fbpx

Laatste update: 5 maart 2021

Het is bijna zonde om tijdens een verblijf in Trento alleen maar in de stad te blijven. Bijna, want het is wel een fantastische stad. Wil je toch op pad en de omgeving ontdekken, probeer dan één van deze vijf dagtrips. 

Trento ligt in het Noorden van Italië en is een fijne stad om een paar dagen door te brengen. Er is genoeg te doen in Trento, maar de natuur lonkt. Hoewel je heel prima zonder auto in Trento kan verblijven, is het voor deze dagtrips wel handiger om een auto te huren, bijvoorbeeld bij Sunny Cars. Met het openbaar vervoer kun je er namelijk niet altijd even gemakkelijk komen.

Wandelen door de Valle dei Laghi 

De Valle dei Laghi (de vallei van de meren) ligt tussen de stad Trento en de Dolomieten. Het is hier prachtig wandelen want er is veel natuurschoon zoals bossen en meren en er zijn genoeg leuke stops te maken bij kerkjes, dorpjes en wijngaarden. Er zijn weliswaar wandelpaden, maar goede schoenen zijn wel aan te raden. Door de hoogteverschillen is het af en toe een beetje klimmen en klauteren. 

Je kunt trouwens ook te paard de Valle dei Laghi ontdekken. Boeken doe je hier

Lokale wijnen proeven: van Nosiola tot Vino Santo

In de Valle de Laghi ligt Cantina Pisoni, een lokale wijngaard waar je een rondleiding kunt krijgen. Pisoni is een echt familieberijf, nu in het bezit van de 4e generatie. De familie maakt biologische wijnen. Zo planten ze bijvoorbeeld rozenstruiken naast hun wijnranken om snel schimmels te ontdekken. De rozen worden namelijk eerder getroffen, dus dan hebben de wijnbouwers nog de tijd om in te grijpen.  

Unieke wijnen voor deze regio zijn de Nosiola en Vino Santo. De Vino Santo is een zoete wijn die 2 tot 3 jaar gefermenteerd wordt en in vaten rijpt. De smaak wordt veroorzaakt aan de wind in de ochtend: de Oro de Garda. Volgens onze gids moet je van de Vino Santo genieten met een stukje gorgonzola ernaast. Klinkt goed! 

Tip! Bestel in deze regio ook zeker een glas Trentodoc. Een heerlijke witte wijn met bubbels. 

Museum van moderne kunst in Rovereto bezoeken

Op ongeveer een half uurtje rijden van Trento, ligt het MART museum: Museo d’arte moderna e contemporanea di Trento e Rovereto. Laten we het op MART houden. Het museum was lange tijd in Trento gevestigd, maar groeide zo hard waardoor er een nieuwe locatie nodig was. Het huidige gebouw is sinds 2002 in gebruik. 

De collectie bestaat uit meer dan 30.000 schilderijen, tekeningen, beelden en meer kunstvormen. Allemaal moderne kunst. Het gebouw zelf is ook indrukwekkend met veel hoge ruimtes en glazen details. 

Sterren kijken in het bos van Monte Bondone

De Monte Bondone berg herbergt aan een kant een ski-gebied, maar wist je dat je er ook prachtig kunt sterrenkijken? Onder begeleiding van een gids (reserveren per mail) kun je bij het Terrazza delle Stelle door telescopen de sterren en de melkweg bekijken. Er is in dit gebied nauwelijks lichtvervuiling, dus dat is ideaal om veel te zien. Het observatorium ligt op meer dan 1500 meter hoogte, dus het kan flink koud worden. 

Sterren kijken Trentino observatorium - blauwe lucht met witte stipjes (sterren)

Op loopafstand van het observatorium ligt een botanische tuin met meer dan 2000 plantensoorten. Die is overdag te bezoeken. Check de openingstijden

Excursie naar de oude mijntunnels

Ten noordoosten van Trento vind je Monte Calisio. De berg wordt ook wel Argentario genoemd, naar het Italiaanse woord voor zilver (argento). In de Middeleeuwen liet de prins bisschop de beste mijnwerkers uit Duitsland overkomen om zilver te winnen. De mijnen zijn al sinds de vijftiende eeuw niet meer in gebruik, maar de restanten zijn nog altijd zichtbaar: tienduizenden kleine kraters (cadìni) en kilometers smalle tunnels (canope) bepalen het landschap.

Veel korte en brede tunnels zijn vrij toegankelijk, maar om andere tunnels te bezoeken kun je een tour boeken bij Argentario Ecomuseum. Met een kleine groep maak je dan een wandeling naar een oude mijn, waarbij je onderweg uitleg krijgt over de historie van het gebied. Eenmaal bij de mijn word je uitgerust met een mijnwerkershelm en mag je de kleine mijn inkruipen. Binnen is plek voor ongeveer 10 personen en kun je nauwelijks staan, dus als je claustrofobisch bent, kun je deze tour beter overslaan. In de mijn krijg je een goed idee in welke omstandigheden de mijnwerkers destijds moesten werken.

Meer Italië inspiratie

Wil je nog meer inspiratie voor je Italië vakantie? Check dan sowieso alle blogs over dit prachtige land. En verder vind je het misschien prettig om een reisgids aan te schaffen. Ik raad de Lonely Planet aan omdat daar lekker veel praktische informatie in staat en ook verkrijgbaar is in losse PDF’s of in e-book variant. Die koop je bijvoorbeeld bij Bol.com of Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar de verzending duurt wat langer. Liever geen Lonely Planet? Bol.com heeft nog ruim 1500 (!!) andere reisgidsen over Italië.

Op deze website staan affiliate links. Als jij via zo’n link een aankoop doet, ontvang ik daarvoor mogelijk een kleine commissie. Hier betaal jij uiteraard niets extra’s voor.

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.