Laatste update

Misschien heb je het wel eens in de schappen van je Albert Heijn zien staan: Doesburgsche mosterd. Die wordt gemaakt in een heel klein fabriekje in Doesburg. Tijdens de Open Monumentendag bezoeken we daarom Doesburg.

Gratis monumentbezoek

Eens per jaar is het Open Monumentendag. Of eigenlijk Open Monumentenweekend. In heel Nederland kun je dan gratis allerlei monumenten bezoeken. Sommigen zijn zelfs alleen open met Open Monumentendag. Je kunt natuurlijk naar één van de drukbezochte gemeenten gaan, maar als je een beetje rustiger rond wilt lopen is een kleinere stad als Doesburg misschien een slimmere keus.

Open Monumentendag in Doesburg

Doesburg is sowieso een leuke stad om te bezoeken. Er wonen dik 11.000 mensen. Het is een Hanzestad (tijdens de middeleeuwen waren sommige steden via een samenwerkingsverband aan elkaar verbonden om zo de handel te laten floreren) en staat daarom vol met monumentale koopmanshuizen en de oude straatjes zijn heel bijzonder. Omdat het zo lekker compact is, kun je op één dag veel van Doesburg zien. Zeker met de Open Monumentendag. Er zijn maar liefst 43 monumenten die meedoen en je gratis kan bezoeken. En de hele dag kun je allerlei activiteiten ondernemen, van een stadswandeling onder begeleiding tot een ritje in de huifkar.

Legaal binnengluren

Bij de VVV kopen we een Monumentenroute. Daarin staan de 29 monumenten en 13 ateliers en werkplaatsen beschreven. Op zich heb je die route niet per se nodig, want alle deelnemers hebben een vlag hangen. We laten ons dus leiden door de route, maar zijn direct afgeleid zodra we ergens een vlag zien uithangen. Extra leuk zijn de monumentale huizen. De bewoners openen hun deuren en sommigen geven ook een rondleiding door hun huis.

Roode Tooren, Martinikerk en Gasthuiskerk

We bezoeken onder andere de Roode Tooren, een gevangenistoren uit de middeleeuwse eeuw. Alhoewel, de Doesburgse gevangenis werd in de 17e eeuw opgeblazen. Het museum de Roode Tooren was dus wel een gevangenis, maar werd pas eind 18e eeuw gebouwd. Het is ook nog een tijdje een politiewacht geweest en sinds zo’n veertig jaar is het een museum. We nemen ook een kijkje bij de Martinikerk en de Gasthuiskerk. Die laatste is van binnen wat mij betreft niet heel bijzonder. Ik vind het Gasthuishofje veel leuker. Kleine witte huisjes met een goed verzorgde tuin. Ik kan er geen ander woord voor bedenken dan ‘schattig’.

Het overweldigende De Maurits Museum

Een must-see is het Museum de Maurits. We zijn overweldigd als we binnen lopen: wat veel spullen in zo’n ongelooflijk kleine ruimte. Het museum is particulier eigendom. De eigenaar is gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog en heeft werkelijk alles daarover verzameld. Legerschoenen, voedselbonnen, foto’s, straatnaamborden, zeep, tabak… Je kunt het zo gek niet verzinnen of het ligt of hangt hier. Of anders in de opslag, want blijkbaar is de verzameling nog veel en veel groter. De eigenaar loopt zelf rond in het museum en weet over ieder item wel iets te vertellen. Heel bijzonder!

De Maurits Museum Doesburg

Doesburgsche mosterd

En dan het mosterdmuseum en de fabriek. Al in de 15e eeuw werd er in Doesburg mosterd gemaakt. In de 19e eeuw waren er nog maar zes mosterdfabrieken over. De fabriek is inmiddels uitgebreid met een museum waar we uitleg krijgen over het productieproces. De productie is vrij ouderwets. Het is bijna onvoorstelbaar dat de dit voldoende is om de potjes Doesburgsche Mosterd in de Albert Heijn te krijgen. Gelukkig kun je ook in het museum een potje kopen. Ow, en als je toch in Doesburg bent… probeer dan ook even de mosterdbonbons bij de chocolatier. Die zijn lekkerder dan ze klinken, echt waar!

doesburgsche mosterd museum

Afsluiten bij een monument

We eindigen bij de Waag. Waarom? Het is tijd voor een terrasje en het is nog eens een monument ook: het stadsbierhuys. Twee vliegen in één klap. Je hoeft overigens niet op de Open Monumentendag van 2016 te wachten hoor. Doesburg heeft voldoende te bieden en de entree voor de musea is maar een euro of twee.

1 Reactie

  1. kars Sterenborg Reageer

    Ik kan me er helemaal in vinden. Was er namelijk Life bij. Doesburg is echt de moeite waard.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.