fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 2 oktober 2023

Is Cinque Terre in Italië zo mooi als de foto’s op Instagram je doen geloven? Ja. Ben je de enige die de rotsige kuststrook met de vijf visserdorpen wil bezoeken? Nee. Cinque Terre is het slechts bewaarde geheim van Italië (maar wel de moeite waard). In deze blog vind je alles wat je nodig hebt om je bezoek aan Cinque Terre voor te bereiden.

Wat is Cinque Terre in Italië eigenlijk?

Cinque Terre ligt in Noord-Italië, in de kuststreek Ligurië. Dat ligt net boven Toscane, tussen Genua en Pisa zeg maar. Er is het nationale park Cinque Terre en de wereldberoemde dorpen liggen daarin, aan de rotsige kuststrook van zo’n 15 kilometer lang. De dorpen liggen (op één na) direct aan het water. De gekleurde huisjes steken prachtig af tegen de helderblauwe zee. De huizen zijn op de rotsen gebouwd en dat maakt ze uniek. Zo uniek, dat in 1997 zowel het nationale park als de dorpen van Cinque Terre op de UNESCO Werelderfgoedlijst zijn gezet.

Je begrijpt vast dat meer mensen Cinque Terre willen zien. Je kunt Cinque Terre prima in één dag bezoeken. Het is vaak wel extreem druk in de trein die langs de dorpjes rijdt en in de dorpjes zelf ook. Bereid je daar dus mentaal goed op voor! En op fantastisch mooie plaatjes. Check dit ↓

Cinque Terre bezoeken

De dorpen van Cinque Terre bezoeken

De vijf Cinque Terre dorpen zijn (van noord naar zuid) Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. In één dag kun je met gemak alle vijf de dorpen bezoeken, mits je de trein neemt. De afstanden tussen de dorpen zijn kort per trein. Ik neem in ieder dorp een hapje of een drankje, loop wat rond en ga dan weer verder. Op die manier hoef ik niet te haasten en maak ik een mooie dagtrip van Cinque Terre. Als je alles wilt wandelen, ben je al snel 9 uur onderweg en dan is het slimmer om tenminste twee dagen uit te trekken voor je bezoek. Anders is een dag Cinque Terre dus al voldoende.

Monterosso al Mare – het grootste Cinque Terre dorp

Het grootste dorp van Cinque Terre is het meest noordelijk gelegen dorp: Monterosso al Mare. Het is zeker niet het mooiste dorp van Cinque Terre. Hier vind je niet die indrukwekkende rotsen met de gekleurde huisjes. Dit is het dorp waar je zijn moet als je wilt genieten van het strand (als het tenminste niet regent zoals tijdens mijn bezoek). Er loopt een lange boulevard langs het strand en er zijn volop restaurants en cafés.

Monterosso al Mare scoglio di Monterosso

Vanuit de trein beland je op het grootste strand van Monterosso al Mare genaamd Fegina. De rots die je hier voor de kust ziet liggen heet scoglio di Monterosso. Als je vanuit het treinstation de boulevard naar links volgt, kun je bij Bar Lo Spuntino een goede kop koffie krijgen. Doe dat op z’n Italiaans: staand aan de bar. Want dan betaal je (op z’n Hollands) minder voor je koffietje.

Google Maps locatie

Cinque Terre scoglio di Monterosso

Loop iets verder langs het strand en vervolg je weg richting het klooster Convento Frati Cappuccini. Kies voor de trappen die omhoog leiden. Je wandelt een minuut of tien omhoog om bij het klooster en een begraafplaats aan te belanden (Google Maps locatie).

Als je weer naar beneden gaat, kies dan de andere weg terug om op het tweede strand van Monterosso al Mare belanden. Dat strand is ook te bereiken via de boulevard hoor. Gewoon de boulevard volgen en door de tunnel gaan. Aan dit strand vind je ook veel bedrijfjes waar je een boottocht kunt regelen om alle dorpen van Cinque Terre te bekijken. Ik raad je aan van tevoren online te reserveren, bijvoorbeeld hier.

Zeezicht bij Monterosso al Mare

Vernazza – het mooiste Cinque Terre dorp?

Het plein van Vernazza ligt direct aan de zee. De gebouwen met afgebladderde verf geven het dorpje karakter. Omarmd door een klein zandstrand is dit dorp volgens velen het mooiste van de vijf Cinque Terre dorpen. I beg to disagree, ik vind Manarola het mooiste Cinque Terre dorp. Vernazza is ook prachtig hoor, maar als ik moet kiezen…

Vernazza Cinque Terra

Vanaf het treinstation loop je naar beneden de hoofdstraat van Vernazza in. Hier liggen allerlei winkeltjes en restaurants. Om de drukte te ontlopen, moet je zeker even een zijstraatje induiken.

Zin in een snack? Bij La Bottega del Frito (Google Maps locatie) kun je een puntzak gefrituurde vis kopen. Nogal prijzig, wel lekker (en vet).

Gefrituurde vis Vernazza

Corniglia – het groenste Cinque Terre dorp

Corniglia is het Cinque Terre dorp dat mensen nog wel eens over willen slaan. Waarom? Ruim 350 traptreden schrikken af. Corniglia ligt namelijk op een hoge rots boven het water. Vanaf het treinstation wijst de weg zich vanzelf naar boven. Op de trappen heb je al mooi uitzicht op het volgende dorp: Manarola. Je kunt overigens ook voor een euro met de bus naar boven.

Corniglia is omgeven door wijngaarden en als je wat door het dorpje loopt zie je dat ook echt. Dit is het groenste dorp van Cinque Terre met prachtige uitzichten. Vanaf het Terrazza di Santa Maria kun je over alle vijf de dorpen uitkijken.

Loop vooral de Via Fieschi in, want daar zitten veel leuke restaurants, bars en café’s. Degenen met een terras zijn uiteraard het populairst en meestal overvol. Ik beland daarom bij het kleine KM0 (Google Maps locatie) waar geen enkele andere gast te bekennen is. Dat geeft me de kans met de barvrouw (een Amy Winehouse lookalike) te kletsen onder het genot van een lokaal gebrouwen biertje. Ze is stiekem wel blij dat het rustig is. Iedere dag is het gekkenhuis qua drukte, zegt ze. Vandaag regent het en zijn het niet alleen die traptreden die de mensen afschrikken om Cinque Terre te bezoeken, maar ook het weer.

Manarola – het meest fotogenieke Cinque Terre dorp

Manarola is eigenlijk het mooist als je het vanaf een afstandje bewondert. Zoek een wandelpad op en volg dat een stukje voor het ultieme Cinque Terre plaatje. Veel mensen begeven zich richting het terras van Nessun Dorma (Google Maps locatie) vanwege het uitzicht. Dit moet ook fantastisch mooi zijn met zonsondergang. Zorg dat je er vroeg bij bent of een tafeltje reserveert.

Manarola Cinque Terre bezoeken

Natuurlijk moet je ook even door de hoofdstraat wandelen (de Via di Mezzo). Dikke kans dat het daar extreem druk is. Je kunt ook de weg een eindje omhoog volgen in plaats van richting het water. Dat is wel wat steil. Loop door tot de San Lorenzo kerk. Mocht die open zijn, dan kun je daar even een kijkje nemen (en wat verkoeling zoeken) voordat je het drukke centrum weer induikt.

Riomaggiore – het kleinste Cinque Terre dorp

Op het station van Riomaggiore kun je of direct richting het kleine haventje lopen, of de lift omhoog pakken en een pad volgen om het Cinque Terre dorpje op een afstand te bekijken. Allebei de moeite waard en goed te doen qua afstand. Riomaggiore is namelijk maar 10 km2 groot.

In het haventje liggen wat vissersbootjes en er is een klein kiezelstrand. Dat wordt dus vechten om een plekje! Alhoewel ik er zelf niet voor zou kiezen om hier te gaan zonnen. Het is niet echt een lekker rustig plekje: je hebt veel bekijks van alle Cinque Terre bezoekers natuurlijk. Wil je graag naar het strand in Cinque Terre, dan zou ik naar Monterosso al Mare gaan.

Loop langs het haventje richting de rotsen en wurm je tussen de selfie-makende toeristen om je eigen selfie te maken!

Cinque Terre: van noord naar zuid of andersom?

Ik vind Manarola en Riomaggiore de mooiste dorpen van Cinque Terre. Daarom adviseer ik om te starten bij het minst pittoreske dorp Monterosso al Mare en dus van noord naar zuid te reizen. Ik kan me ook voorstellen dat je op een mooie dag misschien nog wat uurtjes strand wilt meepakken. Dan is Monterosso al Mare misschien handiger om in te eindigen. Voor de beste zonsondergang van Cinque Terre moet je in Manarola zijn. Gelukkig reis je met de trein snel van het ene Cinque Terre dorp naar het andere.

De beste manier om Cinque Terre te bezoeken

Als je één dag de tijd hebt, dan is de beste manier om Cinque Terre te bezoeken met de trein. Heb je twee dagen, dan kun je wandelen of een combinatie maken van wandelen en de trein. En misschien heb je dan zelfs nog tijd om een boottocht te doen en Cinque Terre te aanschouwen vanaf het water?

Cinque Terre met de auto

Cinque Terre met de auto bezoeken is een slecht idee. De vissersdorpen van Cinque Terre zijn slecht toegankelijk, want de straten zijn heel smal en er lopen veel te veel mensen rond. Parkeer je auto liever bij het station van Levanto of La Spezia en pak daar de trein naar Cinque Terre.

Cinque Terre met de trein

De trein heeft een goede verbinding met alle Cinque Terre dorpen en de afstanden zijn maar klein.

 • Levanto – Monterosso al Mare = 5 minuten
 • Monterosso al Mare – Vernazza = 4 minuten
 • Vernazza – Corniglia = 4 minuten
 • Corniglia –Manarola = 5 minuten
 • Manarola – Riamaggiore = 9 minuten
 • Riomaggiore – La Spezia = 9 minuten
Trein Cinque Terre

Je kunt ter plaatse losse treinkaartjes kopen of de Cinque Terre Treno Card. Met die pas mag je alle wandelpaden in het nationale park op en kun je tweede klas reizen tussen Levanto en La Spezia. Een dagpas voor de trein voor volwassenen kost € 18,20, voor twee dagen betaal je € 33 en voor drie dagen € 47. De Cinque Terre Treno Card is goedkoper voor kinderen. Als je het prettig vindt (en jezelf een wachtrij bij het loket wilt besparen), bestel je je Cinque Terre treinkaartjes hier. Dat kun je zelfs nog op de dag zelf doen.

Wandelen in Cinque Terre

Je kunt prachtig wandelen van dorp naar dorp via de blauwe route van het nationale park Cinque Terre. In totaal loop je zo’n acht tot negen uur over deze route. Houd er rekening mee dat de route niet beschut ligt en het op warme dagen dus flink afzien kan zijn. Tussen Manarola en Riomaggiore kun je ook uitwijken naar de Via Dell’Amore. Als je daar aankomt, wijk je uit naar de rode route. Die is wel een stuk pittiger heb ik me laten vertellen.

Als je wilt wandelen, heb je een Cinque Terre Trekking Card nodig. Die kost slechts € 7,50 voor één dag en € 14,50 voor twee dagen. Koop de Cinque Terre Trekking Card online.

Grappig feitje: er geldt een slipperverbod op de wandelpaden van Cinque Terre. Ga je toch op pad op je slippers, dan kun je een boete van wel € 2.500 krijgen! Het verbod is wel terecht. De wandelpaden zijn niet gemakkelijk (je moet best wat klimmen en dalen) en dat geeft ongelukken. Omdat de wandelpaden zo smal zijn, moeten de hulpdiensten uitrukken met helikopters. Je kunt je voorstellen dat dat ontzettend duur is. Maar nog belangrijker: het is voor je eigen veiligheid.

Met de boot Cinque Terre ontdekken

Het is ook mogelijk om een boottocht te doen en zo op een afstand de Cinque Terre dorpen te bekijken. Ik adviseer je om dit van tevoren te boeken om zeker te zijn van een plaatsje aan boord. Ik heb het zelf niet gegaan, maar misschien kun je eens kijken bij GetYourGuide. Er is onder andere een boottocht bij zonsondergang langs de Cinque Terre dorpen. Klinkt goed toch?!

Het is ook mogelijk om de boot als een soort pontje te gebruiken om alle Cinque Terre dorpjes te bezoeken. Een dagkaart kost dan € 35 vanaf La Spezia. Je mag hiermee onbeperkt de boot pakken. Je kunt ook losse kaartjes kopen tussen de dorpen. Bekijk de actuele tijden en prijzen.

Haven van Riomaggiore

Tips om de drukte in Cinque Terre te vermijden

In je eentje dwalen door de pittoreske straatjes van Cinque Terre? Ik dacht het niet. Cinque Terre wordt overspoeld door toeristen. Natuurlijk is het wel de moeite waard om een poging te wagen het rijk een beetje voor jezelf te hebben. Mijn tips om de drukte in Cinque Terre een beetje te vermijden:

 1. Sta vroeg op. Dit doen natuurlijk meer mensen, maar het helpt wel een beetje.
 2. Koop je Cinque Terre Card online. Dan hoef je niet meer in de rij te staan bij aankomst.
 3. Vermijd het hoogseizoen. Zelfs eind mei is het al vrij druk.
 4. Ga als het regent. Laat je niet uit het veld slaan door een beetje regen. Andere mensen doen dat hopelijk wel en daardoor is het wat rustiger in de dorpen. En wie weet klaart het nog wel op! Op mijn foto’s zie je ook dat ik in Monterosso al Mare nog veel regen had en een paar uur later had ik in Riomaggiore volop zon.
 5. Overnacht in één van de Cinque Terre dorpen: Cinque Terre trekt veel dagtoeristen. Die vertrekken weer in de avond en dan heb jij de gelegenheid om één of meer van de vissersdorpen wat rustiger te ontdekken.
Booking.com

Meer Italië inspiratie

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceer: oktober 2019. Daarna geüpdatet!

Reacties

 1. Hoi Kim,
  Is het nodig om de treinkaartjes te printen als je ze online koopt? Weet jij dat misschien?
  Groetjes Sanne

  • Hoi Sanne,
   Wij hadden ze gewoon op de telefoon staan. Ik neem aan dat dat nog steeds zo is!
   Have fun!

 2. Hallo,

  Bedankt voor alle informatie. Weet je of je voor de trappen vanaf het station in Corniglia een kaartje moet hebben of dat het gratis is? Valt dit onder een betaald wandelpad?

  Bedankt alvast,
  Ingrid

Schrijf een reactie