit de middeleeuwse eeuw. Alhoewel, de Doesburgse gevangenis werd in de 17e eeuw opgeblazen. Het museum de Roode Tooren was dus wel een gevangenis, maar werd pas eind 18e eeuw gebouwd. Het is ook nog een tijdje een politiewacht geweest en het is nu zo’n veertig jaar een museum. We nemen ook een kijkje bij de Martinikerk en de Gasthuiskerk. Die laatste is van binnen wat mij betreft niet heel bijzonder. Ik vind het Gasthuishofje veel leuker. Kleine witte huisjes met een goed verzorgde tuin. Ik kan er geen ander woord voor bedenken dan ‘schattig’.

Het overweldigende De Maurits Museum

Een must-see is het Museum de Maurits. We zijn overweldigd als we binnen lopen: wat veel spullen in zo’n kleine ruimte. Het museum is particulier eigendom. De eigenaar is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog en heeft werkelijk alles daarover verzameld. Legerschoenen, voedselbonnen, foto’s, straatnaamborden, zeep, tabak… Je kunt het zo gek niet verzinnen of het ligt of hangt hier. Of anders in de opslag, want blijkbaar is de verzameling nog veel en veel groter. De eigenaar loopt zelf rond in het museum en weet over ieder item wel iets te vertellen. Zo komt het De Maurits Museum in Doesburg echt tot leven.

Doesburgsche mosterd

Bijna overal in Nederland kun je bij Albert Heijn Doesburgsche mosterd kopen. Het mosterdmuseum en de fabriek staan uiteraard in Doesburg. Al in de 15e eeuw werd er in Doesburg mosterd gemaakt. In de 19e eeuw waren er nog maar zes mosterdfabrieken over. De fabriek is inmiddels uitgebreid met een museum waar we uitleg krijgen over het productieproces. Het productieproces is vrij ouderwets. Het is bijna onvoorstelbaar dat dit voldoende is om Albert Heijn te bevoorraden.

In het museum is de mosterd te koop. Bij de chocolatier kun je ook mosterdbonbons proberen. Die zijn lekkerder dan ze klinken, echt waar!

Afsluiten bij een monument

We eindigen bij de Waag. Waarom? Het is tijd voor een terrasje en het is nog eens een monument ook: het stadsbierhuys. Twee vliegen in één klap.

De Open Monumentendag wordt ieder jaar georganiseerd. Bekijk de website voor de volgende editie.

Meer Nederland inspiratie

Meer Nederland inspiratie? Check dan sowieso even alle blogs over mooie plekjes en leuke activiteiten in ons prachtige land. Ook leuk: koop de Lonely Planet van Nederland en bekijk ons land door heel andere ogen. Te koop bij Bol.com en Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar heeft een wat langere verzendtijd.

Nederland blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

1 Reactie

  1. kars Sterenborg Reageer

    Ik kan me er helemaal in vinden. Was er namelijk Life bij. Doesburg is echt de moeite waard.

Schrijf een reactie