fbpx

Laatste update: 26 januari 2018

Nantes is de zesde stad van Franrijk. Eerlijk gezegd, ik merk daar niks van. Ik vind het zo rustig op straat. Dus hoewel ik de drukte niet echt hoeft te ontvluchten, zoek ik toch twee ‘city escapes’ op tijdens mijn verblijf: Trentemoult en Estuaire.

Lieflijk Trentemoult

Trentemoult is het vissersdorp aan de overkant van de Loire rivier. Met de Navibus boot zet ik na tien minuten al voet aan wal dit kleurrijke dorp. De vissers hebben grotendeels plaats gemaakt voor creatievelingen. Al struinend door de smalle straten kom ik de ateliers van beeldhouwers, schilders en andere kunstenaars tegen. Ik heb echter vooral oog voor de huizen: felgekleurd, begroeid met planten en bloemen en met veel leuke binnenplaatsen. Wat een fotogeniek dorpje, zelfs met een beetje regen.

Klaar voor overstromingen

Bijna alle huizen zijn te betreden via een trap, dat is te danken aan de vele overstromingen. Als de rivier overstroomde, konden de vissers via de trappen eenvoudig alsnog bij hun huis komen. De zolders schijnen in sommige huizen ook verbonden te staan met de buren. Zodat je niet je boot hoefde te pakken om op visite te gaan. Met de bouw van de kade kwam aan de overstromingen een eind.

Koffie met de locals

Vind je het leuk om tussen de locals een kop koffie te drinken? Ga dan naar L’esprit du temps. Verscholen tussen de binnenplaatsen ligt dit dorpsinitiatief. Het is een non-profit organisatie opgezet door de inwoners van Trentemoult die hier workshops, tentoonstellingen en optredens verzorgen. In het weekend doet het dienst als cafeetje voor zowel de inwoners als bezoekers. Oh ja, let wel even op als je cappuccino besteld (overal in Nantes trouwens): over het algemeen is het niet te drinken. Waterig, geen schuim. Ook bij L’esprit du temps is een gewone koffie of thee een veiliger keuze.

Kunst in en om de Loire rivier

De Estuaire is een kunstproject, cultureel project en toeristisch project ineen. Sinds 2007 maken internationale kunstenaars installaties in Nantes, langs de Loire rivier en Saint-Nazaire om zo de geschiedenis en het heden van de steden te ontdekken en de landschappen daartussen. In totaal zijn er zo’n 30 kunstwerken te bewonderen. Sommige voor meerdere jaren, anderen voor een kortere periode. Ze zijn te bewonderen te voet, per fiets of in de auto, maar ik kies voor een boottocht.

Crêpes in Saint-Nazaire

Tussen april en oktober kun je een boottocht van 2,5 uur maken van Nantes naar Saint-Nazaire. Je vaart zo’n 60 kilometer over de Loire terwijl er 11 kunstwerken aan je voorbij trekken. Bij Marine & Loire kun je een entreeticket kopen. Afhankelijk van je keuze (enkel, retour per boot of retour met de auto) betaal je tussen de 25 en 35 euro. Ik pak in Saint-Nazaire de trein terug naar Nantes. Dat lijkt een supergoed plan, totdat ik ontdek dat de trein super ver lopen is vanaf de haven. Misschien ook niet zo handig dat ik dan bij het ietwat buiten de route gelegen Le Doux Soleil ga lunchen, maar die crêpes… die maken alle kilometers goed!

Tips voor op de boot

Op de boot kun je wat te drinken kopen, maar het aanbod is beperkt. Als de temperatuur niet meezit, zorg dan voor goede warme kleding. Want het liefst zit je natuurlijk buiten, zodat je goed foto’s kunt maken. De meeste kunstwerken zitten aan de linkerkant. Ook de S’erpent d’Ocean. Dat is de slang die je op bijna iedere folder ziet, maar je ziet ‘m op de boot helaas alleen als je een verrekijker meeneemt. Ik ben trouwens blij dat ik een Engelstalige folder heb meegenomen waarin de installaties worden toegelicht, want over de luidsprekers schalt alleen Frans. Dat is best lastig als je alleen de woorden baguette en fromage kent.

Ook in de stad kun je trouwens even aan het stedelijke gevoel ontsnappen in één van de vele parken. Check daarvoor de blog: 7 groene tips voor een stedentrip in Nantes.

 

Ik mocht kosteloos mee met de boottocht van Marine & Loire. Ik mocht zelf beslissen óf en wat ik erover zou schrijven. Geen censuur. 🙂

Schrijf een reactie