fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 1 juni 2023

Pittoresk en idyllisch. Zo wordt Monnickendam meestal beschreven. Het zijn een beetje  clichéwoorden om een stadje te beschrijven, maar ze blijken volkomen terecht. Want potverdikkie wat is het een schattig stadje. Wat kun je er doen?

Ontdek het oude centrum van Monnickendam

Monnickendam is een knus stadje. Je kunt het makkelijk te voet ontdekken en er is genoeg te zien. Monnickendam telt namelijk maar liefst 74 Rijksmonumenten: van een houten ophaalburg tot historische huisjes met bijzondere gevels.

Vanwege brand zijn de echt oude gebouwen helaas verwoest, de meeste komen uit de 17e eeuw. Alleen de Speeltoren uit 1355 staat er nog, dit is het oudste gebouw van de stad. De Sint Nicolaaskerk kun je gratis bezoeken. Regelmatig is daar ook een tentoonstelling te zien. 

Waterlands Museum de Speeltoren

De Speeltoren is nu het thuis van het Waterlands Museum de Speeltoren. Met trots zeggen zij het meest valse carillon van Europa tentoon te stellen. Een carillon is een muziekinstrument met klokken die je met touwen bespeelt. Omdat het carillon al zo’n 500 jaar oud is, is het dus lekker vals. In de Speeltoren hangen de klokken en die kun je in het museum ook zien, zo zie je hoe het instrument werkt. 

Verder is er aandacht voor het de geschiedenis van het landschap in Waterland (de gemeente waar Monnickendam toebehoort), kunstenaars uit de omgeving en het scheepvaart- en visserijverleden. 

Tip! Ben je met 6 mensen of meer? Dan opent Museumhuis Timmerman graag de deuren voor je. Neem contact op

Stadswandeling door Monnickendam

Het toerismebureau van Laag Holland heeft een paar leuke wandelingen door de stad uitgezet. Zo kun je historisch Monnickendam ontdekken tijdens een wandelroute van slechts twee kilometer, of lees met je wandelpartner om en om voor tijdens de dialoogwandeling, of download de PDF voor de gevelstenenroute. Met die route loop je langs verschillende huizen en lees je meer over de betekenis van de gevelstenen. 

Stadsbrouwerij aan de haven

Monnickendam ligt aan het Markermeer en in de haven heeft Waterland Brewery een prachtplekje gevonden voor de brouwerij en het proeflokaal. Bierderij Waterland is het bierlab en proeflokaal van de brouwerij. Op een zonnige dag is het heerlijk op het terras. Ik krijg een beetje beach club vibes. En ik krijg heerlijke biertjes. Ik ga voor de bier- en spijsproeverij Zilver en mag drie bieren naar keuze proberen. Het plankje met hapjes is enorm, dus voorlopig hoef ik nergens meer heen. 

Google Maps locatie Bierderij Waterland

Theetuin Overleek voor een high tea in Monnickendam 

Net buiten het centrum, aan het water, tussen de weilanden, ligt de heerlijke Theetuin Overleek. Een kleine oase met rondscharrelende kippen, zelfgemaakte taartjes of zelfs een high tea. Je kunt er niet reserveren dus ga gewoon op de bonnefooi. Er is vast wel een plekje voor je. 

Google Maps locatie Theetuin Overleek

Varen met een fluisterbootje in Monnickendam

In Monnickendam kun je ook een fijn fluisterbootje huren om te water de omgeving te ontdekken. Bij Theetuin Overleek stap je op en vanuit daar vaar je door het mooie natuurgebied en langs de verschillende dorpjes. Je kunt zelfs een picknick meekrijgen. Wel even vooraf reserveren natuurlijk. Je mag trouwens kosteloos annuleren als het slecht weer is, wel zo fijn. 

Monnickendam combineren met Volendam

Monnickendam is trouwens ook perfect te bezoeken vanuit Volendam. Dan huur je in Volendam een fiets, fatbike of e-scooter en trek je er lekker op uit. Echt een aanrader!

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Schrijf een reactie