fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 2 oktober 2023

Op een steenworp afstand (een beetje afhankelijk van hoe ver je kan gooien) van Amsterdam liggen het mooie Volendam en Marken. Al jaren toeristische hotspots omdat ze zó ontzettend Hollands zijn. Er is genoeg te doen voor een dagje vermaak: van de traditionele toeristenfoto tot stoer cruisen op een fatbike. Ga je mee een dagje Volendam en de bezienswaardigheden ontdekken? 

Wat te doen in Volendam?

Terwijl zo’n beetje iedere buitenlandse toerist er is geweest, heb ik Volendam nog nooit met eigen ogen mogen aanschouwen. En dat terwijl het in de achtertuin van Amsterdam ligt! Wat mij eigenlijk altijd heeft weerhouden, is het beeld van een overvolle Dijk, vol toeristen en vol souvenirshops. Daar heb ik echt geen zin in. Maar guess what, dat is heel prima te ontlopen! Nog een voordeel: een dagje Volendam is prima te combineren met een bezoek aan Marken. 

Hoe kun je het best Volendam bezoeken?

Stap 1 voor een bezoek aan Volendam: ga vroeg, echt heel vroeg. De meeste terrassen en cafés gaan om 10 uur open en vanaf ongeveer half 11 begint het drukker te worden in Volendam. Voor die tijd deel je Volendam met de Volendammers, leveranciers die de restaurants bevoorraden en een enkele andere vroege vogel (letterlijk en figuurlijk: check die mussen eens los gaan op mijn taartje!). Je hebt dan alle tijd om rustig door Volendam te slenteren, de bezienswaardigheden te bekijken en foto’s te maken van het fotogenieke vissersdorp aan het Markermeer. 

Stap 2: geniet van alle activiteiten die je in een dagje in Volendam kunt doen! Trek in totaal een uurtje of drie, vier uit voor een bezoek. Dan heb je alle tijd om te voet het dorpje te ontdekken en wat leuke dingen te doen. Als je langer de tijd hebt, kun je ook de omgeving en Marken bezoeken. Uiteraard heb ik tips voor een ultiem dagje Volendam. Dus, laten we kijken wat je kunt doen in Volendam!

Tip 1 – De Dijk van Volendam

De Dijk is waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheid van Volendam. Dit weggetje met de haven aan de ene kant en de souvenirwinkels, horeca en fotografen aan de andere kant, is het typische beeld van Volendam. Het is het toeristisch epicentrum, maar als je vroeg genoeg komt, kun je er lekker vrij rondlopen.

De pandjes langs de Dijk zijn stuk voor stuk mooi om te zien. De één heeft een prachtige gevel, de ander mooie houten details en de volgende is versierd met kleurige bloemen. De vele uithangborden om de aandacht van toeristen te trekken, verpesten het beeld stiekem wel een beetje. 

In de haven liggen traditionele Volendamse vissersboten: Vollendammer kwaks heten die. Je mag er niet op, maar kunt ze wel van heel dichtbij bewonderen. Op een heldere dag kun je vanaf de Dijk zelfs Marken, het schiereiland, zien liggen.  

Volendammer Kwak boot - voorkant houten boot in de haven

Tip 2 – Op de foto in Volendamse klederdracht

Aan de Dijk vind je naast veel souvenirwinkels ook een handjevol fotografen. Hier laten mensen graag zichzelf vereeuwigen in typisch Volendamse klederdracht. Wit kapje, klompen, accordeon, kaas: the whole shebang.

Mijn beste vriend Patrick is ALLES behalve overtuigd dat dit een goed idee is. Ik heb eerlijk gezegd ook zo mijn twijfels. Word ik hier echt blij van? Uh ja dus. Het gaat er hartstikke snel en efficiënt aan toe bij Fotograaf Volendam (Haven 70). Voor we het weten zijn we in klederdracht gehesen door de vriendelijke medewerkers, stappen we in onze klompen en lachen we naar het vogeltje in een ouderwetse huiskamer.

Zo’n Volendamse foto maken gaat echt heel vlot en we hebben totaal geen tijd om ons ook maar enigszins ongemakkelijk te voelen. Bij Fotograaf Volendam mogen we kiezen of we in de woonkamer plaatsnemen of liever bij een bootje, welke attributen we vasthouden (ik kies uiteraard kaas) en ook welke foto we willen afdrukken. De rest kunnen we online downloaden. Ideaal! 

Als je liever vooraf reserveert, dan kun je dat online doen. Zo’n foto maken is eigenlijk wel echt iets wat je moet doen als je in Volendam bent, zelfs al vind je het een beetje suf.

Tip 3 – Het Doolhof – het oudste stukje centrum

Direct achter de beroemde Dijk wandel je zo het oudste stukje van het centrum van Volendam in. Hier staat het vol met karakteristieke Volendamse huisjes. Dit deel heet het Doolhof, en die naam heeft het niet voor niks. Het is heerlijk (ver-) dwalen in een doolhof van straatjes en grachtjes met ophaalbruggetjes. Knus en gezellig: lekker Hollands. 

Tip 4 – Wandelen door Volendam met een gratis audiotour

Het toerismebureau Laag Holland heeft een leuke wandeling door Volendam samengesteld. Het is een gratis audiotour die je gewoon met je telefoon kunt volgen. In ongeveer een uurtje wandel je langs alle bezienswaardigheden van Volendam. Je krijgt een flinke portie Volendamse geschiedenis te horen aangevuld met beelden van schilderijen om het leven van vroeger te illustreren. 

De audiotour start bij Hotel Spaander. Zodra je daar bent, zet je de audiotour aan (hier kun je ‘m vinden) en kun je de wandeling beginnen. 

Tip! Toe aan een biertje? Bestel een Volendams biertje, verkrijgbaar bij de meeste cafés en ook op de Marken Express. Bierbrouwerij Volendam brouwt zes verschillende bieren. 

Tip 5 – Musea en attracties in Volendam

Eigenlijk is er nog best veel te doen in het kleine vissersdorpje. Verwacht geen enorme musea of attracties waar je uren mee bezig bent, maar gewoon kleinschalige initiatieven. Nog meer tips voor wat je in Volendam kan doen:  

 • Woltjes Stroopwafels & Museum: bij Woltjes kun je stroopwafels in allerlei soorten en maten kopen. Je kunt er voor meedoen aan een demonstratie stroopwafel bakken, uiteraard inclusief stroopwafels proeven. Klinkt goed? Reserveer een plekje.
  Op de eerste verdieping van de winkel zit een klein museum, zo te zien gesponsord door Droste. Hier is een woonhuis van vroeger nagebouwd.  
 • Cheese Factory Volendam: het kaasmuseum in Volendam is, in mijn ogen, meer bedoeld voor buitenlandse toeristen. Je kunt er zien hoe kaas wordt gemaakt en een proeverij doen. Maar eigenlijk vind ik het meer een kaaswinkel vermomd als kaasmuseum. Vel zelf je oordeel! 
 • Volendams Museum: benieuwd naar de geschiedenis van Volendam en de bijzondere klederdracht? Breng dan een bezoekje aan het Volendams Museum. In het museum vind je een collectie klederdracht en sieraden, schilderijen en zelfs een Volendams schip (botter) op ware grootte. 
 • Volendam Experience: dit is een virtual reality experience waarbij je teruggaat naar het jaar 1916 en zo het Volendam van vroeger leert kennen. Hoe mensen toen leefden, hoe Volendam is ontstaan en hoe het eruit zag. En dat dus allemaal door de VR-bril van de Volendam Experience
 • Palingsoundmuseum: bij palingrokerij Smit-Bokkum is de zolder omgetoverd tot een klein museum met 100 jaar Volendamse muziekgeschiedenis. Voor slechts € 1,75 kun je het Palingsoundmuseum bezoeken en foto’s, gouden platen en meer van de Volendamse zangtalenten bewonderen. Jan Smit, Piet Veerman (van wie ik ooit samen met mijn oma nog eens een handtekening van heb gevraagd), BZN, Nick & Simon… allemaal hebben ze er een plekje. 

Tip 6 – Paling eten in Volendam

Als je in Volendam bent, ben je het jezelf min of meer verplicht om een broodje paling te eten. Of een ander visje. Op de Dijk vind je meer dan genoeg viskramen. Of ga naar het zonnige terras van palingrokerij Smit-Bokkum, iets buiten het centrum. Dan kun je meteen een bezoekje brengen aan het Palingsoundmuseum. 

Tip 7 – Cruisend de omgeving van Volendam ontdekken

Als je Volendam hebt uitgespeeld, is het tijd om de wijde wereld in te trekken. Dat is het allerleukst met een fatbike of een e-scooter van Rent & Event. Eigenlijk is het lastig kiezen welke leuker is, de fatbike of de e-scooter. Ze gaan in ieder geval even hard, we hebben het getest. 

De vriendelijke medewerkers van Rent & Event laten me zien hoe alles werkt en geven tips voor een leuke route. Het is eerst even wennen, maar al snel wil ik de e-scooter mee terugnemen naar huis. Wat een onwijs tof ding! En ik voel me er heel stoer op. 😉

Wij gaan via Katwoude en Monnickendam naar Marken. Lekker cruisen langs de weilanden en een korte stop bij kaasboerderij Henri Willig om koeien te kijken. Er is een bezoekerscentrum waar je allerlei koefeitjes voorgeschoteld krijgt en meer leert over koeien houden.

Wij mogen vier uur lang de fatbike en e-scooter gebruiken en dat geeft ons precies genoeg tijd om Marken te bereiken, wat rond te kijken en de Marken Express terug naar Volendam te nemen. Als je van plan bent meer stops te maken (bijvoorbeeld even wat drinken in Monnickendam), dan is vier uur wat te krap.

Tip 8 – Wat te doen op Marken

Net zoals je op Urk bent, ben je ook OP Marken. Marken was vroeger een eiland, maar dankzij de dam is het sinds 1959 een schiereiland. Als je met de fatbike of e-scooter uit Volendam komt, rijd je over deze dam heen. Wij rijden eerst naar de vuurtoren van Marken. Die wordt ook wel het Paard van Marken genoemd. Het is een bewoonde vuurtoren en ik heb gehoord dat het één van de meest gefotografeerde vuurtorens van het land is. Hij ligt ook op een prachtig punt. Omdat ‘ie bewoond is, kun je de vuurtoren niet zomaar bezoeken. Van een afstandje bewonderen dus.

Vuurtoren Marken Paard van Marken - Witte vuurtoren met een wit en donkergekleurd huisje aan de dijk

Terug naar het centrum van Marken. Eigenlijk is heel Marken een bezienswaardigheid. Maar liefst 140 pandjes in Marken zijn monumenten. Het dorp is als een sprookjesdorp met pittoreske, veelal groengekleurde houten huisjes, smalle steegjes en wapperende was aan de lijn. Alleen de auto’s van bewoners zijn welkom in het dorp. 

Aan de rand van het dorp ligt een heuse klompenmakerij waar je kunt zien hoe van een blok hout klompen kunt maken en uiteraard kun je er eindeloos veel souvenirs inslaan. Breng een bezoekje aan kijkhuisje Sijtje Boes: voor een euro mag je het in jaren ‘40 stijl ingerichte Markense huisje in. Ook leuk: een bezoek aan het Marker Museum om alles over de geschiedenis van het voormalige eiland te leren en uiteraard de kledingdracht te bewonderen. 

In de haven, waar ook de Marken Express aankomt en vertrekt, vind je alle terrassen. Op een drukke dag is het wel echt dringen hier. 

Als je liever met een gids op pad gaat, kun je ook voor een fietstour kiezen.

Tip 9 – Volendam – Marken met de Marken Express

De Marken Express brengt je in ongeveer een half uur van Volendam naar Marken, of andersom. Ik krijg op een boot altijd meteen een vakantiegevoel. Zelfs van het pontje van Amsterdam Centraal naar Amsterdam-Noord vind ik al leuk, dus ik geniet van de overtocht.

Op de Marken Express mag je je fiets, fatbike of e-scooter gewoon meenemen. Koop aan boord een drankje, of kies direct bij het kopen van je ticket een arrangement met snacks. Als je voor een drankje gaat: probeer dan een Volendams biertje! 

Als je alvast online je kaartje wilt kopen, doe je dat op de website van de Marken Express.

Hoe kom je in Volendam?

Met het openbaar vervoer reis je het makkelijkst naar Amsterdam Centraal om daar de bus naar Volendam te pakken: lijn 316. Die gaat ieder kwartier en ongeveer een half uur later sta je in Volendam. 

Kom je met de auto naar Volendam, dan wil je natuurlijk gratis parkeren. Dat kun je doen op de parkeerplaats Slobbeland. Hoe later op de dag je komt, hoe minder kans op een vrij plekje natuurlijk. 

Overnachten in Volendam – leukste hotels

Er is dus méér dan genoeg te doen in Volendam. Dus misschien is een overnachting niet zo’n slecht idee. Zoek je een mooi hotel in Volendam? Check dan eens het Boutique Hotel The Old Bridge (zo mooi!) en tegenwoordig is ook Hotel Spaander weer open! Of probeer een van de andere opties op Booking.com.

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

 • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
 • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
 • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
 • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
 • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
 • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
 • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
 • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
 • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik bezocht Volendam en Marken op uitnodiging van Toerismebureau Laag Holland.

Voor het eerst gepubliceerd: juli 2020. Daarna geüpdatet.

Write A Comment