fbpx

Read in: Engels

Laatste update: 31 maart 2021

Ooit gehoord van Amsterdam Castle? Dat is hoe buitenlandse toeristen kasteel Muiderslot kennen. Het beroemde kasteel ligt toch echt in de vestingstad Muiden. Wel onder de rook van Amsterdam uiteraard. Bezoek het iconische kasteel en ontdek wat er nog meer in Muiden te doen is.  

Muiden aan zee

Ooit lag Muiden aan zee, de Zuiderzee. Met de komst van de Afsluitdijk (1927-1932) lag Muiden plotseling aan het IJsselmeer en ging het andere deel van de Zuiderzee op in de Waddenzee. Het IJsselmeer is in 1976 vervolgens zelf ook weer opgesplitst door de weg tussen Enkhuizen en Lelystad. Het zuidelijke deel heet sindsdien het Markermeer en dat loopt in het zuidelijkste puntje weer over in het IJmeer. Muiden ligt dus nu aan het IJmeer. Snap je het nog?

Forteiland Pampus verloor dankzij de Afsluitdijk ook haar baantje. Er was geen vrije doorgang meer van de zee naar de stad Amsterdam, dus hoefde Pampus die toegang niet langer te bewaken. Pampus ligt op de grens van het IJmeer en het Markermeer.

Een mini-stadswandeling

Muiden heeft een klein centrum. Vooral rondom de zeesluis is er veel bedrijvigheid. Direct aan de sluis liggen terrassen waar het natuurlijk heerlijk mensen kijken is en waar je regelmatig getrakteerd wordt op imposante boten. Hier heb je perfect zicht op de sluizen en zie je hoe die de doorgang vrij maken voor de boten.  In het haventje iets verderop ligt de chique speedboot/jacht van Koning Willem-Alexander, kost maar 2 miljoen. De bedoeling is dat deze jacht bij hun vakantiehuis in Griekenland komt te liggen.

Omdat Muiden zo’n compact centrum heeft, kun je prima in een half uurtje veel van het stadje zien. Sla rondom de sluis een straatje links of rechts in. Verdwalen kan bijna niet en de straatjes zijn echt de moeite waard. Zeker weten dat je fotogenieke huisjes tegenkomt!

Verdedigingslinies in Muiden

Muiden is eeuwenlang een nogal belangrijke strategische plek voor ons Nederlanders geweest. De nabijheid van Amsterdam en de directe toegang tot de zee zorgden hiervoor. 

In de 16e eeuw richtten de Nederlanders een defensielinie op van Muiden tot aan Gorinchem om tegen de Spanjaarden te strijden. Dit is de Oude Hollandse Waterlinie. Eind 18e en begin 19e wordt de linie uitgebreid en vanaf dan heet het de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het geheel aan sluizen, dijken en forten samen maakt het mogelijk om een deel van het land onder water te zetten. Met een laag water van 50 centimeter is het voor soldaten al onmogelijk om zich voort te bewegen en het is net te laag om op te varen.

Muiden maakt ook onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. Die waterlinie gaat uit van hetzelfde principe en is bedoeld om Amsterdam te beschermen. De Stelling van Amsterdam werd al snel achterhaald toen er voor het eerst vliegtuigen verschenen. 

Het Muizenfort (Fort C) bezoeken

Eigenlijk heet het Muizenfort Fort C. De naam Muizenfort verwijst naar de muisgrijze uniformen van de soldaten die hier verbleven in de tijd dat de defensielinies actief waren. Nu hebben creatieve bedrijven hier hun intrek genomen, is er een escape room in het fort en een bezoekerscentrum. Het is een onbemand bezoekerscentrum waar je leert over de geschiedenis van Muiden en de verdedigingslinies. Er liggen ook veel folders met fiets- en wandelroutes in de omgeving.  Het Bezoekerscentrum Vesting Muiden is gratis en je kunt voor de deur betaald parkeren.

Website Muizenfort
Muizenfort op
Google Maps

De oude kazerne (Fort D)

Vlakbij het Muizenfort ligt de oude kazerne van Muiden. Het is een gebouw van maar liefst 70 meter lang. Vroeger sliepen hier de officieren en werd er gekookt en gegeten. Het is nog heel lang in het bezit geweest van het Nederlandse leger. Nu is de bibliotheek van Muiden er gevestigd. 

De oude kazerne op Google Maps

Middeleeuws kasteel Muiderslot bezoeken

Kasteel Muiderslot claimt het stoerste rijksmuseum van Nederland te zijn. Het kasteel heeft tenslotte ook wel wat meegemaakt: van berovingen en verwoestingen tot eindeloze zomers en de pruimentijd. 

Het Muiderslot kasteel is imposant in zijn eenvoud. De buitenkant kent weinig tierelantijnen. Het is omringd door water en er ligt een tot in de puntjes verzorgde kasteeltuin voor. Aan de achterkant ligt een kleine boomgaard. De audiotour begeleidt je door de tuin terwijl je meer leert over de zelfvoorzienendheid van Muiderslot en over de bewoners van het kasteel. Zo woonde er een dichter op Muiderslot: Pieter Corneliszoon Hooft. Hij is de bedenker van de uitdrukking ‘tot in de pruimentijd’. Hij bedoelde daar letterlijk de zomerperiode mee, als de pruimen rijp zijn. In die maanden ontving hij graag zijn vrienden uit Amsterdam op zijn kasteel en probeerde hen te verleiden tot een bezoekje met de belofte van zoete, rijpe pruimen. 

Er zijn twee routes in het kasteeel zelf, die volg je ook met een audiotour. Er is een ridderroute (45 minuten) en een torenroute (20 minuten). Ik doe ze gewoon allebei, omdat ik dan alles kan zien. 

Wat je binnen kan verwachten? Je leert over Graaf Floris V die opdracht gaf tot de bouw van het Muiderslot in 1285 en vervolgens over de verwoestingen en dan de heropbouw in 1369. Ook leer je P.C. Hooft en zijn gezin beter kennen. In het kasteel zie je meubels uit vroegere perioden, harnassen, schilderijen en meer.  Om het allemaal in context te plaatsen is de audiotour echt handig. 

Hoe het leven er in een kasteel uitzag in die tijd, vind ik het meest interessant. Hoe het kasteel verdedigd werd, hoe er werd gekookt en zelfs hoe er werd gepoept. Dank aan mijn beste vriend voor de demonstratie!

Koop je ticket online

Leuk vanuit Muiden: Pampus bezoeken

Vanuit Muiden kun je makkelijk forteiland Pampus bezoeken. Je pakt vlakbij Muiderslot gewoon de boot die kant op. Wel zo handig om even online te reserveren. Lees hier alles over een bezoek aan Pampus.

Overnachten in Muiden

Omdat ik in het mooie Amsterdam woon, bezocht ik Muiden gewoon voor een dagje. Maar ik heb wel een paar mooie accommodaties gespot. De rooftop studio en het private house op Booking.com bijvoorbeeld.

Parkeren in Muiden

Bijna overal in Muiden, ook bij het Muiderslot, kun je betaald parkeren. Maar, je kunt ook gratis parkeren in Muiden. Dus wat doe je liever? Het is maar een klein stukje lopen naar het centrum. Dit is de locatie van de gratis parkeerplaats in Muiden. 

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie. Hier betaal jij uiteraard niet extra voor. 

1 Reactie

  1. Muiderslot is inderdaad een zeer volledige vesting, waarbij je echt een goede indruk krijgt van hoe het eruit heeft gezien vroeger. Eigenlijk is alles weer in ere hersteld. Eigenlijk een unieke en zeer ondergewaardeerde bezienswaardigheid dichtbij huis.

Schrijf een reactie