fbpx

Laatste update: 22 mei 2020

Is Cinque Terre in Italië zo mooi als de foto’s op Instagram je doen geloven? Ja. Ben je de enige die de rotsige kuststrook met de vijf visserdorpen wil bezoeken? Nee. Cinque Terre is het slechts bewaarde geheim van Italië (maar wel de moeite waard). In deze blog vind je alles wat je nodig hebt om je bezoek aan Cinque Terre voor te bereiden.

Wat is Cinque Terre?

Cinque Terre ligt in Noord-Italië, in de kuststreek Ligurië. Dat ligt net boven Toscane, tussen Genua en Pisa zeg maar. Er is het nationale park Cinque Terre en de wereldberoemde dorpen liggen daarin, aan de rotsige kuststrook van zo’n 15 kilometer lang. De dorpen liggen (op één na) direct aan het water. De gekleurde huisjes steken prachtig af tegen de helderblauwe zee. De huizen zijn op de rotsen gebouwd en dat maakt ze uniek. Zo uniek, dat in 1997 zowel het nationale park als de dorpen op de UNESCO Werelderfgoed lijst zijn gezet.

Je begrijpt vast dat meer mensen Cinque Terre willen zien. Het is vaak extreem druk in de trein die langs de dorpjes rijdt en in de dorpjes zelf ook. Bereid je daar dus mentaal goed op voor! En op fantastisch mooie plaatjes. Check dit ↓

Cinque Terre bezoeken

De dorpen van Cinque Terre

De vijf Cinque Terre dorpen zijn (van noord naar zuid) Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. In één dag kun je met gemak alle vijf de dorpen bezoeken, mits je de trein neemt. De afstanden tussen de dorpen zijn klein per trein. Ik neem in ieder dorp een hapje of een drankje, loop wat rond en ga dan weer verder. Op die manier hoef ik niet te haasten en maak ik een mooie dagtrip van Cinque Terre. Als je alles wilt wandelen, ben je al snel 9 uur onderweg en dan is het slimmer om tenminste twee dagen uit te trekken voor je bezoek.

Monterosso al Mare

Het grootste dorp is het meest noordelijk gelegen dorp: Monterosso al Mare. Het is zeker niet het mooiste dorp van Cinque Terre. Hier vind je niet die indrukwekkende rotsen met de gekleurde huisjes. Dit is het dorp waar je zijn moet als je wilt genieten van het strand (als het tenminste niet regent zoals tijdens mijn bezoek). Er loopt een lange boulevard langs het strand en er zijn volop restaurants en cafés.

Monterosso al Mare scoglio di Monterosso

Vanuit de trein beland je op het grootste strand van Monterosso al Mare genaamd Fegina. De rots die je hier voor de kust ziet liggen heet scoglio di Monterosso. Als je vanuit het treinstation de boulevard naar links volgt, kun je bij Bar Los Puntino een goede kop koffie krijgen. Doe dat op z’n Italiaans: staand aan de bar. Want dan betaal je (op z’n Hollands) minder voor je koffietje.

Cinque Terre scoglio di Monterosso

Loop iets verder en vervolg je weg richting het klooster Convento Frati Cappuccini. Kies voor de trappen die omhoog leiden. Je wandelt een minuut of tien omhoog om bij het klooster en een begraafplaats aan te belanden. Als je weer naar beneden gaat, kies dan de andere weg terug om op het tweede strand van Monterosso al Mare belanden. Dat strand is ook te bereiken via de boulevard hoor. Gewoon de boulevard volgen en door de tunnel gaan. Aan dit strand vind je ook veel bedrijfjes waar je een boottocht kunt regelen om alle dorpen van Cinque Terre te bekijken. Bijvoorbeeld Angelo’s Boat Tours. Reken op prijzen vanaf 125 euro. Ik raad je aan van te voren online te reserveren. Ook tof om met zonsondergang te doen! Die boottocht boek je bijvoorbeeld hier.

Zeezicht bij Monterosso al Mare

Vernazza

Het plein van Vernazza ligt direct aan de zee. De gebouwen met afgebladderde verf geven het dorpje karakter. Omarmd door een klein zandstrand is dit dorp volgens velen het mooiste van de vijf Cinque Terre dorpen. I beg to disagree, ik vind Manarola het hoogtepunt. Vernazza is ook prachtig hoor, maar als ik moet kiezen…

Vernazza Cinque Terra

Vanaf het treinstation loop je naar beneden de hoofdstraat van Vernazza in. Hier liggen allerlei winkeltjes en restaurants. Om de drukte te ontlopen, moet je zeker even een zijstraatje induiken.

Zin in een snack? Bij La Bottega del Frito kun je een puntzak gefrituurde vis kopen. Nogal prijzig, wel lekker (en vet).

Gefrituurde vis Vernazza

Corniglia

Corniglia is het Cinque Terre dorp dat mensen nog wel eens over willen slaan. Waarom? Ruim 350 traptreden schrikken af. Corniglia ligt namelijk op een hoge rots boven het water. Vanaf het treinstation wijst de weg zich vanzelf naar boven. Op de trappen heb je al mooi uitzicht op het volgende dorp: Manarola. Je kunt overigens ook voor een euro met de bus naar boven.

Corniglia is omgeven door wijngaarden en als je wat door het dorpje loopt zie je dat ook echt. Dit is het groenste dorp van Cinque Terre met prachtige uitzichten. Vanaf het Terrazza di Santa Maria kun je over alle vijf de dorpen uitkijken.

Loop vooral de Via Fieschi in, want daar zitten veel leuke restaurants, bars en café’s. Degenen met een terras zijn uiteraard het populairst en meestal overvol. Ik beland daarom bij het kleine KM0 waar geen enkele andere gast te bekennen is. Dat geeft me de kans met de barvrouw (een Amy Winehouse lookalike) te kletsen onder het genot van een lokaal gebrouwen biertje. Ze is stiekem wel blij dat het rustig is. Iedere dag is het gekkenhuis qua drukte, zegt ze. Vandaag regent het en zijn het niet alleen die traptreden die de mensen afschrikken, maar ook het weer.

Manarola

Manarola is eigenlijk het mooist als je het vanaf een afstandje bewondert. Zoek een wandelpad op en volg dat een stukje voor het ultieme Cinque Terre plaatje. Veel mensen begeven zich richting het terras van Nessun Dorma vanwege het uitzicht. Dit moet ook fantastisch mooi zijn met zonsondergang. Zorg dat je er vroeg bij bent of een tafeltje reserveert.

Manarola Cinque Terra bezoeken

Natuurlijk moet je ook even door de hoofdstraat wandelen (de Via di Mezzo). Dikke kans dat het daar extreem druk is. Je kunt ook de weg een eindje omhoog volgen in plaats van richting het water. Dat is wel wat steil. Loop door tot de San Lorenzo kerk. Mocht die open zijn, dan kun je daar even een kijkje nemen (en wat verkoeling zoeken) voordat je het drukke centrum weer induikt.

Riomaggiore

Op het station van Riomaggiore kun je of direct richting het kleine haventje lopen, of de lift omhoog pakken en een pad volgen om het dorpje op een afstand te bekijken. Allebei de moeite waard en goed te doen qua afstand. Riomaggiore is namelijk maar 10 km2 groot.

In het haventje liggen wat vissersbootjes en er is een klein kiezelstrand. Dat wordt dus vechten om een plekje! Alhoewel ik er zelf niet voor zou kiezen om hier te gaan zonnen. Het is niet echt een lekker rustig plekje: je hebt veel bekijks van alle Cinque Terre bezoekers natuurlijk.

Loop langs het haventje richting de rotsen en wurm je tussen de selfie-makende toeristen om je eigen selfie te maken!

Cinque Terre: van noord naar zuid of andersom?

Ik vind Manarola en Riomaggiore de mooiste dorpen van Cinque Terre. Daarom adviseer ik om te starten bij het minst pittoreske dorp Monterosso al Mare en dus van noord naar zuid te reizen. Ik kan me ook voorstellen dat je op een mooie dag misschien nog wat uurtjes strand wilt meepakken. Dan is Monterosso al Mare misschien handiger om in te eindigen. Voor de beste zonsondergang moet je in Manarola zijn. Gelukkig reis je met de trein super snel van het ene Cinque Terre dorp naar het andere.

De beste manier om Cinque Terre te bezoeken

Als je één dag de tijd hebt, dan is de beste manier om Cinque Terre te bezoeken met de trein. Heb je twee dagen, dan kun je wandelen of een combinatie maken van wandelen en de trein. En misschien heb je dan zelfs nog tijd om een boottocht te doen en Cinque Terre te aanschouwen vanaf het water?

Cinque Terre met de auto

Cinque Terre met de auto bezoeken is een slecht idee. De visserdorpen zijn slecht toegankelijk, want de straten zijn heel smal en er lopen veel te veel mensen rond. Parkeer je auto liever bij het station van Levanto of La Spezia en pak daar de trein naar Cinque Terre.

Cinque Terre met de trein

De trein heeft een goede verbinding met alle Cinque Terre dorpen en de afstanden zijn maar klein.

 • Levanto – Monterosso al Mare = 5 minuten
 • Monterosso al Mare – Vernazza = 4 minuten
 • Vernazza – Corniglia = 4 minuten
 • Corniglia –Manarola = 5 minuten
 • Manarola – Riamaggiore = 9 minuten
 • Riomaggiore – La Spezia = 9 minuten
Trein Cinque Terre

Je kunt ter plaatse losse treinkaartjes kopen of de Cinque Terre Treno Card. Met die pas mag je alle wandelpaden in het nationale park op en kun je tweede klas reizen tussen Levanto en La Spezia. Een dagpas voor volwassenen kost € 16, voor twee dagen betaal je € 29 en voor drie dagen € 41. De Cinque Terre Treno Card is goedkoper voor kinderen. Als je het prettig vindt (en jezelf een wachtrij bij het loket wilt besparen), bestel je je Cinque Terre treinkaartjes hier. Dat kun je nog op de dag zelf doen.

Wandelen in Cinque Terre

Je kunt prachtig wandelen van dorp naar dorp via de blauwe route van het nationale park Cinque Terre. In totaal loop je zo’n acht tot negen uur over deze route. Houd er rekening mee dat de route niet beschut ligt en het op warme dagen dus flink afzien kan zijn. Het stuk tussen Manarola en Riomaggiore, de Via Dell’Amore, is helaas gesloten en gaat pas in 2021 weer open. Als je daar aankomt, wijk je uit naar de rode route. Die is wel een stuk pittiger heb ik me laten vertellen.

Als je wilt wandelen, heb je een Cinque Terre Trekking Card nodig. Die kost slechts € 7,50 voor één dag en € 14,50 voor twee dagen. Koop de Cinque Terre Trekking Card online.

Grappig feitje: er geldt een slipperverbod op de wandelpaden van Cinque Terre. Ga je toch op pad op je slippers, dan kun je een boete van wel € 2.500 krijgen! Het verbod is wel terecht. De wandelpaden zijn niet gemakkelijk (je moet best wat klimmen en dalen) en dat geeft ongelukken. Omdat de wandelpaden zo smal zijn, moeten de hulpdiensten uitrukken met helicopters. Je kunt je voorstellen dat dat ontzettend duur is. Maar nog belangrijker: het is voor je eigen veiligheid.

Met de boot Cinque Terre ontdekken

Het is ook mogelijk om een boottocht te doen en zo op een afstand de Cinque Terre dorpen te bekijken. Ik adviseer je om dit van tevoren te boeken om zeker te zijn van een plaatsje aan boord. Ik heb het zelf niet gegaan, maar misschien kun je eens kijken bij Angelo’s Boat Tours of bij GetYourGuide. Die laatste heeft een boottocht bij zonsondergang. Klinkt goed toch?!

Het is ook mogelijk om de boot als een soort pontje te gebruiken. Een dagkaart kost dan € 35 vanaf La Spezia. Je mag hiermee onbeperkt de boot pakken. Je kunt ook losse kaartjes kopen tussen de dorpen. Bekijk de actuele tijden en prijzen.

Haven van Riomaggiore

Tips om de drukte in Cinque Terre te vermijden

In je eentje dwalen door de pittoreske straatjes van Cinque Terre? Ik dacht het niet. Cinque Terre wordt overspoeld door toeristen. Natuurlijk is het wel de moeite waard om een poging te wagen het rijk een beetje voor jezelf te hebben. Mijn tips:

 1. Sta vroeg op. Dit doen natuurlijk meer mensen, maar het helpt wel een beetje.
 2. Koop je Cinque Terre Card online. Dan hoef je niet meer in de rij te staan bij aankomst.
 3. Vermijd het hoogseizoen. Zelfs eind mei is het al vrij druk.
 4. Ga als het regent. Laat je niet uit het veld slaan door wat regen. Andere mensen doen dat hopelijk wel en daardoor is het wat rustiger in de dorpen. En wie weet klaart het nog wel op! Op mijn foto’s zie je ook dat ik in Monterosso al Mare nog veel regen had en een paar uur later had  ik in Riomaggiore volop zon.
 5. Overnacht in één van de dorpen: Cinque Terre trekt veel dagtoeristen. Die vertrekken weer in de avond en dan heb jij de gelegenheid om één of meer van de vissersdorpen wat rustiger te ontdekken.
Booking.com

Meer Italië inspiratie

Wil je nog meer inspiratie voor je Italië vakantie? Check dan sowieso alle blogs over dit prachtige land. En verder vind je het misschien prettig om een reisgids aan te schaffen. Ik raad de Lonely Planet aan omdat daar lekker veel praktische informatie in staat en ook verkrijgbaar is in losse PDF’s of in e-book variant. Die koop je bijvoorbeeld bij Bol.com of Book Depository. Die laatste is meestal het goedkoopst, maar de verzending duurt wat langer. Liever geen Lonely Planet? Bol.com heeft nog ruim 1500 (!!) andere reisgidsen over Italië.

In deze blog staan affiliate links. Mocht je via deze links iets kopen, dan ontvang ik mogelijk een kleine commissie, zonder extra kosten voor jou.

2 Comments

Write A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.