fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 27 juli 2022

Denk je aan Giethoorn, dan denk je aan bruggen en boten. Giethoorn, het Venetië van Nederland, heeft enorme aantrekkingskracht op zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. En terecht. Daardoor is het wel nogal druk, vooraf een beetje een planning maken voor een dagje Giethoorn is dus absoluut aan te raden. Ik help je op weg!

Waarom een dagje naar Giethoorn?

Het antwoord is simpel: het is een uniek door de mens gemaakt stukje Nederland. Al het water in Giethoorn is door de mens gegraven. De mensen groeven hier vroeger het veen af. Deze turfstekers haalden het veen uit de bodem en gooiden het op het land om te laten drogen zodat ze er turf van konden maken. En zo ontstonden er plassen en meren in het gebied. Maar de turf moest vervolgens ook nog vervoerd worden. Daarvoor werden de nu beroemde waterwegen van Giethoorn uitgegraven. Het water is overal zo’n 80 tot 100 cm diep. De smalle watertjes, bruggetjes en schattige huisjes (en enorme villa’s) zijn fotogeniek.

En je gaat natuurlijk een dagje naar Giethoorn omdat een bootje varen altijd een goed idee is. Nou ja, vooral als het mooi weer is dan. 

Vanwege al die waterwegen staan de huizen eigenlijk op eilandjes. Daarom waren de bruggen broodnodig. In totaal zijn er 170 (of 176, afhankelijk van aan wie je het vraagt). En aan die bruggetjes heeft Giethoorn de bijnaam Venetië van Nederland te danken.  

Giethoorn is zo’n 750 jaar oud, maar heeft pas sinds 100 jaar straten. Daarvoor werd ALLES met de boot gedaan: naar school, naar de kerk, zelfs de koeien naar de wei brengen. Daarom waren is de traditionele Gieterse punter (een type boot) ook zo breed als een koe lang is. 

De straten in het centrum zijn volledig autovrij, alles is een wandelpad. Veel inwoners van Giethoorn (Gieters) hebben daarom alsnog een bootje om dagelijkse dingen te ondernemen. Kijk ook niet verbaasd op als je mensen met een kruiwagen vol boodschappen van hun auto naar hun huis ziet wandelen. Er wonen minder dan 3000 mensen in Giethoorn, maar ze ontvangen jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers. 

Wil je alle ins en outs weten? Check dan hier alles over Giethoorn.

Bezienswaardigheden in Giethoorn

Bootje varen ligt nogal voor de hand en is ook een absolute must als je een dagje naar Giethoorn gaat. Maar er is nog meer te beleven: te land, ter zee en in de lucht. Check snel mijn Giethoorn tips. 

Giethoorn te land ontdekken

Langs het water liggen smalle wandelpaden. Die leiden je langs de huizen en bruggen. Als je op je eigen tempo door Giethoorn wilt wandelen, kom dan vroeg of juist aan het einde van de dag. Anders moet je flink wat selfiesticks ontwijken. De liefhebber kan trouwens ook een e-chopper huren en niet alleen Giethoorn, maar ook de omgeving te land bekijken.

Pak af en toe een terrasje, of bezoek een museum. In het kleine museum De Oude Aarde kun je bijvoorbeeld edelstenen, mineralen en fossielen bekijken. Of ga naar museum ‘t Olde Maat Uus om de geschiedenis van Giethoorn in te duiken. Je kunt er een Gieterse punter zien en een oude boerderij van binnen bekijken. 

Bij IJsmakers kun je een heerlijk ijsje halen. Allemaal lactosevrij en zelfgemaakt. En als je toe bent aan een goede lunch of diner, probeer dan eens Italiaans restaurant Fratelli. Het terras is lekker zonnig en ligt direct aan het water. Zo krijg je de full Giethoorn experience!

Varen in Giethoorn

De absolute nummer één activiteit in Giethoorn is uiteraard varen. Op het water is het een vrolijke chaos met allerlei soorten bootjes. Je kunt een bootje huren en zelf varen in een fluisterboot of sloep, of misschien ga je liever met een rondvaart mee. Het kan allemaal. En je kunt zelfs met een waterfiets Giethoorn ontdekken – een iets actievere vorm van varen. 😉 

Bootje huren in Giethoorn

Je kunt in het centrum van Giethoorn, aan de Dorpsgracht, een bootje huren, maar ik raad je aan om juist buiten het centrum je eerste vaarmeters te maken. Bij Giethoorn bootje huren stap je in een rustige omgeving in je sloep of fluisterboot en vaar je midden door de natuur richting het centrum. Zo kun je even wennen aan het besturen van een fluisterboot of sloep voordat je de rest van de toeristenbootjes moet ontwijken. Ik raad je aan in ieder geval twee uur een sloep of fluisterboot in Giethoorn te huren: dan heb je een mooie combinatie van natuurgebied en centrum. 

Waterfietsen in Giethoorn

Aqua Verhuur heeft in 2021 waterfietsen geïntroduceerd in Giethoorn en het is een behoorlijk succes. Nu dacht ik bij waterfietsen meteen aan zo’n plastic kuipje met soms zo’n glijbaan erop, of in de vorm van een zwaan. Maar nee hoor, deze waterfietsen zijn echt tof! Ze zien er hypermodern uit en ze zijn eigenlijk heel stabiel en makkelijk om te besturen. Omvallen is onmogelijk, zegt de verhuurster. Vanaf 15 jaar mag je ‘varen’ met een waterfiets door Giethoorn. Houd er wel rekening mee dat je de hele route zelf moet trappen. Het is niet zwaar, maar na een poosje ga je je benen wel voelen.

Ennuh, schrik niet als je zelf ook een attractie word: de waterfietsen vallen op tussen de bootjes en mensen maken er graag foto’s van. Je kunt een waterfiets tot wel 8 uur huren. Neem dan ook een lekkere picknickmand mee. Bekijk de opties bij Aqua Verhuur.  

Giethoorn waterfiets Schiller Aqua Verhuur

Avondrondvaart in Giethoorn

Omdat Giethoorn een tof dagtripje is, zie je het dorp en het water tegen etenstijd leegstromen. Perfect! Nu wordt het pas echt leuk, als je het mij vraagt. Als je de kans hebt, zou ik de rondvaartboten overdag in het centrum vermijden en kiezen voor een privé avondrondvaart mét schipper. Het is dan zo rustig op het water en onze kapitein Jan heeft eindeloos veel kennis over Giethoorn.

Gewoon de standaardfeitjes, maar ook leuke inside informatie met hier en daar wat roddelpraat. En zo ontdek je ook nog eens unieke plekjes: een verlaten, begroeide boot en een bruggetje waar je plat moet liggen om er onderdoor te varen. En de weerspiegeling op het kalme water is prachtig! Je wordt ook nog eens getrakteerd op een mooie zonsondergang op het water. Wat wil je nog meer? Alle kapiteins van de avondrondvaart zijn trouwens Gieterse pensionado’s met het hart vol van hun prachtige dorp. 

Dagje Giethoorn bezienswaardigheden

Giethoorn te lucht

Toen je de titel van deze blog las, dacht je waarschijnlijk: huh, Giethoorn te lucht? Jazeker! Je kunt namelijk ballonvaarten maken. Die zet ik nog even op mijn to-do-lijst voor een volgend bezoek. Check je opties bijvoorbeeld bij Ballonvaartmaken.com

Bonustip voor een dagje Giethoorn

Niet ver van Giethoorn ligt Frederiksoord. Nu zegt dat je misschien niet zo snel iets. Mij ook niet, maar nu ik een ritje heb gemaakt met de elektrische Kolonie Express door het koloniedorp, zal ik het nooit meer vergeten. Zeker niet dankzij gids en spraakwaterval Bob. Lees er alles over en reserveer je ritje hier

Overnachten in Giethoorn

Eigenlijk… zou ik niet overnachten in het centrum van Giethoorn als ik jou was. Zoek liever in de omgeving iets op en maak van Giethoorn een dagtripje. Ik verblijf bijvoorbeeld in het vakantiepark Residence de Eese. Daar heb je enorme keuze in type huisjes, maar je kunt er ook kamperen. Het park ligt prachtig midden in de natuur. Op het terrein lopen zelfs alpaca’s, paardjes en een emoe. Vlakbij ligt ook een Fletcher hotel.

Ook een leuke plek om te overnachten in de buurt van Giethoorn: Paasloo. Daar is een superleuke camping met vooropgezette tenten én (ja hoor) alpaca’s. Camping de Houtwal is echt een aanrader: lees ook mijn blog over mijn ervaring daar.  

Meer Nederland inspiratie

Nederland blogoverzicht

Handige tips voor reizen in Nederland

  • Accommodatie. Favorieten blijven toch Booking.com en Campspace. Of probeer vakantieparken via Roompot. Ga je liever voor een hostel? Check HostelWorld. Ook leuk: BoerenBed.
  • Activiteiten. De leukste tours en activiteiten boek je bij GetYourGuide en Viator. Ook leuk: de tours van WithLocals. Ga mee met een ‘gratis’ wandeltour van Freetour of GuruWalk en voor fietstours moet je bij Baja Bikes zijn.
  • Attracties en musea. Via Tiqets kun je 5% korting krijgen op musea en attracties met de kortingscode KIMOPREIS22
  • Autohuur. Ik huur het liefst bij EasyTerra en Sunny Cars vanwege hun all-inclusive / worry-free aanbod. Liever meer prijzen vergelijken? Kijk bij Discover Cars.
  • Reisgidsen. Ik houd van de praktische gidsen van Lonely Planet, te koop bij onder andere Bol.com en Amazon. Sowieso is het erg leuk om een je eigen land door de ogen van een buitenlandse toerist te bekijken!
  • Reisuitrusting. Koop je gear bij Bever of Decathlon, of gewoon bij Bol.com.
  • Vervoer. Maak gebruik van het openbaar vervoer of kies voor bussen en ander transport met Flixbus, Busbud of Omio.
  • Verzorgde reizen. Liever compleet verzorgd op vakantie in eigen land? De keuze is reuze: van ANWB vakanties tot Tui, of liever de Vakantie Discounter of D-reizen?
  • Yoga retreat. Of ga voor een fijn yoga retreat in Nederland.

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Ik mocht Giethoorn ontdekken op uitnodiging van Blogger by Nature en Giethoorn Village. Zij hebben geen invloed gehad op de inhoud van mijn blogartikel.

Schrijf een reactie