fbpx

This post is also available in: Engels

Laatste update: 4 oktober 2023

Waar ik in Reims en Épernay figuurlijk bijna geen champagne meer kan zien, kan ik het in Troyes bijna letterlijk niet zien. Ik moet in Troyes echt op zoek naar de bubbels. En dat terwijl de stad toch echt in de Champagnestreek ligt. In deze rustige stad vind je meer “vakwerkhuizen” dan champagnehuizen, en dat is eigenlijk minstens zo leuk. 

Bezienswaardigheden in Troyes

Troyes ligt in Frankrijk, in het zuidelijke deel van de Champagnestreek, in het departement Aube. Als je op de kaart kijkt, heeft de stad met een beetje (veel) fantasie de vorm van een champagnekurk. De mensen die in de toeristische sector werken en de souvenirverkopers wijzen je er graag op. Veel mensen bezoeken de stad vanwege de outletwinkels (er zijn er ruim 200!!) in de omgeving, het oude stadscentrum en omdat het een fijne uitvalsbasis is voor dagtripjes naar bijvoorbeeld Reims of Épernay of juist kleinere dorpjes en natuur. 

Er zijn geen champagnehuizen in Troyes, dus je moet een auto huren (probeer het bij Sunny Cars of EasyTerra) om de champagnehuizen in de regio te bezoeken. Bekijk je opties.

De stad Troyes in Frankrijk

Het valt mij op hoe schoon Troyes is. Nu lijkt dat geen momentopname, want elke ochtend als ik al vroeg naar de bakker ga, wordt de straat al driftig schoongemaakt. Het centrum is klein en behapbaar en heeft zowel moderne stukken als plekken waar je je echt even in een sprookje waant. In Straatsburg heb ik ook al dit soort huizen gezien, maar lang niet zo veel als hier in Troyes. 

Wandelen in Troyes, Frankrijk: Kim wandelt langs de oude vakwerkhuizen

De “vakwerkhuizen” hebben een skelet van houten balken en dat zie je ook aan de buitenkant. Ze dateren uit de late middeleeuwen en het begin van de Renaissance. De huizen worden gelukkig meestal gekoesterd en goed onderhouden. Soms steken de reclame- en uithangborden lelijk af tegen de bijzondere bouwstijl, maar ja, da’s de prijs van veranderende tijden. In Troyes is in ieder geval genoeg te beleven, ook als je (net als ik) het winkelen aan je voorbij laat gaan. 

Tip! Ben je wat langer in de Champagnestreek? Ontdek dan ook wat je kunt doen in Reims, Châlons-en-Champagne en Épernay.

Toerismebureau verklapt de geheimen van Troyes

Ik verblijf twee nachten in Troyes om vooral de stad zelf te ontdekken. Daarvoor is het toerismebureau midden in het centrum eigenlijk het beste startpunt. Je kunt hier allerlei activiteiten boeken (of doe dat al vooraf online).

Mijn advies: begin met de film over Troyes en wandel dan met de audiotour door de stad. Dan heb je meteen een goed beeld van waar je bent en wat je allemaal kunt doen in Troyes. De film kun je gewoon bij het toerismebureau bekijken. Het is een knap gemaakte film vol digitale effecten waarbij je in sneltreinvaart de geschiedenis van Troyes krijgt voorgeschoteld. Het duurt maar een kwartiertje en kost je slechts een paar euro. 

Google Maps locatie toerismebureau

Audiotour door Troyes

Het toerismebureau heeft een audiotour ontwikkeld die ook in het Nederlands beschikbaar is. De route staat ook online, maar het is veel makkelijker om even een audioguide op te halen. Er staan maar liefst 39 punten op de route en bij ieder punt hoort een praatje. Sommige praatjes zijn behoorlijk lang, dus bepaal vooral ter plekke welke punten je interessant vindt en waar je graag wat meer over wilt weten. Houd het routekaartje in je hand, want de pijlen op de grond zijn soms moeilijk te vinden. Je ziet zo’n beetje de hele stad, inclusief alle bezienswaardigheden, knusse straatjes en heel veel kerken.  

Audiotour Troyes bewegwijzering: koperkleurige pijl met daarop een ridder afgebeeld

Hôtel-Dieu-le-Comte: tuin en museum

Het Hôtel-Dieu-le-Comte is in ieder geval een kort bezoekje waard, want het heeft een prachtige toegangspoort en de tuin is mooi aangelegd. Er heerst een heel relaxed sfeertje. Er slenteren wat mensen rond die de planten bewonderen, terwijl anderen zich installeren op een bankje met een boek. Het was vroeger een ziekenhuis en je kunt tegenwoordig een kijkje nemen in een deel van het gebouw om te zien hoe het er vroeger aan toeging en de oude apotheek te bewonderen. Het was helaas gesloten tijdens mijn bezoek, maar op Tripadvisor krijg je een beetje een idee van wat je kan verwachten. 

Google Maps locatie

De kerken van Troyes

Troyes heeft echt een mooie collectie kerken. De ene kerk nog indrukwekkender dan de ander. Bekijk zeker even de St-Pierre-St-Paul kathedraal en de St-Urbain basiliek. Als je de audiotour van het toerismebureau volgt, kom je eigenlijk langs alle kerken van Troyes. Bijna overal kun je binnen gratis een kijkje nemen. Let vooral ook op het glas-in-lood: erg mooi! Als je onder de indruk bent van al dat glas-in-lood, check dan eens het glas-in-lood museum.

Jardin des innocentes in Troyes

Het is maar een kleine tuin, maar wel een hele mooie. Het is een heel fijn, sereen plekje in Troyes. Ik loop er eigenlijk per ongeluk tegenaan, omdat ik altijd nieuwsgierig door poorten en om hoekjes heen kijk in de hoop een verborgen pareltje te ontdekken. In de zomer is de tuin prachtig groen, maar het ziet er zo goed onderhouden uit, dat ik denk dat het in de winter ook de moeite waard is. 

Google Maps locatie 

Ruelle des Chats

Dit kleine steegje wordt het kattensteegje van Troyes genoemd. Dit omdat katten zich makkelijk van dak naar dak kunnen begeven omdat de huizen zo naar elkaar toe hellen. Ik heb er trouwens geen enkele kat gezien hoor. Het is maar een korte steeg, maar zeker leuk om even doorheen te lopen. Hier vind je ook verschillende leuke restaurants. 

Google Maps locatie

Moderne kunst in de stad

Op verschillende openbare plekken in Troyes zijn beeldhouwwerken geplaatst. Je komt ze als vanzelf tegen als je door de straten dwaalt. Denk aan sculpturen van historische figuren, maar ook een groot verlicht hart dat maar liefst twee ton weegt, een kussend meisje of een spelende kinderen en dieren.

Saint-Loup Museum in Troyes

Het Saint-Loup Museum is het museum van de schone kunsten en archeologie. Er is eigenlijk vanalles wat. Beneden staat het vol opgezette dieren en boven vind je eindeloos veel schilderijen. Vooral veel van eeuwen geleden, maar ook wat modernere werken. Verder is er een zaal met beeldhouwkunst. Juist dankzij de variatie in tentoonstellingen, is dit een leuk museum om te bezoeken. Reken op ongeveer een uurtje bezoektijd.

Google Maps locatie

Bezienswaardigheden in de buurt van Troyes

Een beetje roadtrippen door de Champagnestreek kan niet anders dan goed uitpakken. Langs de wegen vind je prachtige zonnebloemvelden en wijngaarden, en er zijn meer dan genoeg typisch Franse dorpjes waar je even langs kunt rijden. Ook is een bezoek aan Reims of Épernay prima te doen vanuit Troyes. 

Napoléon museum

Op ongeveer drie kwartier rijden ligt het plaatsje Brienne-le-Château. En daar ligt… een château ja. Tijdens mijn bezoek was het niet ingericht voor bezoekers en leek het meer het kantoor van een overheidsinstantie? Op een afstandje bewonderen dus (dan zie je ook niet dat het niet zo goed onderhouden is).

Google Maps locatie

Kasteel Brienne-le-Château: lange oprijlaan met in de verte een kasteel

Maar, in het dorpje ligt ook het Musée Napoléon en dat is zeker een bezoekje waard. In het museumgebouw zat vroeger een militaire school. Toen Napoléon tien was, zat hij hier op school. In het museum zie je vooral afbeeldingen van Napoléon en krijg je een beeld van zijn loopbaan. Hij was eigenlijk van eenvoudige komaf en viel als militair leider op door zijn strategisch inzicht. Zo wist hij regelmatig met weinig manschappen grotere legers te verslaan. Door de sterk overdreven en geromantiseerde verhalen werd hij wereldberoemd onder de Fransen en zo wist hij heerser van Frankrijk te worden. Maar hoe betrouwbaar al die verhalen precies zijn? Ze voeden in ieder geval de legende. 

Google Maps locatie

Champagnedorp Montgueux

Verder ligt er vlakbij Troyes het dorp Montgueux. Dat is eigenlijk hét champagnedorp van dit deel van de Champagnestreek. Hier vind je veel champagnehuizen die je kan bezoeken. In theorie kan je op de bonnefooi gaan, maar ik raad je aan om toch even vooraf contact op te nemen of je terecht kan. De champagnehuizen in Montgueux zijn, voor zo ver ik kan beoordelen, wat minder klaar voor toeristen dan in Reims of Épernay waar je bij veel champagnehuizen gewoon online tours kan boeken. Via Rue des Vignerons kun je veel champagnehuizen in de regio vinden.

Google Maps locatie

Restaurant tips in Troyes

Het gebied rondom het toerismebureau en het stadhuis is echt het hart van het centrum. Als je lekker wilt eten, raad ik je toch aan ietsje verder door te lopen. Het plein voelt echt een beetje als een toeristenplein, het Leidseplein van Troyes zeg maar. Houd er rekening mee dat veel restaurants sluiten na de lunch, zo rond 14 uur, om vervolgens ‘s avonds weer open te gaan. En, als je per se ergens wilt eten, reserveer dan. 

Centrum Troyes restaurants

Restaurant Chez Felix

Chez Felix is een lekker modern restaurant met retro decoratie: ruim opgezet, veel kleur, mooie meubels. Op zomerse dagen kun je terecht in de binnentuin. De kaart is niet te groot en de gerechten zijn eenvoudig maar smakelijk. Denk aan een enorme tomatensalade met burrata, een entrecote, foie gras of een andouillette. Oh, en de naam Chez Felix? Ik gok toch echt dat het van het kattenvoer komt, want het restaurant ligt aan de Ruelle des Chats. Maar wie weet, misschien heet de eigenaar of chef ook wel Felix?

Google Maps locatie

Tip! Zin in een lokale delicatesse? Probeer de andouillette: een worst gemaakt van ingewanden. Ik geef het meteen toe: ik durfde niet.

B.A.M. (Bar à Manger)

B.A.M. bestaat pas sinds 2020, maar is nu al een culinair hoogtepuntje van Troyes. Als je maar één keer uit eten gaat in Troyes, ga dan hier heen. Ze hebben maar weinig tafels en het is nogal populair, dus als ze geen plek hebben voor het diner, ga dan gewoon voor de lunch. De chefs maken zulke mooie, smakelijke gerechten. Iedere dag is er een nieuw, maar beperkt menu. Dat beperkt de keuzestress. B.A.M. is gevestigd in een prachtig oud gebouw, dus ook binnen zie je de mooie balken. De meubels zijn chique, maar de sfeer is relaxed. Echt een aanrader!

Google Maps locatie

Als ik meer tijd had gehad in Troyes, had ik ook zeker deze restaurants even willen checken, misschien heb jij er nog wat aan: 

Borrelen in Troyes

Troyes staat vol terrassen en gek genoeg staan die terrassen niet vol champagne. Dat is even anders dan in Reims of Épernay! Daar had ik namelijk het idee dat echt iedereen continu aan de champagne zat. Hier zie ik vooral fris, bier en wijn. Maar gelukkig kun je het bijna overal wel bestellen hoor. 

Wijnbar Le Millésimé

Een leuke borrelplek aan het eind van de middag is wijnbar Le Millésimé, en dan vooral als je op het terras kan zitten. Je zit aan een pleintje waar heel wat mensen aan je voorbij trekken en je hebt uitzicht op de kerk. 

Google Maps locatie

Champagne wijnbar Le Millésimé Troyes

Rue Champeaux

In de avond wordt het gezellig in de Rue Champeaux. Dit is een smal steegje met veel terrasjes. Bij Tante Reine kun je terecht voor een goed glas wijn of champagne en ook bij Chez Philippe kun je lekker mensen kijken onder het genot van een wijntje en een kaasplankje. 

Rue Champeaux op Google Maps

Barci-Barla

Barci-Barla is wat meer studentikoos. Er wordt me nogal wat bier richting het gezellige terras gedragen! Het publiek is wat jonger en uitbundiger en er schijnt ook regelmatig een bandje te spelen. Je kunt bij Barci-Barla ook tapas eten. Dat heb ik niet geprobeerd, dus vandaar dat ‘ie bij het rijtje bars staat in plaats van restaurants. 

Update 2023: het lijkt alsof Barci-Barla ermee gestopt is en nu Bistrot Nouveau heet.

Google Maps locatie

Barci-Barla terras Troyes: terras onder de bomen in de avond

Slaaptip in Troyes

Ik overnacht in Troyes middenin het centrum. Het is een rustige stad, dus ik merk niets van geluidsoverlast. Maar misschien dat het voor heel lichte slapers beter is iets verder uit te wijken. Mijn Airbnb bevindt zich op de eerste verdieping van zo’n prachtig Middeleeuws/Renaissance huis. In de gang ruikt het naar de Utrechtse werfkelders. Omdat het zo oud is, zijn de ruimtes gek verdeeld. De badkamer is bijvoorbeeld smal en langwerpig met achterin een toilet. Heel gek, maar da’s ook precies de charme. Ik vind het in ieder geval een heerlijk appartement zo midden in het centrum, hoewel ik niet zo enthousiast ben over het matras. Maar ach, voor een paar nachtjes is ‘t prima. Je kunt Chez Isaac boeken op Airbnb. Of probeer een accommodatie bij Booking.

Meer Frankrijk inspiratie?

Frankrijk blogoverzicht

Sommige links op deze site zijn affiliate links. Als jij iets via zo’n link koopt, ontvang ik mogelijk een commissie.

Voor het eerst gepubliceerd: september 2021. Daarna geüpdatet!

Schrijf een reactie