fbpx

Laatste update: 12 april 2019

Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC): de ideale plek om mijn nieuwe GoPro uit te proberen. 350.000 m² aan moderne architectuur in Valencia. Een must see!

Loop door het Turia park

De Ciudad de las Artes y las Ciencias (de stad van de kunst en wetenschap) ligt aan het eind van het Turia park. Op de plek van het park stroomde vroeger de rivier Turia, maar die is deels omgeleid en drooggelegd. Wandel door het park richting de CAC, want het is er mooi groen en je pakt een stukje van het dagelijks leven van de Valencianen (zeg je dat zo eigenlijk?) mee. Mensen joggen, laten hun hond uit, chillen bij de vijver of bewonderen de vele bruggen in het park.

Architectuur met een zwart randje

Vanuit het park loop je zo de moderne architectuur in. Je kunt het niet missen, zo imposant. De Ciudad de las Artes y las Ciencias is grotendeels te danken aan Santiago Calatrava, een architect uit Valencia. Een controversiële architect, want zijn prachtige, veelal spierwitte, gebouwen kennen ook een zwart randje. De kosten lopen namelijk nogal uit de hand. De bouw van Palau de les Arts Reina Sofía kostte maar liefst € 45 miljoen meer dan gepland. Ook blijken er nogal wat designfouten in de gebouwen te zitten waardoor er veel reparaties nodig zijn. Het Ágora gebouw zou in 2011 worden opgeleverd, maar staat eind 2017 nog steeds in de steigers. En dat betalen de Valencianen natuurlijk met hun belastinggeld.

Wandel rondom het Palau de les Arts Reina Sofía

Mooi van buiten (en misschien ook wel van binnen)

Maar goed, als bezoeker heb je daar natuurlijk geen last van. Het meest bijzondere is namelijk de buitenkant en die is gratis te bezichtigen. Alle gebouwen hebben ook een functie, zoals bioscoop of aquarium, maar daar moet je uiteraard wel voor betalen. En misschien moet je daar soms wel twijfels bij hebben: in El Oceanogràfic kun je namelijk de onderwaterwereld bewonderen, inclusief haaien, pinguïns en dolfijnen. Of die daar nou thuis horen? Het Ágora gebouw is een gigantisch paars ding. Sommigen zeggen dat het op een mossel lijkt.

Tip: Alles is goed bereikbaar te voet of met openbaar vervoer. Voor de afwisseling is een fiets huren of een fietstour ook een goed idee. Bijvoorbeeld bij Baja Bikes (aff.). Daar krijg je ook een Nederlandstalige gids.

Fietstour in Valencia met Baja Bikes

Meer gebouwen van Ciudad de las Artes y las Ciencias

Ik wissel als een echte toerist mijn telefoon, spiegelreflex en GoPro af om foto’s te nemen. De lijnen en rondingen van de immense gebouwen zijn fotogeniek en het wit steekt prachtig af tegen de blauwe lucht. Het Palau de les Arts Reina Sofía hieronder is het operagebouw.

Palau de les Arts Reina Sofía met de GoPro!
Palau de les Arts Reina Sofía met de GoPro!

In L’Hemisfèric gebouw vind je een planetarium en een IMAX bioscoop. Dit was het eerste gebouw dat werd geopend voor het publiek (in 1998). Met een beetje fantasie en goede wil, herken je in het gebouw een menselijk oog.

L'Hemisfèric: herken je er een oog in?
L’Hemisfèric: herken je er een oog in?

Dan is er ook nog het Museo de las Ciencias Príncipe Felipe. Dit is een wetenschapsmuseum dat vooral voor kinderen heel leuk schijnt te zijn. De buitenkant lijkt haast een walvisskelet, waar ik geen genoeg van kan krijgen.

Het 320 meter lange Umbracle verbindt een aantal gebouwen. Gelijktijdig doet het dienst als parkeergarage en zitten er een paar kantoren. Maar in de zomer is de tuin een bar en openluchtclub!

Er zitten wat kleine kiosks op het terrein met terras. Prima om even een snel drankje te doen, maar voor lekker eten kun je op andere plekken veel beter terecht.

 

PS. Ik gebruik een GoPro Hero6 trouwens. Te koop bij o.a. Bol.com (aff.). 

Schrijf een reactie